Puises rõngastatud pöialpoiss jõudis kuu ajaga Cornwalli

Lääne Elu

info@le.ee

Pöialpoiss. Tarvo Valker

Mullu oktoobris Puises peetud Huvitava bioloogia kooli rõngastuslaagri ajal sattus Puises olema väga arvukas pöialpoiste ränne. Laagri juhendaja Tarvo Valkeri sõnul õnnestus laagrilistel ligi 300 lindu kinni püüda ja rõngastada.

Matsalu rõngastuskeskuse vahendusel laekus ühe rõngastatud linnu kohta ka kurb, kuid siiski väga põnev taasleid. Nimelt lendas üks Puises rõngastatud pöialpoissidest kõigest 31 päeva hiljem Edela-Inglismaal Cornwallis asuvas Falmouthis vastu akent. Puisest Falmouthi onlinnulennul veidi üle 2000 km, kuidValkeri sõnul lendas lind ilmselt piki rannikut, mis tähendab, et ta läbis märksa pikema vahemaa. „Puises rõngastatud pöialpoiss võis oma rännet alustada ka Venemaalt või Soomest, mis muudab tema rändesoorituse veelgi muljetavaldavamaks,” ütles Valker.

Leid on väga tähelepanuväärne, sest Inglismaalt on Eestis rõngastatud pöialpoisse varem leitud vaid kahel korral – mõlemad linnud olidrõnga saanud Kabli linnujaamas Pärnumaal.

Pöialpoiss on Euroopa väikseim lind, kes kaalub 5-6gehkumbes sama palju kui 20-sendine euromünt.

Tarvo Valker

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments