Mootorratturid toovad jüriöö märgutule Haapsallu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Meelis Palm. Foto: Arvo Tarmula
Meelis Palm. Foto: Arvo Tarmula

Reedel Paide Vallimäel süüdatava jüriöö märgutule toovad esimest korda Läänemaale motoklubi Müristaja mootorratturid.

Müristaja eestvedaja Meelis Palmi sõnul lähevad motoklubi delegatsioon reedel jüriöö märgutulele Paide-Türi kanti vastu ja jõuab sellega 20.30 paiku Haapsallu.

Haapsalus kogunevad mootorratturid Uuemõisas viimase ringtee juures oleva Raunexi autopoe parklasse, et jüriöö märgutuli siis ühise rongkäiguga linna sisse tuua.

Kui ilm vingerpussi ei mängi, võiks Palmi sõnul Haapsalust jüritule rongkäiguga liituda paarkümmend mootorratturit – nii Müristaja liikmeid kui ka klubisse mittekuuluvaid Haapsalu ja Läänemaa mootorrattureid.

Maanteel sõites liigub tuli laternas, sest muul moel elusat tuld transportida pole võimalik. Palm ütles, et Haapsalu linna piiril tahetakse aga süüdata tõrvikud ja nendega läbi linna sõita. „Linnas sõidame natuke aeglasemalt – ehk õnnestub,” ütles Palm.

Haapsalus saabub jüriöö märgutuli esmalt kell 21 Vabadussõjas langenute mälestussamba juurde, kus tule võtab vastu SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumide juhataja Anton Pärn ning rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm. Märgutulest süüdatakse küünal, mis jääb jüriööks mälestussamba juurde põlema.

Seejärel viivad mootorratturid jüritule Sadama tänavale Müristaja klubihoone juurde, kus süüdatakse lõke. Palmi sõnul võivad lõket uudistama tulla ka linnaelanikud.

Jüriöö märgutule kannab üle Eestimaa laiali 22 motoklubi. Palmi sõnul on mootorratturid varemgi osalenud märgutule laialiviimisel Paide ja Türi ümbruses ning Tallinna Jüriöö parki, kuid Läänemaale jõuab tuli sel moel esimest korda.

Mootorratturite suursõitu koordineerib Türi motoklubi MC Alempois. Klubi eestvedaja Martin Kruusa sõnul otsustas motoklubi üritusel Jüriöö Märgutuled kaasa lüüa, sest ajalugu ja selle meeles pidamistpeetakse tähtsaks. „Mootorratturid on kokkuhoidev seltskond ja üleskutsega tuldi aktiivselt kaasa,” lisas Kruus.

Reede õhtul kell 21 süüdatakse jüriöö märgutuli ka Pürksi mõisa pargis. Pürksi kultuurimaja kultuuri- ja sporditöö spetsialisti Ülle Schönbergi sõnul eelneb tulesüütamisele ühiskõnd. „Koguneme kell 19.50, läheme Paslepa ringile ja siis Pürksi mõisa parki,” ütles Schönberg. Ühiskõnd on osa eelmisel nädalal alanud Noarootsi virtuaalliikumise väljakutsest.

Jüriöö märgutulede otseülekanne Paidest algab reedel kell 20 Delfi TV vahendusel. Ülekandes arutlevad maarahva tähenduse, jõu ja mõju üle tänases Eestis Jüri Ratas, Tõnis Lukas ja Tarmo Soomere, heidetakse pilk vahvatesse küladesse, tutvustatakse jüripäeva kombeid ja ülekande lõpetab Terminaatori solisti Jaagup Kreemi ja kitarrist Taavi Langi veebikontsert.

Jüripäev oli eelmise sajandi alguseni eestlaste üks tähtsamaid pühasid. Kui algselt tehti jürituld kurja peletamiseks äsja väljalastud karja juurest, siis 1343. aasta jüriööl sai sellest märgutuli suure ülestõusu alguseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments