Kolmapäevast ei pea enam maski kandma

Kolmapäevast ei pea enam maski kandma. Foto: Urmas Lauri

Valitsuse otsuse kohaselt lõpeb homsest keskne maskikandmise kohustus ja asendub soovitusega kanda suletud rahvarohketes siseruumides maski. Terviseametile jääb õigus maskikohustust määrata vastavalt vajadusele, samuti jääb see õigus tööandjatele.

„Tänu Eesti inimeste pingutustele koroonaviiruse tõrjumisel ja aktiivsele vaktsineerimisele on nakkusnäitajad kenasti langenud,“ ütles peaminister Kaja Kallas. „See annab võimaluse muuta koroonaajastu kõige nähtavama nõude – maski kandmise – kohustuslikust soovituslikuks. Alates kolmapäevast pole seega enam kohustuslik kanda avalikes siseruumides maski. Samas tahan panna kõigile südamele, et koroonaviirus pole kuskile kadunud ja seetõttu soovitame jätkuvalt maski kanda kinnistes ja rahvarohketes kohtades ning muidugi ka siis, kui terviseamet või tööandja maskikandmise kohustust teatud olukordades nõuab.“

Üleriigiline maskikandmise kohustus lõpeb kõikides avalikes siseruumides, hooldekodudes ja haridusasutustes, kus see seni kehtinud on. See puudutab nii poode, teenindusasutusi, haridust, kultuuri, sporti, kirikuid, meelelahutust jm. Maski kandmine või suu ja nina katmine on endiselt soovitatav kinnistes ja rahvarohketes kohtades, kus on kehv ventilatsioon ja distantsi hoidmine võõrastest inimestest pole võimalik, näiteks ühistranspordis.

Vastavalt epidemioloogilisele olukorrale jääb terviseametile õigus nõuda maskide kandmist konkreetsetes kohtades või üritustel, samuti tohib tööandja koroonanakkuse ohutu keskkonna tagamiseks nõuda töötajatelt või ettevõte klientidelt maski kandmist. Kuna koroonaviiruse leviku oht Eestis ei ole möödunud, on soovitatav endiselt hoida inimeste vahel distantsi, pesta ja desinfitseerida käsi.

Lisaks keskse maskikandmise kohustuse kehtetuks tunnistamisele ei hakata enam keskselt nõudma ka maskikandmise kohustust COVID-19 haige lähikontaktselt, vaid see jääb isiku kohustuseks juhul, kui terviseamet seda nõuab. Lähikontaktse maskikandmise kohustust ei pikendata, kuna järjest kasvab nende inimeste arv, kes on koroonaviiruse vastu vaktsineeritud. Arvestades, et terviseameti pädevuses on lähikontaktsete juhendamine, saab praeguste nakkusnäitajate juures läheneda maskikohustuse kehtestamisele individuaalselt.

Ka valitsust nõustav teadusnõukoda leiab, et maskikandmise kohustus nakkuse levikut ennetava meetmena ei ole praegu enam sellises ulatuses vajalik.

Valitsuse ei pikenda ka 31. mail lõppenud alkohoolsete jookide öist müügikeeldu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hea Okkupant
2 aastat tagasi

Noh misasja?? Valitsus, majandus, busines on minust nii kaugel, a mis teha maski -kaltsudega mis kogunenud kõik taskud täis? Ja kui palju raha kulutanud asjata parem ma neid oleks maha joonud!

Elisa
2 aastat tagasi

juba? kardan.

Talumees
2 aastat tagasi

Swedpanga kontorit külastades kannan alati maski, muidu ju raha ei anta…

Just
2 aastat tagasi
Reply to  Talumees

Kunagi varem jooksis swedis turva sind maha, kui mask ees sisenesid, nüüd vastupidi.

Para Doks
2 aastat tagasi

Just hakkas meeldima, keegi ei tunne ära… Nüüd peab jälle tuttavaid teretama hakkama.

Soovitaks Einole,
2 aastat tagasi

et ta puhkaks veidi kirjutamisest.

Revo
2 aastat tagasi

Kui kauaks ei pea nii kaua kui järgmine laine tuleb

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  Revo

No väidavad, et vaktsiini saanud on ohutud ju, tahavad enamuse süstimise alla panna, siis pole maski vaja, ravimitehas teenib vaktsiini pealt ka piisavalt, kui iga aasta peab ju vaktsineerima.

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

Tee siis ise vaktsiini, saad papi omale!

Eino
2 aastat tagasi

Kuidas nende kohtuasjadega läheb? Absurd ju, keegi käsib kellegil maski kanda. Täna mask, homme ketid jalgade ümber

Oraa Kel
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

Mis kettidest sa sonid ? Pole nagu sellistest plaanidest kuulnud. Aga sinul peaks nii mask kui ketid kogu aeg olema – teiste ohutuse mõttes…😷

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  Oraa Kel

See, et sa inimene sellest kuulnud ei ole, ei tähenda, et seda ei tule, onju? Ise ju ka soovitad mulle ahelaid, nii miks siis arvad, et muud taolist sunniviisi ei peaks tulema, millele hall mass peab alluma!? Mõtle selle peale

Varoona
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

Nüüd võib iga tegelane sõna võtta. Vene ajal oleks sul mokk väga maadligi, nii, et piuksugi ei tuleks.

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  Varoona

Pole ju vene aeg! Millest sa inimene kirjutad. Oma arvamusele on kõigil õigus. See on ju normaalne. Või igatsed taga aegu, kus ainult üks arvamus oli õige? Koli Põhja Koreasse, seal pidavat nii veel olema nagu sulle meeldib

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

No ja samamoodi võin mina sind tänu sinu arvamustele grafomaanist idioodiks pidada. See on minu arvamus, on ju normaalne? Nii et ära virise.

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

Teile sallivatele peab natukene õpetusi jagama, et misasi on arvamus ja misasi on teise inimese sõimamine või solvamine, kuidas soovite. Tänasel päeval on ju solvumine hästi moes. Kui arvad mingi teema kohta midagi, siis on see ju normaalne õigus, et minul on asjast selline nägemus, teisel teistsugune. Kui hakkad aga diagnoose panema või lihtsalt rumalaks sõimama seda kes ei ole sinu arvamusega sama meelt, siis see ei ole arvamuseavaldus. Tee endale poiss need erinevused selgeks!

Einole
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

Kirjutad sõimamisest ja solvamisest, aga ise teed seda ka. Inimese Põhja-Koreasse saatmine on rohkem kui solvamine. Selliseid õpetusi sinult ei oota keegi. Sulle ju soovitati puhata kirjutamisest, võta seda kuulda!

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  Einole

Vot vot, hakkad aru saama. Esimene õpetus siiski mõjus. Mul on hea meel, kui suudan isegi kasvõi ühe inimese panna mõtlema oma sõnade vastutuse võtmise peale. Nii tulebki end pidevalt jälgida ja oma maailmavaadet edastada, omi ideid, kuid siiski mitte teist kaasmaalast nimetama hakata. Tubli! Kaks viga siiski pean ära märkima su kommentaaris. Esimene, et siin võib kirjutada küll. Kommentaaride hulk ühe kasutaja poolt ei ole tegelikult piiratud, kui seda spämmina ei tõlgendata. Teiseks, see milles sa mind süüdistad, siis soovitan lugeda kommentaari, millele ma vastuse andsin! Seal kirjutati, et mokk oleks maas jms jutt, siit ka teine õpetus –… Loe rohkem »

ja-jah
2 aastat tagasi
Reply to  Eino

Eino, ära tüüta oma tobedate kirjutistega, mine õue jalutama, puhka silmi ja sõrmi