Tehnikaülikool loob HNRK jaoks uut tarkvara

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Taastusravihaigla kõnnirobot. Foto: Silver Raidla

Tallinna tehnikaülikooli teadlased hakkavad kirjutama uut tarkvara Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse (HNRK) taastusravirobotitele ja uurivad võimalusi individuaalselt kohandatud 3D-prinditud ortooside valmistamiseks.

Tehnikaülikooli inseneriteaduskonna professori Tauno Otto selgitas, et taastusravirobotitele hakatakse looma tarkvara, millega luua patsiendi kodust või töökohast virtuaalreaalsus – seda selleks, et patsient saaks hakata iseseisvat toimetulemist harjutama.

„Nii saame kohandada teraapiaid rohkem vastavalt patsiendi vajadustele,” ütles HNRK juhatuse esimees Kadri Englas. Tema sõnul on taastusravi ja rehabilitatsiooni tähtsaim eesmärk saavutada igapäevaelus hakkamasaamine. „Seetõttu on tavapärase keskkonna taasloomine teraapias olulise tähtsusega. Robotid ja nende tarkvara saavad selles olla abiks,” ütles Englas.

Testitakse ka nn digikaksikute tehnoloogiat, et juhtida roboteid distantsilt ja koguda teraapia tulemuste kohta tagasisidet.

Lisaks analüüsitakse 3D-tehnoloogia tõhusust individuaalsete ortooside printimisel. „Soovime aru saada, kas ja milliste ortoosidega õnnestub printimisel võita aega ja vähendada kulusid,” selgitas Englas.

Koostööks sõlmiti Tallinna tehnikaülikooli ja HNRK vahel raamlepe.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments