Tülli pööranud Lääneranna volinikel jäi istung pidamata

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4
Lääneranna vallavolikogu 12. augusti istung. Kuvatõmmis

Lääneranna volikogu neljapäevane istung lõppes 38. minutil, kui vallavolikogu esimees Rait Maruste tõdes, et hääled läksid pooleks ja volinikud ei suutnud päevakorda kinnitada.

„Patiseisu puhul jääb päevakord vastu võtmata ja volikogu istung ei toimu,” ütles Maruste istungil. „Kohtumiseni septembris.”

21 volinikust oli kohal 20, kümme koalitsiooni liiget hääletas kaheksast punktist koosneva päevakorra poolt, kümme opositsiooni liiget vastu. Patiseis sai tekkida, kuna, kuna üks opositsiooni liige puudus.

Volinikud ei suutnud ka pärast tulist arutelu kokku leppida, mida nad üldse neljapäevasel istungil arutama hakkavad. Lääneranna valla kodulehel on kirjas, et päevakorras on kaheksa punkti, selline päevakord oli ka volinikele välja saadetud. Vallavolinike ette ekraanile ilmus aga päevakord, kus oli kaheksa asemel 16 punkti, sh umbusalduse avaldamine Marustele ja Lääneranna vallavanemale Andres Hirvelale.

Volinikud ei jõudnud kokkuleppele, kas jääda esialgse kaheksa punkti juurde, lisada päevakorda veel neli punkti, mis puudutasid Virtsu rahvamaja asutamist ja Lihula gümnaasiumi arengukava kinnitamist, või peaks päevakorras olema ka umbusalduse avaldamine. Vaidlus käis ka selle üle, kas 5. augusti istungil vastu võetud otsused tuleb uuesti otsustada või mitte.

„Päevakorra neljas, viies ja kuues punkt on juba vastu võetud,” ütles Lääneranna vallavolikogu liige Arno Peksar istungil.

Just 5. augustil oli opositsioon isekeskus sisse andnud ka umbusaldusavalduse.

Maruste sõnul on 5. augusti istung õigustühine – selle kutsus kokku Vallo Kappak vallavolikogu aseesimehena, mitte tema ise vallavolikogu esimehena. Maruste alustas neljapäeval istungit avaldusega, kus ta selgitas, et ei saa 5. augusti istungit legitiimseks pidada, sest ta on elus ja terve ning Kappakul polnud õigust ise volinikke kokku kutsuda.

Opositsioon sellega ei nõustunud. Kappak ütles, et 5. augusti istung on legitiimne, nad on konsulteerinud mitme juristi, sh õiguskantsleri bürooga ja soovitas Marustel selguse saamiseks kohtusse pöörduda.

„Kui teil on probleem, siis pöörduge ise kohtusse. Meie läheme istungiga edasi,” vastas Maruste.

Istungist siiski asja ei saanud, sest vaidlus läks edasi. Istungi 27 minutil võttis Maruste vaheaja, et viie minuti pärast naasta ja panna hääletusele esialgne päevakord, kuhu midagi ei lisata. „Ma ei pea võimalikuks arutada päevakorda mitte pandud küsimusi. Arutada saab seda, mis on seitse päeva enne istungit välja saadetud,” ütles Maruste.

Kui hääled jagunesid pooleks, avas Maruste arutelu. Keegi arutleda ei soovinud ja Maruste kuulutas istungi lõppenuks. Virtsu rahvamaja jäi asutamata ja valla lisaeelarve vastu võtmata. Lääneranna vallavolikogu järgmine korraline istung toimub septembris.

 

Fotod: kuvatõmmised istungi veebiülekandest

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tamme
2 aastat tagasi

Las Pärnumaa elab oma elu. Miks peab sellest kirjutama Lääne Elu ja tegema esiuudise ? Läänemaast pole midagi kirjutada ?

...
2 aastat tagasi
Reply to  Tamme

Oh kui uhked te pärnakad olete. Me jäime ilma oma Läänemaa kodakondsusest, kas peaksime ka oma ajalehest ilma jääma? See, et suur tükk Läänemaast Pärnumaa külge traageldati, ei tee ju läänlastest veel pärnakaid. Me loeme oma lehte edasi ja seal on alati, mida lugeda, aitäh, et Lääne Elu meid hüljanud pole.

Tõnu
2 aastat tagasi

Vaadake Lihula peatänavat ja lugege kokku, mitu räämas ja mahajäetud hoonet saate. Mis arengut siin enam tulla saab.

aksel
2 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Aga kes selles süüdi on ,et Lihula nagu peldik on??? eks ikka kohalikud ,see ei puutu asjasse kumma maakonna all ollakse.

lihula
2 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Eraomand on püha ja puutumatu😢🤣😎

Jaan
2 aastat tagasi

Ja tulevad valimised valite samad näod jälle tagasi.Seepärast ei muutugi midagi.Kuigi jah vali keda tahes minu ja sinuelu sellest ei muutu.

Kas
2 aastat tagasi
Reply to  Jaan

neid samu valitakse on iseküsimus. Ilma valimatagi ollakse millegipärast taas valitud ..

Pii
2 aastat tagasi

Järjekordselt jäi lisaeelarve vastu võtmata. Miks? See päevakorrapunkt oli ju hääletusel. Kümme poolt ja kümme vastu. Kuigi see peaks ka ju opositsioonile oluline olema, kogu vallale. Miks küll opositsioonist mõned selle peale nii rõõmsalt naersid? Nutma oleks pidanud.

Ahnete puhul kehtib Karma
2 aastat tagasi

Läksid Pärnumaa alla,lootuses et hakkab kullavihma sadama. Karma sai kätte.

joo majoo
2 aastat tagasi

Sa ikka päris kaugel. Ei läinud vabatahtlikult Pärnumaa alla, vaid Läänemaa ei tahtnud meid…. ära lahma nii sama.

Jaan
2 aastat tagasi
Reply to  joo majoo

Läänemaa pole küll selles süüdi, et meie agarad hakkasid kohe Pärnumaa alla pugema. Aga ka neil pugejatel ei läinud hästi.

to Jaan
2 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Olete ikka küll süüdi… pidi hanila ja lihula algul ühinema Martnaga, Aga siis kellegi Lõhmuse juhtimisel Lääne Nigula valla poolt tuli see pidur Martna endaga ühinema panna… Mis siis muud Hanilal ja Lihulal üle jäi kui Pärnu poole minna….. Krt kus teil ikka sealpool Kasarijõge lühike mälu.

Jaan
2 aastat tagasi
Reply to  to Jaan

Meilt küsiti ainult kas tahame Hanilaga ühineda, seda ei küsinud keegi, et peame Pärnumaaga liituma.Pärast kui küsisin ,et kuidas nii siis vallast öeldi ,et ise olid loll kui aru ei saanud.
Pettusega toimus see kõik.

Pamp
2 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Samasuguse pettusega ju roolijoodik ka meile sokutati kadriorgu …….

5 viimast
2 aastat tagasi

Tüüpiline eestlaste käitumine- ei mingit kompromissi, on vaid lõputu vihkamine.

Tavaline kaos
2 aastat tagasi

Kui volikogu esimeheks on kommunist ja Rehvikas, ega siis midagi head siit oodata polegi.

muidumees
2 aastat tagasi

Tublid . Minge parem hoopis laiali ja lõpetage see sund abielu ära,tehke parem ütluse järgi et iga roju oma koju st. kes Pärnu ja kes Läänemaa poole. Siis ehk seal ka midagi paraneb.

Piia.
2 aastat tagasi

Nagu lasteaed. Kõik kaklevad kõigiga. Kõik on kõigi peale vihased ja kurjad.

muidumees
2 aastat tagasi
Reply to  Piia.

See on piruka jagamise kunst,kes kui palju krahmata saab.Meile jääb see arusaamatuks.

Eks
2 aastat tagasi
Reply to  muidumees

ta üks vöitlus töökohtade pärast on. Kes veel kusagile ülejoosta suudab ja jöuab arvates ja lootes…

Valve Ülenaaber
2 aastat tagasi

Ja me räägime volinikest kes hoolitsevad valla heaolu eest. Mitteühtegi nendest ei taha näha valimistel kandideerimas, kuigi vaevalt seda juhtub. Hinnang tuleb rahva poolt varsti, niikaua venitage kummi edasi

Vana
2 aastat tagasi

Plats puhtaks!

Pamp
2 aastat tagasi
Reply to  Vana

Jah , aga kuidas saaks seda teha , ah . Haapsalus ka üks troll juba veerand sajandit nö juhib linna , eks läheb jalad ees …..