Haapsalu võtab Paralepa ja Valgevälja metsad kohaliku kaitse alla

Lageraie Paralepa metsas. Lemmi Kann
Lageraie Paralepa metsas. Lemmi Kann

Kuna keskkonnaamet vastas Haapsalu linnale, et Paralepa mets vajab küll kaitsmist, kuid seda kohalikul tasemel, otsustas linnavalitsus, et võtab nii Paralepa kui ka Valgevälja metsa üldplaneeringuga kohaliku kaitse alla.

Haapsalu aselinnapea Helen Rammu rääkis volikogule, et Haapsalu inimesed kasutavad neid metsi puhkamiseks ja koriluseks ning metsi maha võtta ei tohi. „Elanikkonna jaoks üritame seda metsaala metsana säilitada,” ütles Rammu.

Rammu sõnul kohaliku kaitsega piirangud leebemaks ei muutu – keelatud on turberaie ja uuendusraie, lubatud on hooldus- ja valikraie.

Metsades kehtestatakse piiranguvöönd, kus on lubatud ehitada puhkeotstarbelisi maju ja kuni 20ruutmeetrisi väikeehitisi. Kogu majandustegevus metsas tuleb edaspidi linnavalitsusega kooskõlastada ning arvestada, et tegemist on avalikuks kasutuseks mõeldud metsaga. Valgevälja metsa tagumises osas on piirangud leebemad.

Paralepa mets on kaitse all 1984. aastast. Seal on tuvastatud kaitsealuseid nahkhiire- ja seente elupaiku ning 17 vääriselupaika.

Sarnane kaitsealade ülevaatamine toimub keskkonnaametil üle Eesti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pamp
3 aastat tagasi

Õige pealkiri oleks Haapsalu võtab Paralepa ja Valgevälja metsad MAHA!

Alibaba
3 aastat tagasi

Muidugi,müüme suure osa metsa maha ja siis võtame mingi osa kaitse alla ja voila. Me hoolime metsast ja rahvast. Hääletage meie poolt.

Enriko
3 aastat tagasi

Linnavalitsus peaks olema valel teel.Metsateadlased ju väidavad, et mets hävib, kui seda in corpore ei maha ei võeta. Nad küll ei täpsusta, milles häving seisneb aga teoreetiliselt poleks Maakeral enne harvesteri leiutamist tohtinud metsi ollagi. Kõik Brasiilia vihmametsad, 2000 aastased hiidsekvoiad, Paralepa männikud on üks looduse vingerpuss, mis tuleb kiirabi korras ‘uuendusraiuda’. Umbes nagu 17-19 sajandil uuendusraiuti Euroopas kõik tammikud (ehitades neist kuninglikke sõjalaevastikke, uusi tammesid asemele ei kasvanud) ja Palestiina seedrimetsad (mis pole isegi 2000 aastaga taastunud). Samas, paljud nö. rumalad aadlikud käisid mõnes metsas vaid jahil (ehk ka valik- ja hooldusraiet tegemas, nt. Inglise kuningad) ja need metsad… Loe rohkem »

Läänlane
3 aastat tagasi

Tamme plika saab jälle meedias iniseda

Postimees
3 aastat tagasi

Mul on Paralepas 23 hektariline lank
Nüüd lasen protesti märgiks selle maha võtta

Paks
3 aastat tagasi

Õige. Tuleb maha võtta jah.