Salajõe elanikud süütasid puhta vee mälestuseks küünlad

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Salajõe elanikud Tiberna allikal. Eduard Laur

Salajõe küla elanikkud kogunesid pühapäeval Tiberna allikale, et süüdata seal puhta vee mälestuseks küünlad.

Paarkümmend aastat turbakaevanduse vastu võidelnud Salajõe külaselts andis järele ja sõlmib turbatootja Kekkiläga kokkuleppe, et on uue kaevanduse avamisega nõus. Vastutasuks laseb Kekkilä ehitada neile rikutud veega kaevude asemele uued ja rajab veevärgi.

Salajõe külaseltsi juhi Mare Urbase sõnul jäi selts nõusse, sest uued kaevud olid vähim, mida saada. “Muidu ei oleks me saanud üldse midagi,” ütles Urbas. Olukorraga rahul nad aga ei ole.

“Me oleme mures. Kokkulepe päädib uue kaevandusloa saamisega,” ütles Urbas.

Kuidas mõjutab uus kaevandus Salajõe elanike kaevuvett, ei tea keegi. Just Tui rabas kunagi avatud kaevandus rikkus elanike sõnul nende kaevuvee ja ummistas allikad.

“Panime Tiberna allikale küünlad puhta vee mälestuseks,” ütles Urbas. “Kui avatakse uus turbakaevandus, pole lootustki, et meie allikad puhtaks saaksid ja jääksid.”

Tiberna allikas on praegu puhas. “Vahepeal oli ta setteid ja sodi täis,” ütles Urbas.

Lähemalt loe Kekkilä ja Salajõe külaseltsi lepingu kohta siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tehke sild
3 aastat tagasi

Kolhoosiaja löpus lagunes sild ära ja selle asemele pandi toru, mis oluliselt vähendab vee voolamist jöesängis.Kuna seal on tegemist karstialaga siis vesi leiab maa all uued kanalid körgemates kihtides, ning seoses sellega setted hakkavad liikuma ja jöuavad teie kaevudesse.Tänavusel aastal hakkab tänu lumerohkusele jälle uputama nagu see oli 10 aastat tagasi.

varsti
3 aastat tagasi

saab panna võrdsuse, ida virumaa=läänemaa

En.
3 aastat tagasi

1970′-te teisel poolel käisime koos vanematega Salajõel ülekeevat nõiakaevu vaatamas. Jäi meelde, et puhast valget vett voolas külluslikult. Nüüd on kõigil kaevandamisest teenitud rahad käes aga pole enam puhast vett, mille tagamiseks tuleb teha suuri kulutusi. Mis mõte oli üldse algsel kaevandamisel? See on umbes sama nagu looduse päästmiseks leiutatud roheenergia, mille tootmine hävitab sedasama loodust (tuugenipargid, õlipalmi- jm. monokultuurid, akutööstus).

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  En.

…puhast valget vett…

En.
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Eks see ole mingi ammu kuuldud eufemism. Võikski uurida, miks vee kohta on nõnda öeldud.

En.
3 aastat tagasi
Reply to  En.

Siin on link fraseologismi päritolu kohta (eufemism polnud täpne väljend): folklore.ee/justkui/sonastik/index.php?f=1&f1=4&m=15579&id=15588 . Mnjah, valge vesi hakkas kohe eriti ahvatlev tunduma…

...
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

…sooja leiba,mõtelge…

...
3 aastat tagasi
Reply to  En.

See nõiakaev oleks võinud olla läänemaa suurimaid vaatamisväärsusi.

okupatsioon
3 aastat tagasi

kestab, raha ruulib

ahnii !
3 aastat tagasi

Palju õnne,Lääne–Nigula, raha tuleb ja töökohti on.

geograafia
3 aastat tagasi

Roostekarva vesi jääb järelikult, nagu pudelisisust näha. Jalapesuveena kõlbab, pudelivett peab tassima joogiks.Tulevastel põlvedel pole võimalik enam miskit muuta. Kusjuures see pruun vesi on ikka kaugemale ulatuv otsesest kaevanduskohast.