Juhtkiri: vastutustundetu jutt

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Vaevalt on Eestis koolijuhti, keda vaimustaks haridus- ja teadusministeeriumi korraldus hakata õpilasi kolm korda nädalas koolides kiirtestima. Juhised saabusid neljapäeva õhtul, kui uue veerandi alguseni oli jäänud kolm päeva, kaks neist puhkepäevad. Kõik käis ülepeakaela. Tundus ilmvõimatu, et testid jõuavad koolidesse enne esmaspäeva.

Ühest küljest on koolijuhtide pahameel mõistetav – ootamatult kaela sadanud töine nädalavahetus, lisakohustused, pealegi selline, mida pole kunagi varem olnud. Jah, ehk oleks võinud haridusministeerium tõesti natuke varem otsustada, näiteks koolivaheaja alguses. Samas – juhised koolijuhtidele olid väga lihtsad ja selged, saabusid otsuse langetamise järel ülikiiresti ja laupäeval-pühapäeval jõudsid kõikidesse koolidesse ka testid.

Sellest hoolimata leidis osa Läänemaa koolijuhte, et neil pole õigust, jõudu või voli lapsi testida. Jah, tegutseda tuli kiiresti. Jah, seda korraldada oli keeruline. Jah, õpetaja ei ole meditsiinitöötaja. Ka see on tõsi, et kooliõpetaja ülesanne on lastele haridust anda, mitte neid kiirtestida, selleks on neid koolitatud ja seda nad oskavad. See kõik on õige. Ometi on seda juttu kuulata kummaline ajal, kui iga päev toob üle tuhande nakatunu Eestis ja paar-kolmkümmend seni viirusest säästetud Läänemaal.

Kiirtestid on kõige lihtsam ja kiirem viis avastada koroonaviirusega nakatunud. Kui ka mõni valepositiivne või -negatiivne sekka satub, on testid ikka parem kui mitte midagi. Mis takistab testida? Kas koolijuhid ei anna endale aru, et jutt vastutusest, mis ei luba neil seda teha, sest kool on haridusasutus, ja isikuandmete kaitsest, mis nagu ei lubaks neil teada, kes saab koroonapositiivse tulemuse, ei päde praegusel ajal? Ausalt öeldes on selline jutt vastutusest katastroofiolukorras täitsa rumal, eelkõige on see aga täiesti vastutustundetu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
41 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
2 aastat tagasi

Kirjutaja võib ju tesitija rolli enda kanda võtta.

küsimus
2 aastat tagasi

huvitav- väga palju on teadlased tänaseks rääkinud sellest, et kõige õigem oleks lasta rahulikult lastel kovid läbipõdeda. Nii nagu rootsi tegi. esiteks lapsi kovid absoluutselt ei ohusta, enamik põebki läbi nii et midagi aru ei saa või väga kergelt. On isegi öeldud, et gripp on lastel raskemini kulgev.kui lapsed kiirelt läbi põevad, siis saavad nad kordades parema kaitse kui vaktsiin, mis omakord vvõib lastele kaasata tuua veel tundmata riske. Lisaks panustavad nad nii karjaimmuunsuse tekkesse. Niiet- nii imelik kui see ka pole, aga teaduspõhiselt lähendes tuleks koolid üldse rahule jätta,kui keegi haigeks jääb, sekundipealt koju, aga ülejäänud käigu rahulikult koolis… Loe rohkem »

Terviseameti kommentaar
2 aastat tagasi

Huvitav, huvitav- kuna HTM testide ost on korruptsioonikahtluse all, siis avaldas delfi sellest artikli ja seal oli terviseamet andnud kommentaari, et need praegu kooli saadetavad testid on professionaalseks kasutamiseks ning need pikad tikud ei sobi niisama kõigile, eriti lastele võivad nad olla hoopis ohtlikud. Niiet- selgub et osad koolijuhid siiski omavad veel südametunnistust ning hoolivad oma lastest natuke rohkem kui propagandakiuksud.

Lumememm
2 aastat tagasi

Lamepealised tuleks kõik seinaäärde panna
võin olla kommando juht vabatahtlikuse alusel

Tubli
2 aastat tagasi
Reply to  Lumememm

Tubli, sinus on potentsiaali!

ka
2 aastat tagasi

kõik bussijuhid ja taksojuhid peaks hakkama sõitjaid testima

ahnii
2 aastat tagasi

Kallis Eesti rahvas virgu, aja ennast lõpuks sirgu!

Tago
2 aastat tagasi

Tahaks teada kes selle artikkli kirjutas!? Paneks ikka nime alla ?Saaksin teada veel ühe Arengupeetusega inimese kes minu linnas elab!?Arvasin et olen Haapsalus ainuke!

see
2 aastat tagasi
Reply to  Tago

kollektiivne idiotism

Enne tuleks koolides lõpetada
2 aastat tagasi

tasuta ühissöömine kui mittehädapärane pärand nõukogude ajast kui tervisele ja koolide avatuna hoidmisele mõeldes hädavajalik testimine.

Nii
2 aastat tagasi

nõukogude aegne hügieen ja arstiteadus olid oma aja maailma tipp. Pole vaja kõike nõuka aegset halvustavalt kirjutada!Vaadates praegu niiöelda arenenud põhjamaade koolidesse, siis pole hügieeni ollagi. Minimaalne. Saabastega terve päev klassiruumis, peale kehalist ei mingeid pesemisvõimalusi, kohe järgmisesse tundi, kusjuures kehaline viiakse läbi palja jalu, hästi põrutab laste jalgu.

Endine lugeja
2 aastat tagasi

Meie vastutustundetu ajaleht ajab vastutustundetut jama!
Selge on see, et selline halvalõhnaline propaganda on kinni makstud, nii on ülalkirjutaja topeltreetur – inimeste segadusseajamine ning valed valikud teevad le-st kõige ebausutavama lehe Eestis! Kurb 😢

Jah
2 aastat tagasi

Koolijuhid peaksid igasuguseid ajukaid korraldusi eirama ja ise vaatama, kuidas paremini kool toimiks. Võtke kasvõi Tallinna linnapeast eeskuju. Tema vaatas kohe, et need toompea inimeste jaburdused ei vii kuhugile, tegutses kiirelt ja tõhusalt. Selliseid on meil vaja, mitte mämmutajaid, et ootame uued juhised jne.