Lageraievastased viivad laupäeval raiesmikele küünlaid

BNS

Metsalangetus. Foto: Urmas Lauri
Metsalangetus. Foto: Urmas Lauri

Algatus “Tuled KAH metsa!” kutsub lagedaks raiutud metsalankidele laupäeva pärastlõunal küünlaid viima – algatuse pealkiri viitab RMK hallatavatel maadel asuvatele aladele, mille majandamisega kaasneb kõrgendatud avalik huvi ehk KAH.

Aktsiooni korraldajate sõnul jääb kogukondade kaasamine aga sageli puudulikuks, mistõttu on üle Eesti hõõgvel mitmeid konflikte metsaraiet puudutavates küsimustes. Üleskutse algataja ja küünlaaktsiooni idee autori Mati Kose sõnul ei soovi metsa majandamist korraldavad organisatsioonid puude taga metsa näha.

“Tänased metsaga seotud otsused käsitlevad enamasti metsa kui ammendamatut taastuvenergia ressurssi, aga nii see loomulikult ju ei ole,” ütles Kose. “Mets on keerukas ökosüsteem, kus kõik on kõigega seotud. Puude lageraie lööb selle tasakaalu pikaks ajaks tasakaalust välja ja väga suures ulatuses lageraie muudab seda paraku jäädavalt. Seetõttu kutsumegi inimesi küünlaid süütama lagedaks raiutud lankidel, et mets puude varjust otsustajatele välja hakkaks paistma.”

Metsaaktsiooni algatajate eesmärk on näidata otsustajatele, et metsamajandamine läheb inimestele väga korda, mistõttu on hädavajalik kaasata metsandusega seotud otsustesse senisest oluliselt rohkem teadlasi, kogukondi ja avalikkust. Initsiaatorid kutsuvadki kõiki inimesi teise jõulupüha pärastlõunal viima küünlaid lagedaks raiutud riigimetsalankidele ja jätma need sinna ööpäevaks põlema.

Üleskutses öeldakse, et diskussioon metsa majandamisega seotud teemadel ei ole olnud piisav ning kogukonnad tajuvad sageli, et langetatud otsused on tihti metsatööstuse poole kaldu. Riigi Metsamajandamise Keskus, kelle hoole all on pool Eesti metsadest on teatud piirkondadele lisanud kõrgendatud avaliku huviga alade ehk KAH-alade märke. Selliste alade majandamiseks kohustub RMK korraldama avalikke arutelusid kohalike omavalitsuste, elanike ja kogukondadega.

Küünlaaktsiooniga liitumiseks tuleb varuda küünlaid ja süüdata need 26. detsembri pärastlõunal RMK raiesmikel. Küünlad tuleb põlema jätta ja järgmisel päeval kindlasti metsast ära tuua. Oluline on järgida kõiki ohutusreegleid ning metsas olles veenduda, et küünal on tuleohutus paigas, kindlal aluspinnal, kust tuul ei saa seda pikali puhuda ja tulekahju tekitada.

Lehel http://puudetagaonmets.ee asuvale kaardile tuleb märkida küünalde asukoht.

Inimesi kutsutakse üles saatma metsas tehtud pilte ka oma valitud parlamendisaadikuile veenmaks seadusandjaid selles, et puude taga on tõesti mets, millest valijad hoolivad.

“Tuled KAH metsa!” on kodanikualgatus – seetõttu vastutab iga osavõtja ohutuse ja keskkonnasäästliku käitumise eest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tom naabermajast.
3 aastat tagasi

Koristasin täna ühelt langilt 8 küünlakesta. MIS Toimub???

Pamp
3 aastat tagasi

Olen tähele pannud, et, kui kümme aastat tagasi raiutud metsa asemel on praegu juba paari meetri kõrgune kuuse noorendik, siis viimastel aastatel raiutud metsa asemel sirgub võsa ja noort metsa enam ei istutata. Laiskus ja mugavuse tunne on nii suureks saanud, raha ju ruulib.

jajaja
3 aastat tagasi
Reply to  Pamp

Julgen vastupidi arvata- iga aastaga istutatakse rohkem ja hooldatakse ka neid noorendikke, kus 10 aastat tagasi pole keegi lillegi liigutanud.
Ja isegi, kui on istutatud, siis esimestel aastatel see ei pruugi mitte kuskilt väljagi paista- kuusenoorendikku hakkadki tähele panema alles 5-6 aastat peale istutamist.
Mulle tundub, et hoopis pealiskaudsus ja rumalus ruulivad.

Tom naabermajast.
3 aastat tagasi

Vot tak. Vähem mõttetut pahna on kõige õigem lähenemine. Aga ikka on ju vaja midagi osta,sest “odavalt saab ju!”.

tuli
3 aastat tagasi

Ei, mis saab vastu olla küünla ilule, metsa vahel täitsa tore ju. Mõte küll puudub, aga las olla.

vot
3 aastat tagasi

et siis metsa, mis taastub nii, et keskmine inimene sellest arugi ei saa- metsa mälestuseks viime metsa nafta derivaadist küünla ja laseme taastumatu loodusvara lihtsalt atmosfääri?
See kõlab tõesti nagu mõistlik ja kaalutletud ettevõtmine.
Pagana küünlaärikad- millega nemad sellise jõulupreemia on ära teeninud?!
Mina kutsun üles terve Maakera terviseks natuke oma tarbimist vähendama- pole vaja mingeid küünlaid ja üldse väga-väga palju rämpsu võiks ostmata jätta.
Aega küll läheb, aga sedasi käitudes kaob ajapikku ka vajadus sellistes mahtudes raietöid teha.