Juhtkiri: lehmakauplemine katusel

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Käes on aasta kõige piinlikum aeg riigikogus – katuseraha jagamine. „Ametlikult nimetatakse seda korruptsioonihõngulist rahasadu küll kõlavalt regionaalseteks investeeringuteks,” tõdes linnade ja valdade liidu juhatuse liige, riigikogu liige Mart Võrklaev (Reformierakond).

Juba viis aastat tagasi vaatasid ekrelased katuseraha jagamist kui ühte võimalust endale meelepäraseid ettevõtmisi toetades regionaalpoliitikat teha. „Leiame, et see on üks väheseid kohti, kus meil on võimalik riigieelarves opositsioonina regionaalpoliitikat arendada ja endale meelepäraseid projekte toetada,” sõnas toonane riigikogu fraktsiooni juht Martin Helme.

Osale poliitikutest ei meeldi sugugi, et regionaalseteks investeeringuteks nimetatud eelarverida kutsutakse katuserahaks. Ja toetusraha saamise viisi ei saavat kuidagimoodi nimetada lehmakauplemiseks. Mõlemad olevat halvamaigulised nimetused. Paraku võib täheldada, et ligi 7 miljoni euro ümber käib siiski ka lehmakauplemine katusel.

Katuseraha jagamisel on nii plusse kui ka miinuseid. Tänavusel rahajagamisel venitab miinusmärki pikemaks ka lähenev kohalike omavalitsuste valimine. Valimisi silmas pidades võidavad katuserahast kõige enam valitsusparteid, kellel on jagada suuremad summad kui opositsioonil, samas kui riigikoguvälistel erakondadel puudub see hoob täiesti.

Kuigi väikesemahulised piirkondlikud investeeringud kohalikele organisatsioonidele on kindlasti hea ja vajalik rahasüst, mis aitab elu ääremaadel käimas hoida, tuleb selleks leida kohasem viis kui katuseraha jagamine.

Kohaliku elu ja kodanikuühiskonna edendamine vajab oma rahastut, et toetuste menetlemine saaks vabaks poliitilise mõjuvõimuga kauplemise taagast. Samuti on vaja korda, kuidas avaliku rahaga toetada huvikaitseorganisatsioone, iseäranis neid, mis toimivad maailmavaatelistel alustel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
H.p
3 aastat tagasi

Miks peaks üldse avaliku rahaga (riigi rahaga) toetama, mingeid maailmavaatelisi huvikaitseorganisatsioone? Need kes seal organisatsioonides on, toetagu ise enda vaateid,enda vabast ajast ja enda rahaga kui tahtmine on, sellejaoks ei pea rahva raha raiskama! Ja kui nii ei toimi organisatsioon siis järelikult pole sellist vajagi,lihtne!

jah
3 aastat tagasi

eriti oleks vaja raha eraldada vähemuste õigusi kaitsvatele MTÜ-dele, pagulasi maale toovatele. HIV jagavatele, halli auru ja kivikesi müüvatele, esoteerikutele, kaardimooridele, rohusööjatele jne.