Indrek Kalda: suures plaanis on Läänemaa turvaline koht

Lääne Elu

info@le.ee

Prokurör Indrek Kalda.
Prokurör Indrek Kalda.

Laias laastus on Läänemaa rahulik koht – kuritegevust pole palju ja muutused toimuvad siin tasapisi.

Ütlen nii vaatamata sellele, et just Läänemaal, Lihulas, pandi läinud aastal toime ehmatav kuritegu, kui roolijoodikuks peetud mees tulistas nii tema juurde tulnud mootorratturit, juhuslikult samale teele sattunud perekonda kui ka sündmuskohale saabunud politseinikke. Sündmus oli tavatu mitte üksnes aasta või Läänemaa lõikes – midagi niisugust pole terves Eestis juhtunud juba mitukümmend aastat.

Kuid milline on selle juhtumi tähendus? Hinnanguid anda on vara, sest kohus tulistaja üle alles käib. Kohtusaalis avaldab prokuratuur tõendid selle kohta, mis ja kuidas juhtus. Prokurörid on harjunud hinnangute andmiseks vaatama esmalt tõendeid ja kuulama tähelepanelikult kohtuotsust. Ometi ei saa mööda mõttest või küsimustest: kas juhtunut oleks saanud ära hoida? Kas tulistamist poleks olnud, kui riik keeldunuks aastaid tagasi relvaloast? Kas oleks jäänud tulistamata, kui ta saanuks abi sõltuvuse või muude vaimse tervise probleemide vastu? Kas keegi oleks pidanud märkama?

Sarnased küsimused kerkivad õigupoolest kõigi purjuspäi toime pandud kuritegude puhul.  Ma ei taha öelda, et purjus inimesesse tuleks kuidagi leebemalt suhtuda. Otsuse kuritegu toime panna teeb tegija ja tema selle eest ka vastutab. Siiski on tähtis otsida ja leida viise kurjategija otsustusprotsessi mõjutamiseks. Roolijoodikutele on just selleks loodud võimalus esmakordse rikkumise korral kriminaalvastutusest pääseda, kui neil tuvastatakse alkoholisõltuvus ning nad nõustuvad alkoholiravi ja liiklusharidusliku sotsiaalprogrammi läbimisega.

Teist korda vahele jäänud roolijoodikute puhul on aga seadusest kadunud võimalus mõista karistus täielikult tingimisi: vähemalt osa määratud vangistusest tuleb kindlasti ära kanda. Eriti tõsistel juhtudel, kui lisaks varasemale karistusele tuvastatakse suur joove ja inimene on liikluses ohtlikult käitunud, konfiskeeritakse temalt auto. Mõned sellised juhtumid mahtusid ka läinud aastasse. Nüüd on levimas katsetus mõjutada roolijoodikuid katseajaks määratava alkoholikeeluga, mille täitmist tuleb tõendada regulaarsete vereproovidega. Tartumaal alanud katsetused on nüüd laienemas üle Eesti.

Viimane vahend kurjategija mõjutamiseks – kui kõik muud võimalused on ammendunud –  on vangistus. Seda siis, kui inimene on otseselt ohtlik või kui ta on näidanud, et muud mõjutusvahendid temani ei jõua.

Kõige tõsisemalt reageeritakse vajadusel ka lähisuhtevägivallale ning korduv vägivallatsemine viib lõpuks reaalse vangistuse mõistmiseni. Eelmisel aastal mõistis Pärnu maakohtu Haapsalu kohtumaja süüdi Jaanus Laeva, kes oli juba varem elukaaslase suhtes kuritegude toimepanemises tingimisi karistatud. Nüüd mõisteti talle vägivallakuritegude eest kuus aastat reaalset vangistust.

Viimastel aastatel on jõudnud meieni mitmed seksuaalkuriteod alaealiste suhtes ja seksuaalkurjategijatele on mõistetud reaalseid vangistusi. Kannatanute kaitseks ja lisakannatuste ärahoidmiseks arutatakse neid asju enamasti kinnisel kohtuistungil, seepärast ei saa neist avalikkusele täpsemalt rääkida. Samas on oluline teada, et selliseid kuritegusid meie kogukonnas toime pannakse.

Hädas olevat last märgates tuleb sellele reageerida. Kui sa pole kindel, kas asi on sekkumist või politseisse pöördumist väärt, saab nõu küsida lasteabist veebilehel lasteabi.ee  või telefonil 116 111. Lapsed on kannatanuna täiskasvanutest abitumas seisus ja sellised juhtumid peavad jõudma politseisse, et kurjategijad ei pääseks karistuseta. Sama tähtis on, et kannatanud ei jääks üksi ja abita – ohvriabi toetab kannatanut sõltumata sellest, kas kriminaaluurimine päädib süüdimõistva otsusega või mitte.

Läinud aastal mõisteti pikaks ajaks vangi Alari Tulvik, kes kasutas võõraid ID kaarte ja pin-koode laenu võtmiseks ja liisinglepingute sõlmimiseks. Mõned kaardid koos koodidega võttis ta salaja, mõnel puhul suutis veenda tuttava neid üle andma. Säärane teguviis on levinud üle Eesti: tihti palutakse konto ligipääsu põhjendusega, et oma konto on arestitud; või tuuakse ettekäändeks muu põhjus. Neid juhtumeid vaadates tahaks meelde tuletada, et ID-kaart koos pin-koodidega on sinu nägu ja allkiri, mida ei tohi kasutada mitte keegi peale sinu enda. Et Tulvik võttis teiste inimeste nimel laenu talle karistusena määratud katseajal, tuleb tal mõnda aega vanglas läbi ajada. Tõsi, vangistusega väheneb tõenäosus, et ta suudaks kannatanutele tekitatud ja kohtus välja mõistetud kahju hüvitada.

Varavastaste kuritegude puhul kehtib reegel: parem karta, kui kahetseda. Vargust või kelmust ära hoida on lihtsam ja odavam, kui püüda hiljem vargalt või kelmilt tekitatud kahju kätte saada. Teeme küll kõik endast oleneva – kuid kus ei ole, sealt võtta ei saa. Nii on ka investeerimiskelmustes kaotatud raha tagasi saamise võimalus kaduvväike. Politsei püüab küll kaotatud raha jälitada ja prokuratuur kriminaalset tulu arestida, kuid paraku on välismaise kelmi kontole kantud raha tagasi saamine pigem erand, mitte reegel. Kui miski tundub liiga hea, et olla tõsi – siis see ilmselt ei olegi tõsi. Ei maksa uskuda mesijuttu, mille järgi saab sajast eurost kahe nädalaga tuhat.

Õnneks on meie kandis varguste hulk pigem vähenenud – eelkõige suvilatesse sissemurdmiste ja sealsete varguste arvelt. Ka kehalist väärkohtlemist on vähem, tõenäoliselt sellepärast, et vähem on olnud võimalusi koguneda, pidutseda ning endale ja teistele vägijoogiga liiga teha. Tasapisi korjatakse tänavatelt narkootikume ja sellega kaubitsejaid.  Möödunud aastasse jääb ka lõplik otsus korruptsiooniasjas, mille tagajärjel lahkusid süüdimõistetud oma ametikohtadelt avalikes ametites. Suures plaanis on Läänemaa ikka üsna rahulik ja turvaline paik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kus kohapelat see turvaline oli
3 aastat tagasi

eelmine aasta ulatus läänemaa poliitküüditatute arv üle 300 inimese. Prokurör vaatab moll töllakil pealt käib kirikus ja palub andeks

killu
3 aastat tagasi

Kurjam see lähisuhte vägivald käib siin erakondade poolt iga päev. Riigireetmisest on saanud poliitiline norm ja onu räägib tõsimeeli et meil on siin turvaline elada. Üks poliitiks lubab siina juba 20 aastat meile siin raud tee majaette toomist. Aga lubadustest kaugemale pole jõudnud. Kas selline närvi saagimine pole vägivalt ? Ärak ükskord ülesse kulla mees.

astra
3 aastat tagasi

Huvutav mitu poliitikut on eestis korruptsioonis ja valetamises süüdi tunnistataud. ? Just äja parseldati jupp läänemast pärnule maha nii et silm ka ei pilunud.

Majaomanik to Tiit
3 aastat tagasi

Mitu kuriteo teadet oled esitanud?

Agu
3 aastat tagasi

Kodanikele tuleb relva saamine lihtsamaks teha. Kui ikka enamusel oleks püstolid vööl või kodus, siis pätt ikka ennem mõtleks, kas hakkan relvaga vehkima või mitte. Hirm kuuli saada on sel juhul suurem. Kodanikel endil ka turvalisem, on millega enda kaitsta iga segase eest.

Küsimus prokurörile
3 aastat tagasi

Kas kuriteole õhutaja ja provotseerija Häirekeskusest on juba vastutusele võetud või pääseb puhtalt?

Kaamera Tiit.
3 aastat tagasi

Mitu usumeest või politseinikku on lastele suunatud kuriteos süüdi mõistetud viimase seitsme aasta jooksul?

Harald
3 aastat tagasi
Reply to  Kaamera Tiit.

Ütleme nii, et on…
Ja mitte vähe… 🤪 😍

Harald
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Osalised laovad miinuseid..
Tuleks veel rohkem miinustajaid, aga osad olid aumehed ja tegid enne kohut enesetapu

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Imestan, et sa vabaduses oled. Või ei ole? Lubatakse raamatukogus käia või? Milliste teenete eest?