Päästjad on hädas jääle kippuvate inimestega

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Laupäeval selgitasid päästjad ja kiirabitöötajad Aafrika rannas lastele, miks praegu veel jääle minna ei tohi. Foto erakogu

Kuigi laupäevast on Lään-Eesti rannikul jääle minek keelatud on päästjad käinud nädalavahetusel korduvalt inimesi jäält ära ajamas.

Jäält tuli ära ajada nii täiskasvanuid kui lapsi. „Vanemad peaksid ka oma lastele rääkima, et praegu on jääle minek ohtlik,” ütles päästeameti Läänemaa operatiivkorrapidaja Hannes Kliss.

Politsei- ja piirivalveamet keelad laupäevast Lääne-Eesti rannikul nii jalgsi kui ka mootorsõidukitega jääle minemise, sest jää on pole piisavalt tugev, et kanda inimest ja veelgi vähem sõidukit. Eemalt vaadates võib jää küll paks tunduda, kuid kaldast mõne meetri kaugusel võib kergesti jääst läbi kukkuda.

Päästjad mõõdavad igal hommikul jää paksust ja need andmed kantakse jääkaardile. Pühapäeva hommikul oli Haapsalus Aafrika rannas 10 meetri kaugusel kaldast jää paksus 9 cm ja väikesel viigil kaldast 4 meetri kaugusel 8 cm.

Valgeväljal oli jää paksus kahe meetri kaugusel kaldast vaid 5 cm ja ragises. 5 cm paksune on jää ka Nõval Allikajärvel. Küll aga on jääleminek ohutu Nõval Veskijärvel, kus jää paksus oli 50 m kaugusel kaldast 10 cm.

Ohutu jää paksuseks, mis suudab inimese kaalu kanda, on alates 10 sentimeetrit.

Päästeameti mõõtmistulemusi näeb interaktiivselt jääkaardilt.

Veekogul hätta sattudes tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kilgameš
3 aastat tagasi

Uppuja päästmine pidi uppuja enda asi olema öeldi vanasti !

Uisutaja
3 aastat tagasi

Jää paksus on 8-9 cm. Jääkirme????

Paks
3 aastat tagasi

Raivu juba istutab kadakaid jääteele. Varsti saab autuga noarootsi aga lapsed saavad sõimata.

Viidikas
3 aastat tagasi

Aga miks see päästjate mure on,kui mõni hull keelust ei hooli ? Las ujuvad särgedega võidu. 🐟

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Viidikas

Lapsed peab ära tooma, aga täiskasvanud jorss saab ise hakkama!