Juhtkiri: kanname maski

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Koroonaviirusega nakatunute hulk tõusis Eestis esimest korda üle tuhande piiri 24. veebruaril. Täna saab sellest nädal, mille iga päev on toonud veel ühe tuhande juurde.

Märtsist kehtivad Eestis uued, rangemad piirangud. Kinni on teatrid ja kontserdisaalid, muuseumid, kirikud. Maskikandmist hakatakse senisest rohkem kontrollima. 28. veebruaril palus peaminister Kaja Kallas tungivalt inimesi koju jääda, kui see on vähegi võimalik, vähendada kontakte, hoida kaks meetrit vahet, pesta käsi, kanda maski. Lihtsad asjad.

Järgmisel päeval pärast peaministri pöördumist tabas teadusnõukoja liiget Irja Lutsarit uus jõhker rünnak. Facebookis jagati eile sadu ja sadu kordi fotot juuksurisalongist maskita välja astunud Lutsarist. Kommentaatorid süüdistasid teadusnõukoja liiget seitsmes surmapatus.

Fotod maskita Lutsarist levisid kulutulena just maski- ja vaktsiinivastaste seas, aga seda jagati mõnuga ka grupis, mis nõuab Kallase tagasiastumist. Ehk siis need, kes ise maski ei kanna, leidsid endale veel ühe õigustuse seda mitte teha, võimaluse teadusnõukoja liige risti lüüa ja peaministrit parastada.

Samal ajal levib koroonaviirus kõikjal. Üle kolmandiku ei oska öelda, kust nad nakkuse said. Nakatumine 100 000 elaniku kohta on Euroopa üks kõrgemaid. Maski- ja vaktsiinivastased räägivad aga ikka õigusest käia katmata nina ja suuga ning vabadusest vaktsiinist keelduda.

Et nakatunute hulk tõusis üle tuhande piiri just 24. veebruaril, on puhas juhus ja asjaolude kokkulangemine, aga ometi märgiline. 24. veebruar on Eesti riigi sünnipäev. Riik aga ei ole ainult vabadused ja õigused. Riik on ka kohustused, sest ei ole üht ilma teiseta. Kohustused ei ole alati meeldivad. Ennekõike on riik aga kokkulepe, nagu on kokkulepe, et me kanname maski. Kanname ka siis, kui ei meeldi, sest me vastutame oma riigi ja oma kaasmaalaste eest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Keegi kirjutab “Oot, oot nüüd … kui 3 turvat väänavad suvalise maski mittekandja poes maha ja lasevad suu-silmad gaasi täis siis on see normaalne” muidugi ei ole sest mahaväämise asemel tuleks talle anda korralikult kumminuia !

Afganistani puhkus
3 aastat tagasi

Aga mina vilgutan aknal taskulambiga! – teie kandke maski kui tahate!

Lugenu
3 aastat tagasi

Kõik ju “puust ja punaseks” tehtud. Ainus viga, mis seletuses kirjas, on kasutatud maskide äraviskamine(viirusest küllastunud süljetops) ongi nakkuse levitaja. Maskide utiliseerimise korraldamatus, ongi valitsejate suurim viga. Eks vaktsiinitegijad tahavad ka elada. Eks needki, kellel maskid habemeks ees, ei tea samuti, mis nad teevad.

Hea Okkupant
3 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Veel aga ei saa aru: kuidas mask aitab vastu süda haigused, insuldi, vähk, kopsude haiguse? Malaaria – 2 miljonid surevad aasta jooksul, kas nad kannavad kaa maskid? Või ei ole veel arvasid seal busines maskiga tegema?

LEE
3 aastat tagasi

Oot, oot nüüd … kui 3 turvat väänavad suvalise maski mittekandja poes maha ja lasevad suu-silmad gaasi täis siis on see normaalne, aga kui teadusnõukogu jumal ja maskikampaana eestkõneleja maski mittekandmisele tähelepanu juhitakse siis on see tema vastu suunatud jõhker rünnak? Kas saab veel kahepalgelisemaks minna?

Hea Okkupant
3 aastat tagasi
Reply to  LEE

Paistab, et maskide müük ei lähe väga hästi – oodatavad tulud ei kukku tasku ärimeestele !

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Minul on mitu tuttavat kes põdesid läbi. Oli üks abielupaar intensiivis, hapnikumask ees, teadvusetuna. Väga sitked, õigete eluviisidega, suusatajad olid nad harrastajana, nii mees kui naine. Mees võttis üle 10 kg alla, ja oli väga õnnelik, kui jälle omal jalal käia suutis.

Kadi
3 aastat tagasi

Kui pole autoriteetset valitsust ega peaministrit, pole ka mingit seadus-kuulekust.
KaKa olematu karisma paneb ükskõiksuse pitseri tervele riigile, seepärast võib ta rääkida mida tahes, – keegi ei kuula niikuinii!

Just
3 aastat tagasi
Reply to  Kadi

Väga õige!

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Kadi

Sina saad valimistel otsustada.

Seadusekuuletult käitumisele järgneb surve või karistus. Ootan põnevusega, kui kõik maskivastased provotseerides raudu pannakse ja ära viiakse kongi ja suure trahvi saavad.
Valitsuste otsused inimeste tervise üle on 100 % põhjendatud, või segi liiga leebed.

Sina pole kodukootud spetsialist, kui näiteks asjade üle arutleb elavalt teadusnõukogu. Ka sensitiivid on sama meelt olnud.

Tiiu
3 aastat tagasi

Kõigepealt. Miks sellel artiklile kui vajutad+ muutub ka miinus, ikka suuremaks??? Ja üle hulga aja on üks hea ja õige artikkel!!!

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Tiiu

Tasakaal peab ju olema. Millest te aru ei saa? Tegelikult on see tingitud sellest, et plussi või miinuse vajutamisest lehekülg värskendab end ja näitab teile kõige uuemaid pluss miinus suhteid.

Maskikandja
3 aastat tagasi

Kannan avalikes kohtades maski. Aga mulle ei meeldi pime maskihullus. Vastuolulist infot maskide on palju. Riigiametnikud räägivad erinevat juttu, sama teevad ka teadlased, arstid ja kõik ülejäänud. Eile levis sotsiaalmeedias info, et ERR kustutas ühe eelmise aasta uudise, kus mingi peaarst rääkis, et maskid on ennekõike haigestunud inimeste jaoks. Sarnast juttu on rääkinud ka minister Kiik.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Maskikandja

Jah, teil on õigus. Mask ongi haigestunud isiku jaoks mõeldud, siis ta ei saa nina – suu kaudu seda viirust otseselt levitada. Ainuke aga on see, et seda kavalt viirust vist pidi kandma inimene, kes ise ei tajugi, et ta nakatunud on. Enda kaitseks pole jah maskist suurt tolku, teiste kaitseks rohkem mõeldud.

En.
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Mask on sisuliselt nina ja suu ette seotud taskurätik, millega loodetakse väljahingatavast õhust kinni püüda piisknakkus ja ehk ka aerosoolid. Väljahingatavate aerosoolide tõkestamine kirurgimaskiga olevat siiski kaheldav.

K.s
3 aastat tagasi

Niiet kui lutsar ilma suukorvita rahva seas ringi jõlgub ja see kaasmaalastele ei meeldi siis on see kohe jõhker rünnak…kui aga mina hommikul kell kuus maskita nt. Olerexi külastan, siis olen rahvavaenlane ja kurjategija…See topeltmoraal ajab tegelt hinge täis küll, on meil ju veel suukorvita suuskadel ringiaelev viiruselevitaja(presidentinna)….

Triibik
3 aastat tagasi
Reply to  K.s

Ega see,kui keegi rikub,sinu rikkumist ei õigusta.Sama (lolli) loogika järgi võiks ju kõik täis peaga sõita, sest mõni ju sõidab.Aga ammu oleks aeg teha rikkujatest ja faksiinist keeldujatest register,sest haiglakohti ei jätku ka korralike inimeste jaoks- las siis närivad kodus aspiriini, mitte ei oota arstilt imesid.

Oot misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Triibik

haiglaravi vajajate ja surmade arv on ju vähenemas. Kas te statistikat ei loe? Nakatunute arv tõuseb, mis aga ei tähenda iga kord haiglaravi vajadust.

Hea Okkupant
3 aastat tagasi
Reply to  Oot misasja

Jama karambavirusega ja ongi jama igal pool vaadates – põhimõtte on see et aega mööda saada kandma rahvas orja kaelarihm. Mis on arusaamatu?

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

selliste “krutoide” pärast ongi probleemid suured. Inimesed reaalselt haigestuvad massiliselt. See on gripitaoline viirus, mis nakkab aga eriti kiirelt. Kõik i sure, aga sitt on olla küll ja päris paljudel. Kui iseteadjad “krutoid” peaks ka natukene aega režiimist kinni, saab kõik korda kiiremini.

küsimus
3 aastat tagasi

hmm…aga miks siis on vaja inimesel, kes ise jutlustab kuidas kogu aeg on vaja kaubanduskeskuses ja mujal kanda maski- ise ilma selleta ringi liikuda? Miks meil siis on topeltstandardid? Miks tavainimest “jõhkralt ründab” politsei ja kutsub korrale, kui ta on ilma maskita? Aga seda, kes peab olema eeskujuks- seda ei või avalikkus korrale kutsuda? Seesama avalikkus, kellele ta reegleid kehtestab?

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  küsimus

maskikandmine on inimese vaba valik. Inimest ei saa tema tahte vastaselt suukorvistada ega ketti panna, sama on ka vaktsineerimisega.Vaba valik. Ma loodan, et inimesed oma paanikahulluses ei unustaks ära inimõiguseid. See on väga oluline.

Sass S
3 aastat tagasi
Reply to  nojah, aga

Vaba valik küll aga ärge ronige siis mulle kole külje alla kah .Meitel siin konnatiigis ju ruumi jagub .

Just
3 aastat tagasi
Reply to  Sass S

Aa võib ju nii teha. Need kes maski tahavad kamda, püsivad üldsegi kodudes mõne nädala. Söögid saab ju tellida netist. Kes maski ei kanna käigu kus tahab ringi ja siinkohal teeb loodus valiku, kes jääb, kes mitte.