Andrei Korobeinik: Eestisse tuleb luua vaktsiinikahjustuste fond

Lääne Elu

info@le.ee

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Andrei Korobeinik
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Andrei Korobeinik

Viimasel ajal on väga palju räägitud sellest, et vaktsineerimata inimesi peab survestama. Üks tahab jätta neid arstiabita, teine soovib, et nad maksaksid enda haiglaravi ise kinni.

Jah, suurem vaktsineerimise tase on eesmärk, kuid selle eesmärgini jõudmisel on hind, mis ei saa potentsiaalsest võidust kõrgem olla. Ühiskonna katki tegemine on kahtlemata liiga kõrge hind, mida meie endale lubada ei saa. Survestamise asemel peame keskenduma positiivsetele lahendustele.

Esiteks, tunnistame ausalt – vaktsineerimata inimesi on nüüd juba piisavalt vähe, et saaksime nendele individuaalselt läheneda. Vaktsiinivastaseid pole nende inimeste seas ülemäära palju, enamik on siiski need, kes ei jõua või kahtlevad. Neid peab sihtima individuaalselt ja lahenduseks oleks n-ö vaktsiinikiirabi käivitamine. Et vaktsiini saaks koju tellida sama mugavalt nagu toidupoes online-tellimust tehes. Mis siin salata – inimesed kardavad arste. Mõned tunnevad ennast turvaliselt vaid oma kodus ja haiglas see turvatunne haihtub. Leiame need inimesed üles. Me ei pea jälle piloteerima seda projekti näiteks riskigrupi peal või mingisuguses pisikeses Eesti linnas. Selline jupitamine ei õigusta end, varasem praktika on meile seda juba õpetanud. Kui selline vaktsiinikiirabi projekt käivitub korraga kõigile üle Eesti, jõuame ühe kuuga vaktsineerimisprotsenti oluliselt tõsta.

Teine tõhus lahendus oleks 13. palk hooldekodude vaktsineeritud töötajatele näiteks detsembris, ka neile, kes on vaktsiini saanud varem. Räägime umbes kolmest miljonist eurost ja see oleks väga hästi investeeritud raha. Üldine vaktsineerituse protsent on oluline, kuid veelkord – haiglaravi kriisi tekitavad just eakad vaktsineerimata patsiendid. Hooldekodud said vaktsiini juba vaktsineerimiskampaania alguses ja see oli kahtlemata õige samm. Kevadel oleme riigina tänu sellele hullemast pääsenud. Neid hooldekodude kliente, kes vaktsiinist loobusid, ei ole palju, aga nad on väga selge riskigrupp. Vähe sellest, et nad on eakad, elavad nad ka teiste inimestega koos.

Täna on meil endiselt olukord, kus arvestatav osa hooldekodude personalist on vaktsineerimata ja see on nende isiklik otsus. See on kahetsusväärne, sest iga selline inimene võib põhjustada mitme hoolealuse surma, kuid nendel asutustel mänguruumi pole – isegi suure tahtmise puhul ei ole neil uut personali kusagilt võtta. Ja ka haiglate näitel näeme, et kui arstid vaktsineerivad end meelsasti, siis ametiahelas allapoole liikudes (medõed, koristajad) muutub pilt palju mitmekesisemaks. Riigi poolt inimeste premeerimine vaktsineerimise eest võib tunduda tobe, aga see päästab elusid. Mitte ainult nende eakate klientide elusid, vaid ka nende inimeste omi, kes ei jää meditsiinilisest abist (näiteks õigeaegsest vähidiagnoosist) ilma tänu sellele, et haiglad pääsevad ülekoormusest ja jätkavad oma plaanilist tööd.

Ma ei taha loomulikult öelda, et survestamisel ei ole kriisiga võitlusel üldse kohta. Vaatame tõele näkku: vaktsiinipass QR-koodiga on samuti survestamise mehhanism ja see on kindlasti oma tulemuse andnud. Aga see on ka üks vähestest survestamisvõimalustest, mis tundub veel enam-vähem loogiline. Kui mõelda selles suunas edasi, siis riik võiks ehk loobuda ka kiirtestide kinni maksmisest seal, kus ta seda veel teeb, aga see ongi peaaegu kogu meie mänguruum. Oluline on aru saada, et vaktsineerimata inimeste stigmatiseerimine toob suuremat kahju kui kasu ja sellega on väga lihtne liiale minna. Vähe sellest, et see lõhestab ühiskonda, see teeb kahtlevast inimesest aktiivse vaktsiinivastase – rünnatav inimene hakkab paratamatult end kaitsma. Seega vaktsiinivastaste ründamine ei tõsta vaktsineerimisprotsenti, vaid hoopis langetab seda.

Olukorra parandamiseks peame hoopis mõtlema, kuidas vaktsiinivastaste muresid adresseerida. Üks väga tõsine vaktsiinivastaste argument on see, et kui inimesel tekib vaktsineerimisel tervisekahjustus või ta sureb, siis selle eest ei vastuta täna keegi. Eestis on olemas patsiendikindlustus, mille järgi makstakse patsiendile või tema perekonnale hüvitist, kui arsti vea tõttu saab patsient tervisekahjustuse või sureb. Aga kui tegemist on ravimi kõrvalmõjuga, mitte arsti veaga, siis vastutajat pole.

Olen kindel, et täna on ideaalne aeg selleks, et luua Eestisse vaktsiinikahjustuste fond.

Selline fond on olemas väga paljudes arenenud riikides, nagu näiteks Taani, Rootsi ja Norra, kes juba väljuvad piirangutest, aga ka Kanadas, Saksamaal, Itaalias, Uus-Meremaal ja väga paljudes teistes riikides. Kui vaktsineerimine toob kaasa tervisekahju, saab inimene või tema perekond sellest fondist väljamakse. Jah, raha ei too tagasi surnud inimest, aga seda ei tee näiteks ka patsiendikindlustus. Küll aga suurendab vaktsiinikahjustuste fond ühiskonnas õiglustunnet ja vähendab lõhestumist. Me ei suuda selle käiguga lahendada kõiki vaktsiinivastaste muresid, aga siis on meil vähemalt teada, kes vastutab, kui vaktsineerimine lõpeb inimesele halvasti.

Vaktsiinikahjustuste fondi loomise kulu on marginaalne, aga see parandab üleüldist vaktsineerimisaktiivsust, näiteks laste seas. Täna loobub laste vaktsineerimisest aina rohkem vanemaid ja teiste epideemiate tagasitulek ei ole selle trendi püsimise korral enam kaugel. Näiteks lastehalvatus on koroonaviirusest ikka tunduvalt karmim haigus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Loed kommentaare ja leiad õudusega,et ca 20% inimestest peaksidki siit ilmast enamuse päästmiseks lahkuma ?

Juss
2 aastat tagasi

Eestimaa elu juhivad nüüd mingid Andreid, Alekseid, Janad, Tatjanad, Aljoshad…
Tule taevas ise appi

Juss
2 aastat tagasi

See tibla võib Kremlis möliseda.. Meid eestlasi jätku rahule…
Vanasti öeldi selliste tiblade kohta… SÄRK PÜKSI JA PEIPSI TAHA

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Juss

Kas piinlik pole nii palju kirjavigu teha?

Teeme ära!
2 aastat tagasi

Teeme ära!
2000 eurot iga kuu korrutatud tarbijahinna indeksi muutusega.
Kestvus 30-50 aastat olenevalt vanusest.
Kirsiks tordil nõuan veel, et poliitikud ja ametnikud maksaksid selle ise kinni, kuna nõuda kaasmaalselt taolist summat on meelevaldne.

Huvitav
2 aastat tagasi

Valimised juba läbi ju, mis enam sellist ideid välja käia. Enne valimisi tuleb pildile tulla. Tüüp jäi natuke hiljaks, aga muidu ilus tekst koostatud. Ei viitsinud tegelt täitsa läbi lugeda, mõtlesin, et targutan siin niisama ka kaasa teistega.

Imelik
2 aastat tagasi

Ei vasta tõele. Miks vaktsineerida vaktsiiniga, -mis ei kaitse nakatumise eest, -mis ei kaitse teisi inimesi vaktsineeritud ja nakatunud inimese eest, -mille toime ei ole tõestatult püsiv (ehk vajab pidevat uuendamist) ning ei ole ka piisavalt tõestatud vaktsineeritu pääsemine “hullust või kõige hullemast”?
Sellele küsimusele peab Korobeinik vastuse leidma.

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Aga vaktsineeritud inimene võib nakatada teist inimest mitu korda vähem, kui vaktsineerimata.

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Huvitav. Kust selline info pärineb ja kuidas see kindlaks tehti?

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Leidsin ise. Tegu on “kohaliku toodanguga” kus suvaliste algandmete pealt tehti matemaatiline tõenäosus arvutus. Andke andeks aga nii võin ma ka tõestada, et Te tõenäoliselt olete miljonär. Ka autor ise on sellest taganenud.

kui poleks
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

surutud peale sundvaksineerimist lolli jutu ja propagandaga, siis oleks meil vähemalt 90% vaktsineeritud. Ise jõudsin õnneks varem, kohe esimeste seas vaktsineerida, praegu küll mõtleks, sest keegi ei taha olla lammas, kes oma peaga pole mõtlemisvõimeline. Korubeinik laulab seda laulu, mis talle ette kirjutatakse, kardab, et muidu kukub toiduahelast välja.

Maakas
2 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Millisel moel ja millega on mõõdetud vaktsineeritud inimese nakatamisvõimet? Ma pole kahjuks ühtegi teaduslikku kirjatükki selle kohta lugeda saanud. Kõik ainult arvavad ja oletavad, aga need ei maksa küll midagi. Samasugune jama on anda vaktsineeritule mingi paber kehtivusega üks aasta, samas on selle kohta piisavalt ka teaduslikke artikleid, mis ütlevad, et kaitse kestab max pool aastat. Seega levitatakse meil viirust ju täiesti teadlikult ja tahtlikult.
Korobeinik ütleb ka üsna otse välja, et vaktsiini tagajärjel võib ka surra, aga seda meil ametlikult millegipärast eitatakse.

nooojah...
2 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Miks sa Maakas vaevad oma arunatukest selliste küsimustega? Sa saad aru ju ainult sellest, millest sa tahad aru saada. Otsid oma infot ka ainult sealt, kust sa saad endale sobivad vastused. Sul on ju kõik selge- ole siis sellega rahul.
Ja on ju öeldud- vaktsineerimine ei ole kohustuslik. Poes saad käia, tööl ka ehk- elus püsimine on ju tagatu. Milles probleem on?

Maakas to noojah
2 aastat tagasi
Reply to  nooojah...

Ma lihtsalt ei mõista seda idiootsust mis toimub. Kui keegi tegelikult ka tahaks viiruse levikut piirata, siis tuleks igale poole lubada ainult läbipõdenud või negatiivse testi saanud inimesed. Ainult nii saab kindel olla, et üritusel ei viibi nakatunud. Läbipõdenud ei nakatu uuesti ja viirust ei levita.

viloloog
2 aastat tagasi

Te ei saa ka loetust aru!

Tõde
2 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Tegelt mida rohkem seda vaktsiini peale surutakse sega rohkem “skeptikuid” juurde tekib, valitsues on ikka tõelised lambad.

Arvos
2 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Hellat, sinu arukus on juba tõestatud sinu enda poolt varasemalt.

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Hr Korobeinik ei väitle rumalatega.

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Kuidas see kõlaski…. ei ole lolle küsimusi, on puudulikud teadmised vastuste leidmiseks…

hehee
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

mine küsi Tartu Ülikooli kliinikumist neid asju. Aga ma arvan, et ära seal välisuksest väga kaugele mine- muidu võid seal mehaaniliste vigastustega haiglasse sisse jääda.

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  hehee

Paistab et teil on “kogemusi”….