Puukentsefaliidi juhtude arv on pea kolmekordistunud: vaata, kus on lähim koht vaktsineerimiseks

Lääne Elu

info@le.ee

estis elavad laane- ja võsapuugid, Läänemaal leidub ainult võsapuuke. Foto: puugiinfo.ee
Eestis elavad laane- ja võsapuugid, Läänemaal leidub ainult võsapuuke. Foto: puugiinfo.ee

Terviseameti andmetel on puukentsefaliidi juhtude arv Eestis viimaste aastatega pea kolmekordistunud. Eelmisel aastal haigestus puukentsefaliiti 209 inimest, kellest 3 haigestus Läänemaal. Just praegu on õige aeg end puukentsefaliidi vastu vaktsineerida.

Terviseameti andmetel on puukentsefaliidi juhtumite arv viimase kolme aastaga pea kolmekordistunud. Terviseameti nakkushaiguste ja epidemioloogia osakonna peaspetsialisti Marika Vikentjeva sõnul on tänavune esimene entsefaliidi juhtum juba diagnoositud.

Ainus viis haiguse ennetamiseks on vaktsineerimine. „Puukentsefaliidi vältimiseks on olemas tõhusad ja ohutud vaktsiinid nii täiskasvanutele kui ka lastele alates esimesest eluaastast. Esmane vaktsineerimiskuur koosneb kolmest süstist,“ rääkis Vikentjeva ja lisas, et märtsis vaktsineerimiskuuri alustades on suve alguseks esmane kaitse olemas.

Lisaks perearstikeskustele on võimalik end puukentsefaliidi vastu vaktsineerida ka Läänemaa haiglas ning Haapsalu Rannarootsi keskuse Benu apteegis. Kõik vaktsineerimist võimaldavad apteegid on toodud veebilehel vaktsineeriapteegis.ee. Samal veebilehel on võimalik broneerida endale sobiv aeg vaktsineerimiseks apteegis. Vaktsiin on tasuline ja doosi hind jääb 30–45 euro vahemikku. Vaktsineerimiseks kulub 10–15 minutit.

Eesti Proviisorapteekide Liidu juhi Ly Rootslase sõnul tasub praegu vaktsineerima tulla nii neil,  kes pole varem end puukentsefaliidi vastu vaktsineerinud, kuid ka neil, kes soovivad kaitset uuendada. „Juhul, kui inimene on varem juba puukentsefaliidi vastase vakstiinisüsti saanud, tuleks kevadel kindlasti terviseportaalist või paberkandjal vaktsineerimispassist üle vaadata, kui palju aega on eelmisest vaktsineerimisest möödunud. Sõltuvalt patsiendi vanusest peaks uue doosi tegema kas kolme- või viieaastase intervalliga,“ selgitas Rootslane.

Puukentsefaliit on kesknärvisüsteemi nakkushaigus. Nakatumine toimub enamasti puugihammustuse kaudu, kuid viiruse võib saada ka töötlemata toorpiima tarbimisel. Haigus võib avalduda mitmes vormis, alates kergest gripilaadsest seisundist kuni ajupõletikuni. Puukentsefaliidi vastu puudub spetsiifiline ravi, haigust ravitakse sümptomaatiliselt. Puukentsefaliidi põdemine võib lõppeda ka surmaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu
1 kuu tagasi

Ohtlik haigus,nakatumus suureneb kordades aga meie vaktsineerime “väikese” tasu eest ? Pensionärid võtke ritta ainult 35-45€ !

En.
1 kuu tagasi

Kas keegi on uurinud, millest nakatumiste kolmekordistumine tuleneb? Kas puuke on rohkem? Nakkust kandvaid puuke on rohkem? Diagnoositakse täpsemini? Puugid on leidnud parema levimismooduse? Või liiguvad inimesed ise rohkem puukide asualal? Üldse ei imesta, kui mürgipuukide levikut põhjustab kohustuslikuks muudetud progressiusk. Väiketalud kaotati ära, sest ‘suur on ilus’. Hobuseid peetakse mitte tööloomana vaid koera asemel. Metsa ‘majandatakse’ vaid lageraiega. Raidmed ja tuulemurd jäetakse mädanema (sõitke mööda raudteetammi või vana Ungru teed Rohukülla, siis näete). Noort võpsikut, niitmata teepervi ja metsistuvaid loodusheinamaid kõik kohad täis. Ideaalne keskkond kahjuritele? Kunagisest kultuurmaast on saanud jäätmaa, võpsik. Viimasedki maainimesed peletatakse linna, kes lähemale rikkusele,… Loe rohkem »

Jenkem
1 kuu tagasi

Ei põleta kulu eksole!!

Njah
1 kuu tagasi
Reply to  Jenkem

Kontrollitud kulu põletamine peaks olema kohustuslik, aga ei, hoopis mine vaktsineerima endale solki sisse. Tagurpidi kõik, tagurpidi

Pensionäääär Nääääri Vana
1 kuu tagasi

Puugid on kaks aastat juba siin, sestap ei tule ka pensionitõusu ja raha antakse pätidele ära. Kahju 🙁

kasutatakse
1 kuu tagasi

ju põllumajanduses pestitsiide, mardikate püüniseid jne, ilmselt ei soovita seda probleemi lahendada, sest raha ei haise

Nimi kohustuslik
1 kuu tagasi
Reply to  kasutatakse

Nende pestitsiididega hävitab inimene eelkõige ennast ära ükskord!
Looduses on kõik omal kohal, igal taimel ja loomal on oma ülesanne.
Kõige arutu hävitamine viib meid oma “tarkuses” katastroofini!

Tahaks teada
1 kuu tagasi

Kus tehakse lolluse vastu vaktsineerimist?

Rahvuslane
1 kuu tagasi
Reply to  Tahaks teada

Eesti peaks end liberite vastu vaktsineerima! Kõige hullem haigus!

mõtleks
1 kuu tagasi

riik peaks parem mõtlema kuidas nendest puukidest looduses vabaneda, sest looduses jätkub nende paljunemine samuti kordades, käsi hõõruvad aga ravimifirmad

Pook
1 kuu tagasi

Vereimejad on igal pool. Ühe toosi eest nõuavad 40 kulli aga neid toose tehakse 3.

Noor penskar
1 kuu tagasi
Reply to  Pook

Kuule Puuk,ära ime siis verd!