Maskid muutuvad kohustuslikuks (täiendatud 18.12)

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Valitsusel on plaanis muuta kohustuslikuks maski kandmine või nina ja suu katmine avalikes siseruumides, laiendada nn 2+2 reeglit, vähendada osalejate piirarvu avalikel üritustel jm. Koroonaepideemia epitsentrites Harjumaal ja Ida-Virumaal hakkavad kehtima rangemad meetmed kui mujal Eestis. Uusi piiranguid toetab nii terviseamet kui valitsust nõustavad teadlased.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on koroonaviiruse levikuga seotud olukord Eestis muutumas kriitilisemaks,  seda eriti meditsiinisüsteemi toimepidavuse mõttes. „Koroonaviiruse epideemiline levik Eestis seab meid paratamatuse ette võtta kasutusele rangemad piirangud, et tagada Eesti tervishoiusüsteemi toimepidevus ja ravi kättesaadavus igaühele ka COVID-19 haigete arvu jätkuval suurenemisel. Meil on võimalus kõigi ühiste pingutustega pidurdada nakkusnäitaja kasvu, selleks peab järgima valitsuse kehtestatud piiranguid ning käituma mõistlikult ja teineteist hoidvalt,“ ütles Ratas. „Peame praegu kõik pingutama selleks, et saaksime jõulupühad veeta koos oma lähedastega. Jätame suured pühadeüritused järgmisse aastasse ja veedame need jõulud kitsamas pereringis.“

Üle-eestilised piirangud

Maski kandmise või nina ja suu katmise kohustus avalikes siseruumides

Kehtestatakse maskikandmise või nina ja suu katmise kohustuse siseruumides, seal hulgas ühistranspordis ning teeninduskohtades, huvihariduses- ja tegevuses, täiendõppes- ning koolitusel.

Nina ja suud ei pea katma või maski kandma need inimesed, kellele see on meditsiiniliselt vastunäidustatud, samuti alla 12-aastased lapsed, samuti ei tule maski kanda juhul, kui on tagatud piisav distants ja muudel põhjendatud juhtudel. Valitsus töötab välja plaani, kuidas tagada maskid vähekindlustatud inimestele.

2+2 reegel laieneb avalikele siseruumidele

Kõikjal avalikes siseruumides tuleb järgida nn 2+2 reeglit, mis tähendab, et koos saavad liikuda kaks inimest, kes peavad teistest inimestest hoidma kahemeetrist vahemaad. Muu hulgas kehtib see näiteks pangakontoris, juuksuri- ja ilusalongides ja mujal.

Toitlustusettevõtetes ja meelelahutusteenuste pakkumise kohtades jääb endiselt kehtima senine 10+2 reegel. Reegel tähendab, et rühmas saab koos olla 10 inimest, kes peavad hoidma teistest kahemeetrist vahemaad. Nimetatud piirangud ei laiene koos liikuvatele või viibivatele perekondadele.

Avalikud üritused ja koosolekud, kultuuri- ja meelelahutusvaldkond, kirikud

Vähendatakse avalikel üritustel osalejate arvu. Statsionaarsete istekohtadega siseruumides võib avalikul üritusel osaleda kuni 400, muul juhul kuni 250 ja välitingimustes 500 inimest.

Töökorraldus

Endiselt jääb kehtima range soovitus teha võimalusel kaugtööd.

Harjumaal ja Ida-Virumaal on rangemad piirangud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
37 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Postimees
3 aastat tagasi

&28 Nakkushaiguste tõrje seadusest tulenevalt maski kandmise kohustus avalikes siseruumides ja ühistranspordis hakkab kehtima täna keskkööst
See teadmiseks kõigile! Lamemaa lastele kaasaarvatud
NB. Mitte teadmine ja asjadest mitte arusaamine ei vabasta karistusest/väljaarvatud juhul kui arstlik komisjon on süüdimatuks isiku tunnistanud/

No mis
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Kohustus ei ole maski kanda, vaid suu ja nina peavad olema kaetud, see aga omakorda ei tähenda ainult maski.

Valdo
3 aastat tagasi

Minu talupoja mõistus ütleb järgmist maski kandmise kohustuse kohta

1. Iga kord kui sisenen (avalikku ruumi), siis peaks olema võimalus enne sisenemist saada mask kas tasuta või ruumi valdaja kulul.

2. Peale avalikust ruumist lahkumist oleks võimalik kasutatud maski ära anda.

Miks ma seda soovin?

Minu silmis on kasutatud mask kellegi taskus (avalikus ruumis) ohtlikum kui maskita inimene.

Andke andeks aga hetkel minu silmis on tegu klounaadiga.

Päikest teile.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Puuduseid võib leida küll. Paremat lahendust ei suutnud aga keegi suve jooksul välja mõelda, kuigi oli teada teise laine tulekust.

Luisa
3 aastat tagasi

kas tõesti inimesed lihtsast jutust aru ei saa ja talupojamõistust pole – kui on öeldud, et kandke maski, siis kandke, mis seadust te koguaeg taga ajate, kas teha pole midagi ?

Aa mis
3 aastat tagasi
Reply to  Luisa

Võibolla peaks oma enda peaga ka mõtlema, kui ainult seadust lugema.

maskikandja
3 aastat tagasi

Kuidas sellest aru saada:Kehtestatakse maskikandmise või nina ja suu katmise kohustuse siseruumides. Kas ma võin selle nina ja suu millegi muuga katta kui maskiga. Tegelikult on mul maskivaru olemas, aga miks need kohustused nii segaselt kirja pannakse.

N60
3 aastat tagasi
Reply to  maskikandja

Sest ilma eriolukorrata ei saa valitsus kohustada inimest maski kandma, see on põhiseaduse vastane nõue

maskikandja
3 aastat tagasi
Reply to  N60

eriolukord eriolukorraks, aga kirjutagu siis selgelt, et minusugune mitte just kõige arukam ühiskonna liige saaks asjast aru kuidas liikuda siseruumis, Aga seal on veel, et Nina ja suud ei pea katma või maski kandma need inimesed, kellele see on meditsiiniliselt vastunäidustatud, samuti alla 12-aastased lapsed, samuti ei tule maski kanda juhul, kui on tagatud piisav distants ja muudel põhjendatud juhtudel. Mis asi see muu põhjus on. Aga nagu öeldakse, et loll on see, kes põhjust ei leia. Nagu poliitikutel kombeks selline laialivalguv jutt.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  maskikandja

Pole keeruline ju! Kui ei taha ei kanna, kui kardab siis kannab noh. Kes kardab nakatuda või kardab teisi nakatada kannab maski, kes arvab, et on tugev ja terve inimene, see ei kanna lihtsalt.

maskikandja
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

See oli hiina vanasõna, et kui teed ära karda ja kui kardad, ära tee.Mind huvitas, et kas nina ja näo riideline kate loetakse võrdseks maskiga, kuna tuttav ei saa maski kanda(tekib kerge õhupuudus), aga sall üle nina ei tee midagi. KUi riik käib välja miljon krooni vähekindlustatud perede maskide hüvitamiseks, siis tundub, et mask ei ole sama mis nina ja suu kaitse. Aga las jääb kuis on, sest küsida pole patt.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  maskikandja

No mina jällegi ei saa üldse aru, kas panka võib siseneda maskiga või joostakse turvade poolt kohe maha!?

Manna Liisa
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Panka tulleb sisenneda maskiga.Avalik ruum ju.

Valdo
3 aastat tagasi

Kui teeme midagi kohustuslikuks, siis keegi peab selle eest maksma. Mina isiklikult pooldan hingata vabalt ilma maskita. Soovitan pigem viiruse vastu võidelda inimlikkusega. Paraku osad inimesed ei suuda oma pahameelt tagasi hoida ja suhtuvad maskita inimesse kui mõrvarisse.
Lugupeetud inimesed viirusega võitlemiseks on ka teisi mooduseid kui mask, lihtsalt usaldage neid mooduseid, 1. Tellige toit kulleriga koju, 2. Pidage kahe meetrist vahet, 3. Ja kõige olulisem olge rõõmsad.

Päikest, t. Valdo

eee
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

selle valitsuse lips on läbi

oiei
3 aastat tagasi
Reply to  eee

ptüi ptüi, ära kutsu kurja välja. Palveta parem, et just see valitsus püsiks! Paremat kombinatsiooni on raske välja mõelda tänasel päeval

maskikandja
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Valdo, eksimine ongi inimlik, andestamine on jumalik.Ja igaks juhuks löö silmad süüdlaslikult maha kui kohtad maskikandjat või küsi, kus siin maskid asuvad. Ole terve, päikesekiir.

Tõnu
3 aastat tagasi

Need Tiidu sugused maski kandmise vastased kui koroonasse jäävad, maksku oma haiglakulud ise.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

suitsetajad ka ja joodikud. Miks te neid ei maini, ise olete suitsumees?

Arvaja
3 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Kõik suitsetajad, joodikud, narkomaanid, diabeetikud, ebatervislikke eluviisidega inimesed jne maksku nüüd ise kõik haiglakulud. Nõustun 100% Tõnu.

maskikandja
3 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

Diabeetiku võiks sellest pahede nimekirjast vist küll kustutada, sest kole lugu küll kui väikelapsel avastatakse diabeet.Diabeet on krooniline haigus, mis avaldub siis, kui kõhunääre ei tooda enam piisavalt insuliini või kui organism ei suuda enam toodetud insuliini efektiivselt kasutada.

Maakas to arvaja
3 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

Oi, sel juhul ei pea haigekassa üldse enam kellegi raviarveid maksma! On väga vähe inimesi, kellel ühtegi pahet pole. Istuv eluviis, liigsöömine, alkohol, suitsetamine, narko, vähene uni, arvutisõltuvus, liigne suhkru tarbimine jne. Need kõik võivad tervisehäireid põhjustada.
Aga haigekassale laekub raha ka nendelt nn ebatervislikelt ja seega ei ole õiguspärane neilt veel millegi kinnimaksmist nõuda.

nimi
3 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

Suitsetajad ja muu ebatervislike eluviisidega ja ka Arvaja ei ole nakatuslikud aga kahjuks see haigus on niiet kantke maski.

Siil
3 aastat tagasi

Koolid siis distants õppele palun, miks peavad lapsed 6-7 tundi ilma hapnikuta olema ja koolilõunat pole ka võimalik süüa kuna mingi ahvi ämber peab molu ees rippuma….

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Siil

Aga kuhu see hapnik siis kaob?

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Siil

Hapnik ei kao kuhugi. Maskiga on võimalik hingata!

oiei
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Ära aja kiusu, võimalik on muidugi, aga kas ka talutav ja tervislik, selles võib kahelda küll.

Pamp
3 aastat tagasi

Minge vaadake näiteks täna ja homme Haapsalu vanalinna söögi, joomakohti. Kõik on rahvast täis ja vahemaa laudades 20cm. Pole ime ka, kui siin korralik laks lähiajal tuleb.

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Pamp

Ujulas käib korralik trenn praegu

Kohalik
3 aastat tagasi

Eestis tuleb siis seadused ümber teha, kui hakkavad
nõudma maski kandmist. 😚

Tiit
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Mind pigem reaalselt huvitab millise paragrahvi alusel kirjutab valitsus mulle ette, et ma pean maski kandma. See, et valitsus tahab ei tähenda kohe seda, et seadustest võib üle sõita.

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Nõuda praegu ei saa, üritavad seaduselünka täita, aga see võtab kaua kaua aega, demokraatia puhul vaidled end halliks ennem kui midagi toimuma hakkab.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Tänu sinusugustele tiitudele võetaksegi vajalikud seadused vastu ja kööga!

Tiit
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Minu teada ei ole valitsus kehtestanud viimaste kuude jooksul ühtki seadust, mis seda otseselt võimaldaks. Kui sul on rohkem informatsiooni siis ole lahke ja jaga.

Mumuu
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Alustada võib näiteks Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusest, nt §28

Tiit
3 aastat tagasi
Reply to  Mumuu

Antud paragrahvi puhtalt tõlgendades võiks ka nõuda suitsetamise keeldu, aga kuna kohtud on selle tunnistanud inimõiguste riivamiseks, siis antud juhul pole küll alust nõuda maskikandmist selle alusel.

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Kui valitsus ette ei kirjutaks, oleksid peata kana või anarhist