Jõulud on tulemas: kuidas piiratud eelarvega kaunistada kodu?

Pühad on peagi ukse taga ning õhus on taaskord küsimus, kuidas selleks kaunistada enda kodu. Suure eelarvega saab igasuguseid ideid ellu viia, kuid piiratud eelarvega tuleb läheneda nutikalt ning leida lahendusi, mis ei lähe üüratuid summasid maksma. Jagame sinuga soovitusi, kuidas piiratud eelarvega kaunistada kodu imeliseks jõulupesaks. 

Alustuseks mõtle läbi, millised kaunistused on sul juba kodus olemas ja kui palju oled nõus kulutama uute kaunistuste soetamiseks. Kohe, kui nimekiri asjadest kui ka eelarvest on olemas, saab alustada planeerimisega. 

  • Leia soodsaid pakkumisi!

Tutvu valikuga ja uuri pakkumisi erinevate poodide poolt: Koduekstra, Jysk jt. Jysk pakub enda poodides alati laias valikus jõulukaunistusi nii tuppa kui ka õue. Nii võid leida sealt hea hinnaga jõulutuled, -ehted kui ka erinevad küünlad. 

Lisaks leidub põnevaid esemeid ka erinevates toidupoodides: Selver, Coop jt. Juhul, kui kätte satub Coop kliendileht, siis sealt saab juba enne poodi minekut valida välja parimate pakkumistega tooted, mis kuluvad kodu kaunistamisel ära. Sarnaselt Coopile pakub ka Selver igal aastal laias valikust jõulutooteid, nii ehteid kui ka teisi sisustuselemente, mis aitavad toas luua tõeliselt mõnusa pühade meeleolu! Olgu sinu lemmik poeks Selver, Coop või mõni teine poekett, ära kindlasti unusta tutvuda nende jõuluvalikuga!

  • Meisterda kaunistused ise!

Kõige soodsam on valmistada kaunistused ise ja kaunistada kodu nendega. Ise tehtud ehted sobivad imehästi kuusele, aknale või mujale koju. Lisaks pakub meisterdamine tegemise rõõmu ja annab hea võimaluse midagi vahvat võtta ette kogu pere või sõpruskonnaga. 

Meisterdamiseks ei pea isegi vahendeid ostma, vaid saab ära kasutada kõike, mis kodus on. Näiteks saab erinevatest kangajääkidest või vanadest linadest õmmelda kokku uued jõulusussid. Kuusele riputamiseks saab küpsetada ja kaunistada erinevaid piparkooke või valmistada soolatainast ehteid.

Soolatainast ehete valmistamine:

Sega kausis kokku 1,5 klaasi valget nisujahu, 1 kaas maisitärklist, 1 klaas soola. Seejärel lisa nii palju kuuma vett kuni tainas muutub plastiliini laadseks ja seda saab kerge vaevaga vormida. Lõpuks suru tainas palliks, lase sellel toidukile all vähemalt 30 min seista. Selle ajaga saab sool lahustuda, jahu nö paisuda ja tainas muutub kergemini töödeldavaks. Lõpuks vooli ja vormi selliseks nagu soovid. Kui ehted on valmis voolitud, lisa need 70-kraadisesse ahju kuivama.

Kui ehted on ahjus kuivanud, saad need ära kaunistada. Juhul, kui sulle meeldivad erinevad reljeefsed mustrid, siis saad enne ahju panekut luua jõuluehetele ka meelepärase mustri.

Mandariini, apelsini koortest kuuseehete valmistamine:

Kasuta ära söödud mandariini ja apelsini koored ning valmista neist ehted. Koori puuvili nii, et sulle jääksid võimalikult suured koore tükid, seejärel lõike koortest välja soovitud ehte kuju või tee seda piparkoogivorme kasutades. Seejärel, kui oled mitu erinevat kuju valmis teinud, jäta koored ööseks kuivama. Järgmisel päeval kasuta nööri, et nendest teha üksikud kuuseehted või pikem kett, mida kasutada kuusel, aknal või mujal. 

Sarnaselt mandariini või apelsini koortele, saad kasutada ka paksemat paberit või pappi, et valmistada erinevaid kaunistusi. Lase enda loovusel lennata!

Kuivatatud apelsinist jõuluehete valmistamine:

Lõika apelsinidest või mõnest muust tsitruselistest 3-4 mm paksused viilud. Seejärel aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 120°C juures  2,5-3 tundi. Samal ajal jälgi, et apelsin liiga pruuniks ei tõmbuks. Lisaks on oluline apelsiniviile umbes iga tunni järel pöörata. Kui viilud on täielikult kuivanud, lase neil jahtuda. 

Pärast jahtumist tee viiludesse augud, et saaksid pärast lihtsalt nööri kinnitada. Lõpuks kaunista viilud meelepäraste kaunistustega nagu näiteks kaneelikoorega, kuuseoksa vms looduslähedase detailiga. Kõiki detaile saad kinnitada apelsini külge kas paela või liimiga!

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments