10

Juhtkiri: nõrkade kaitseks

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kultuuriminister Anneli Ott teatas teisipäeval, et astub erimeelsuste tõttu valitsuspartneriga ametist tagasi. Ott oli valitsuse ainus liige, kes oli pikka aega koroona vastu vaktsineerimata, seetõttu ei saanud ta järjest karmistatud piirangute tõttu osaleda paljudel tema ametis olulistel avalikel üritustel.

Ajal, mil ta oma tagasiastumisest teatas, olevat Ott siiski esimese kaitsesüsti juba saanud, teda olevat survestanud vaktsineerima kehtestatud piirangud. See on ilmekas näide piirangute kasulikkusest. Oti juhtum tõi eredalt esile kahte lehte löödud ühiskonna: ühel pool on koroonatõendi omanikud, teisel pool vaktsineerimata isikud. Laias laastus tähendab see ka seda, et inimesed on jagunenud tugevateks ja nõrkadeks, seda eelkõige just kroonviirusest põhjustatud haiguse suhtes – haigusest välja tulemise võimalus on vaktsineerituil palju suurem.

Ott rääkis pressikonverentsil, kuidas ta ei pea õigeks, et mitmel pool ei saa käia tööl ka negatiivse koroonatestiga. See piirang on pahameelt põhjustanud ka mujal, hüppeliselt on vähenenud näiteks spordiklubide külastatavus. Otiga sama meelt olijad aga ei anna enesele aru, et viiruse levitaja võib olla nii negatiivse koroonatesti andnu kui ka vaktsineerimiskuuri läbinu. Erinevus on vaid selles, et koroonapassi omanik põeb viirushaigust vaktsineerimata isikust palju kergemalt ning tema võimalus COVIDist eluga välja tulla on hulga suurem. Nõrgemat aga tuleb kaitsta.

Pookimisvastaste hulgas levib arvamus, et viiruse läbipõdemine annab tõhusama kaitse kui pookimine. See on Tartu ülikooli matemaatilise statistika professori, akadeemik Krista Fischeri sõnul ohtlik loterii ja „võitude” asemel võib ees oodata haiglasse minek ning kaua kestvad tervisevaevused nn pika COVIDi näol. Samuti tähendab nakatumine nakkusohtlik olemist ja ahela jätkamist, mis võib edasi kanduda riskirühma inimeseni, kelle nakatumine lõpeb väga kurvalt.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
uskmatu Toomas
uskmatu Toomas
Kogu see kamarajura Govd`i ümber oleks väga naljakas kui need tagajärjed poleks nii tõsised ! Ühel pool teadlased,viroloogid üle maailma ja teiselt poolt lamemaalased kes tõestavad,et suurem osa maailma teadmamehi on kinni makstud ? Teisest küljest me ei tea täpselt antikehade tekkeprotsessi organismis ja miks mõnel praktiliselt tervel inimesel neid üldse ei teki ? Viimase paari aastaga on tekkinud rohkem küsimusi kui vastata osatakse aga kõik on kohe valmis poliitilist kasu lõikama – nõudma valitsuse,ministrite jne. tagasiastumist nagu see peataks epideemis mis veel hullem haritud inimesed kutsuvad kodaniku allumatusele jne. ca 50 aastat tagasi ütles sõber-selleks et kord majja lüüa… Loe rohkem »
need
need

laulva revolutsiooni tegijad lõikasid ka poliitilist kasu, nõudsid kommunismist mõne sammu kaugusele juhtinud valitsuse ja riigi laiali saatmist, aga seinaäärde panemine oli kommunistide põhiline leivanumber

gkw
gkw

Ei põe vaktsineeritu kergemalt, aitab juba propagandast! Mitmel maal on surijaid rohkem justnimelt vaktsineeritute seas! On selged põhjused, miks skeptikud nende n.ö. “vaktsiinide” suhtes skeptilised on. WHO pidi vaktsiini definitsiooni muutma, et neid vaktsiiniks nimetada!

Vahi nalja
Vahi nalja
Miks avaldatakse viimaste teadusuuringutega vastuolus olevat informatsiooni – ka vaktsineeritud võivad põdeda koroonaviiruse uute tüvede poolt põhjustatud haigust väga raskelt ja see ongi probleemi olemus! Eesti teadusnõukogu kvaliteet jätab võrreldes muu maailma teadusinfoga mannetu mulje. Matemaatilised mudelid on kas vääratel eeldustel või valedel alustel tehtud ning viimaseid teadusuuringuid mittearvestavad. Ma ei mõista siiamaani, et kuidas Eesti teadlased saavad olla oma sõnul kordades targemad kui kogu maailma teadlased kokku ja mida reaalne elu on pidevalt tõestanud. Kogu poleemika taandub lihtsale võrrandile kuivõrd olemasolevad vaktsiinid ei taga karjaimmuunsust, siis on küsimus ühiskonna füüsilise taseme piiramises kõigile. Aga kas see on summa summarum… Loe rohkem »
Kummaline maailm
Kummaline maailm

Loomulikult võivad ka vaktsineeritud põdeda väga raskelt, kuid vastav tõenäosus on mittevaktsineeritutest kordades madalam.
Eesti oktoobrikuu statistika kohaselt nakatusid vaktsineeritud võrreldes mittevaktsineeritutega üle 3 korra (76% vs 24%) harvemini ja sattusid haiglasse üle 4 korra (81% vs 19%) harvemini.

Vahi nalja
Vahi nalja
Mnjah
Mnjah

Funktsionaalse lugemisoskuse puudumine ei vabanda rumaluse kultiveerimist.

Kummaline maailm
Kummaline maailm

Hakkab pihta. Muude argumentide puudumisel muututakse isiklikuks ning teemast rääkimise asemel rünnatakse isikut. Lapsik.

oh õudust
oh õudust

ei saa nüüd spordiklubisse minna, küsin endalt, aga mis ma sinna kaotanud olen

Kodanik
Kodanik

Pigem kaotad enne töö juurde oma tervise, kui kuskile mujale midagi.

wpDiscuz