Juhtkiri: raske valik

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kohalike omavalitsuste volikogudesse uusi liikmeid valida on tõsine ülesanne. Kuidas valida, kui kõigi valimisnimekirjade programmid on sarnased nagu kaks tilka vett. Samad teemad, samad märksõnad. Tõsi, suhtumised asjadesse, ettekujutus sellest, mida ja kuidas teha vaja, ning kuhu jõuda, erinevad rohkem kui valimislehes väljapakutud teesid lubavad paista. Selleks, et sotti saada, kellel mis tegelikult kavas, tuleb ette võtta pikem uurimine.

Teine küsimus on, kas ja kuidas lubatu ka teoks tehakse. Läänemaal kohalikesse volikogudesse pürgivaid nimekirju vaadates on selge, et oma omavalitsuses ainuvõimu nautida ei saa neist ilmselt keegi. Enamasti tuleb tagala kindlustamiseks moodustada koalitsioone. Koalitsioon tähendab aga kompromisse, mis omakorda tähendab partnerite teravamate nurkade mahalihvimist. Nii võivad jääda ellu viimata kõige hullemad asjad ja ilmselt ka kõige säravamad, sest väga erakordsed ideed kipuvad leidma laia enamuse tugevat vastuseisu.

Valimiskabiinis või arvuti taga häält andes on enne ristikese tegemist hea meelde tuletada, mida võimulepürgija seni teinud on. Mida arvata kandidaatidest, kes nagu ühest suust kiruvad volikogu, mille liikmed nad seni on olnud, selle vähest töötahet ja kehva perspektiivi. Või mida arvata kandidaatidest, kes seni on käinud (kui ikka on käinud) volikogu istungitel lihtsalt kätt tõstmas, kes pole ka komisjonides aktiivselt kaasa löönud, ühtegi teemat tõstatanud ega istungitel küsimusi küsinud.

Nüüd tahavad nad aga uuesti volikokku. Kas volikogu järgmises koosseisus sujub siis koostöö paremini või tuleb kandidaadil ühest nimekirjast teise jalutamisega aktiivsust juurde?

Eks see sõltub loomulikult valijast, kes saab võimaluse uuesti proovida, kes mitte. Ja ega kusagil ole öeldud, et valija elu peaks kerge olema. Peaasi, et nelja aasta pärast poleks valija samas olukorras kui täna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
abc
2 aastat tagasi

Ivan Makarov: Mida te siis veel Tipiga tegite???

Muumia
2 aastat tagasi

Mina valisin Urmase

Noor penskar
2 aastat tagasi

Miida on raske valida!? Pole ju Suklesele ühtegi tõsiseltvõetavat konkurenti. Nii lihtne see ongi

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

Täpsusta palun- kas ei ole ja sa tahaks et oleks või…. ei ole ja ei tule? )))

Majaomanik
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Jah praegu ei ole.Ennast konkurentideks pidajad ei ole tõsiselt võetavad.

Valija
2 aastat tagasi

Senine linnavalitsus on ju tublid ja tegijad olnud! Ma pole maailmavaatelt kaugeltki mitte Keskerakonna valija, kuid KOV valimised ongi hoopis teine teema kui RK valimised.
Seega valin ikkagi tegijat inimest, kes puhtjuhuslikult kuulub Keskerakonda.

Valija 2
2 aastat tagasi
Reply to  Valija

Opladii! Ära kirjuta üldistavas kõneviisis, räägi faktidest. Kes sinu arust senistest Kesk-i volinikest on tegija ja millega tähelepanuväärsega ka hakkama saanud?

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  Valija 2

võib olla mõtleb seda Karilaidu, sellel ju käpp sees pealinnas

Teeme, teeme, teeme, …
2 aastat tagasi

“… mida võimulepürgija seni teinud on“. Hea soovitus valijale teha kodutööd ja mitte müüa ennast kingitud pastaka eest poe ees

aare pilv
2 aastat tagasi

valin selle rahvasaadiku,kes mu jalgu suudleb—

Nojah aga...
2 aastat tagasi
Reply to  aare pilv

..kui sa oleksid aafrika poiss, siis mõned suudleks kindlasti, seda on läänemaailmas juba nähtud ja kui ei suudle, siis palvetavad sinu ees igaljuhul, aga kuna oled kohalik mats, siis vaevalt, kaigast võib ainult saada, muud midagi.

...
2 aastat tagasi

Mida seal rasket on? Küsimus on püstitatud nagu oleks midagi viga ja peaks uut kooslust valima. Ei pea ju! Valige ainult EKRE või valige seesama Hari tagasi ja pole vaja palju pead vaevata. Lihtne ju

Covid
2 aastat tagasi

Mida arvata inimestest kes istuvad volikogus kümneid aastaid ja suu lukus.nüüd tahavad jälle mammona juurde ja jooksevad mööda poodide esiseid! Aeg on muutusteks!

jah
2 aastat tagasi

valid keski, saad kingasaanu, valid libeda, saad klouni

Valija
2 aastat tagasi
Reply to  jah

Vali nii, et saad selle kelle valid! Nii lihtne ongi. Valimisliitu valides ei tea sa tema maailmavaate kohta tegelikult midagi.

Raul
2 aastat tagasi
Reply to  Valija

Kohalikul erakonna nimekirjas kandideerijatel pole aimugi, milline see nende erakonna maailmavaade on… Ajavad mingit hoopis teist juttu ja asja, mida erakond parasjagu ajab.

küll
2 aastat tagasi
Reply to  Raul

päälinna parunid neil ruttu aru pähe panevad, see kui sa kogemata volikokku pääsed, ei tähenda , et sa ka sooja koha kusagil nõukogus või komisjonis saad ja sind rahakoti ligi lastakse, ikka pead kellegi seal kõvasti pugema

Rääkige asjast
2 aastat tagasi
Reply to  Raul

Kui võtta näiteks EKRE valimislubadused, siis naerukoht. Näiteks – talvisel ajal hoiame teed läbitavad sõidukitele ja jalakäijatele… On see täna karjuv probleem? Maanteedel ja tänavatel peab olema vihmavete äravool…Peab, aga kui ei ole? Valgevälja karjäär korralikuks rannaks! Olete seal käinud ka? Omanik on ala sulgenud ja hakkab jällegi seal kaevandama, lepingki sõlmitud. Mida te jaurate tühjade lubadustega?

Ei tea
2 aastat tagasi

talvel oli see vägagi suur mure ju, see teede läbitavus. Mäletan väga hästi kui palju inimesi siin kommentaariruumis kurtis, et ei saa lapsevankriga jne. Pole see nii olematu probleem midagi. Too mõne teise erakonna lubadustest ka näiteid, et oleks tasakaalus, mis sa ühte aint mustad!?

159
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

Haapsalusse metroo!!

viloloog
2 aastat tagasi

EKRE- t valivadki need, kes ei jaga ööd ega mütsi!

kohalik
2 aastat tagasi
Reply to  Valija

Valid erakonna, saad Tallinna kontori käsulaua! Kui kuulad raadiost seda ula-mula, mida keskkontorid ajavad, siis need sõnad jäävad kohalikul tasandil ikka väga kaugeks