Valitsus veel maskikohustust ei kaota

Maskikohustus võib peagi kaduda. Foto: Malle-Liisa Raigla
Maskikohustus kaob, kui riskitase on kollases. Foto: Malle-Liisa Raigla

Valitsuse liikmed võtsid täna vastu põhimõttelise otsuse kaotada Eestis kaitsemaski kandmise kohustus, kui koroonaviiruse leviku ohutase on alanenud praeguselt kõrgelt tasemelt keskmisele tasemele. Pärast seda hakkab maskikandmise kohustuse asemel kehtima  soovitus kanda rahvarohkes avalikus siseruumis maski, mis kehtib eriti riskirühma kuuluvatele inimestele.

„Oleme korduvalt näinud, kui salakaval ja järjekindel see viirus on. Seepärast peame olema kindlad, et iga leevenduse jaoks on aeg tõesti küps,“ ütles peaminister Kaja Kallas. „Teadusnõukoda soovitas, et maskikandmise kohustuse võib lõpetada, kui jõuame kollasele ehk keskmisele ohutasemele. Täna võtsimegi valitsusega vastu põhimõttelise otsuse seda teha. On tõenäoline, et võime kollasele tasemele jõuda juba järgmisel nädalal. Ka siis jääb soovitus rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis maski kanda, eriti riskirühmadel. Seni aga panen kõigile südamele, et palun olge ettevaatlikud ja kandke maski ning vaktsineerige. Koroonaviirus pole meie seast kuskile kadunud ja on endiselt nakkav.“

Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul jätkub viiruse langustrend, mis võimaldab leevendusi. „Koroonaviiruse levik ja haiglate koormus on selges langustrendis. Veebruaris ja märtsis tehtud leevendused ei ole kaasa toonud viiruse leviku tõusu, nii et saame järgmiste sammudega edasi liikuda. Pean mõistlikuks asendada siseruumides maskikandmise nõue soovitusega. Loomulikult tuleb ka edaspidi jälgida nakkusohutust ja end kindlasti õigeaegselt vaktsineerida.”

Lisaks avalikus siseruumis maskikandmise kohustuse kehtetuks tunnistamisele, muutuvad keskmisele riskitasemele jõudes kohustusest soovituseks ka desinfitseerimisnõuded ja hajutatuse reeglid.

Täna on Eestis koroonaviiruse leviku riskitase kõrge, sellele vastab riskimaatriksis oranž värv. Hommikuse seisuga on seitsme päeva keskmine nakatunute arv 1139,4 inimest ja seitsme päeva keskmine COVIDi tõttu haiglaravi vajavate uute inimeste arv 32,3. Kollasele riskitasemele jõudmiseks peab keskmine nakatunute arv olema alla 1500 ja haiglaravi vajavate uute inimeste arv alla 30.

31. märtsi hommiku seisuga on haiglas 306 koroonaviirusega nakatunud patsienti, kellest 145 vajab haiglaravi raskeloomulise COVID-19 tõttu. Ööpäeva jooksul avati haiglates 37 uut haigusjuhtu, millest 16 juhul vajasid patsiendid hospitaliseerimist COVID-19 tõttu. Viimasel ööpäeval suri 8 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvan et
1 aasta tagasi

oma tervise eest hoolitsemine ja vastutamine peaks olema ikka iga inimese enda otsustada. Kampaaniate korras käskida-keelata ja põhjendada seda rahva tervise eest hoolitsemisega on pehmelt öeldes väga jabur!

Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

valitsus või asi! Kauaks jääb häbiplekina ajalukku etapp, kus korruptiivne ladvik sundis normaalseid inimesi end süstima ning maski kandma. Õnneks saame neist peagi lahti.
Elagu EKRE!

Arvaja
1 aasta tagasi

Kohustust ei kaota – kohustus muudeti soovituseks. Idiootlik keelekasutus.

Jaan
1 aasta tagasi
Reply to  Arvaja

Ei muudetud.

Lähme
1 aasta tagasi

kaeme kuidas elu Rootsis on. Seal on väga harva mönda maski näha.

Vanatoi
1 aasta tagasi

Maskikohustust ei kaota!!!?? KOHUSTUST!!?? Inimesel peaks ikka ise olema vaba valida. Kui antakse häiret, iga arukas paneb maski ette, aga see peab olema soovituslik!!! Ausalt hakkab minulegi sellest vabariigist koppa ette viskama, paistab nii, et targemad on siit ammu kuhugile mujale elama läinud koos peredega. Varem arvasin, et nood om reeturid ja majanduspõgenikud, aga nagu endine president hr Ilves ka ütles, et need inimesed on tublid, kui võitlevad oma ellujäämise nimel. Ja paistab, et tal oli õigus. Siin ei saa rahvas end kokku võetud ja selle reformi valitsemist mitte kuidagi lõpetatud.

Pluuto
1 aasta tagasi
Reply to  Vanatoi

Kelle maale arvad minevat-sealgi elavad omad inimesed ja võidelnud selle eest, et elu oleks parem.Oled tulnuk seal ja teiste laual söömas. Vöitle omal maal parema elu eest!!

Vanatoi
1 aasta tagasi
Reply to  Pluuto

Õigus, seda küll, et võidelnud. Ka meite maal on võidelnud kangelased, kes täna vaataks selle olukorra peale, kas tõesti oli mõtet surra. Lihtsalt olen väga pettunud ja ega sul mars või pluuto on õigus, oma kodus pean ma surema