Koolilaste ja -noorte karantiinikohustus muutub lihtsamaks

BNS

Vaktsineerimine. Foto: Malle-Liisa Raigla
Vaktsineerimine. Foto: Malle-Liisa Raigla

Valitsus kiitis täna heaks korralduse, millega lihtsustatakse kuni 18-aastastele ja õpilastele, kes saavad algava õppeaasta jooksul 19 aastaseks COVID-19 lähikontaktse karantiinikohustust.

Muudatuse eesmärk on võimalikult vähe häirida laste ja noorte tavapärast kooliõpet, kuid samas tagada COVID-19 haigestunuga kokku puutunud õpilaste nakkusohutuse kontroll, teatas haridus- ja teadusministeeriumi  (HTM) pressiesindaja.

Alates 1. septembrist ei pea üldharidus- või kutsekoolide vaktsineeritud õpilased jääma pärast lähikontakti koroonahaigega karantiini. Vaktsineerimata õpilased peavad karantiini vältimiseks end koolis testima, mida tehakse lapsesõbralikul viisil ja üldjuhul koolikeskkonnas.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna sõnul on muudatuse eesmärk hoida terveid õpilasi koolis. „Uuele kooliaastale läheme vastu põhimõttel, et koju jäävad vaid haigestunud lapsed. Uuringud on andnud meile kinnituse, et lapsed haigestuvad täiskasvanutest oluliselt harvem, nakatumisel põevad haigust kas asümptomaatiliselt või oluliselt kergemalt ning vajavad haiglaravi harva. Selleks, et õppetöö ei kannataks, on muudetud haridusasutustes lähikontaktsete määratlemise tingimusi ning hakkame õppeasutustes lähikontaktseid testima,“ sõnas ta.

Alates 1. septembrist ei pea täielikult vaktsineeritud haigustunnusteta töötajad ja õppijad ei pea COVID-19 haigega lähikontaktis olnuna karantiini jääma.

12–18aastased või septembris algava õppeaasta jooksul 19 aastaseks saanud vaktsineerimata õpilased peavad haridusasutuses toimunud lähikontakti korral tegema esmalt kiirtesti ning mitte varem kui 72-tunnise vahega PCR-testi. Negatiivse testitulemuse korral ei pea karantiini  jääma. Testid tehakse lapsesõbralikul viisil ja üldjuhul koolikeskkonnas.

Kui vanem või eestkostja või õpilane ise ei anna luba testimiseks, peab õpilane jääma tavapärases korras karantiini, sest puudub võimalus tema nakkusohutuse hindamiseks.

Kui vaktsineerimata õpilane jääb lähikontaktseks väljaspool üldharidus- või kutsekooli, peab ta vanusest sõltumata jääma eneseisolatsiooni tavapärases korras.

Mistahes haigustunnuste esinemisel tuleb kõigil, ka vaktsineeritutel jääda koju ning võtta ühendust oma perearstiga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maestro
2 aastat tagasi

lamemaalased, komsmoliaktid jms
on alati vastased.
Nende jumal on kreml

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  maestro

Aga kuskohast luuludega tüübid pärit on? Need , kes koguaeg kreml kreml kreml korrutavad.

Mati
2 aastat tagasi

Einole soovitaks enne erinevatest allikatest uudiseid jälgida. Võib-olla siis saab ka selgeks, mis on gripp ja mis koroonaviirus.

Eino K.
2 aastat tagasi
Reply to  Mati

Tänan soovitamast! Lihtsalt tundsin huvi, et varemalt oli gripisurmade arv fikseeritud statistikaameti lehel, nüüd aga enam seda üles ei leia. Teeb murelikuks, et kas gripp ei hakka meid enam sügisel ohustama või mis jamamine see numbritega üleüldse on?

Eino K.
2 aastat tagasi
Reply to  Mati

ma kirjutasin covid. Soovitan matil lugemisoskust treenida!

Eino K.
2 aastat tagasi

Kui palju grippi haigestus kevadel ja suri? Ei leia seda kohta kus oleks eraldi statistika välja toodud. Kas enam ei eristata pannakse kõik üks hingamisteede haigused sealhulgas covid?

Jüri
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

Gripp kadus tänu piirangutele!

Ei saa aru
2 aastat tagasi
Reply to  Jüri

Kuhu ta kadus? Kas on üles leitud? Või pole otsima hakatudki?