USA presidendivalimised: Trumpi kaotuse järel on kaos

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ajaleht Helsingin Sanomat USA presidendivalimistest. Foto: kuvatõmmis HS veebilehelt

Ajaleht Helsingin Sanomat USA presidendivalimistest. Foto: kuvatõmmis HS veebilehelt

Juhtivad vabariiklased asusid Trumpi kaitsma, kirjutas Mikko Paakkanen ajalehes Helsingin Sanomat. Senati vabariiklaste juht ja justiitsminister soovivad uurida vastuolulisi väiteid valimispettuste kohta. Nende väidete toetuseks pole veel veenvaid tõendeid esitatud.

Kaheks jagunenud vabariiklased

USAs on vabariiklaste silmapaistvad poliitikud asunud toetama ametisolevat presidenti Donald Trumpi, kes keeldub eelmise nädala presidendivalimiste tulemust aktsepteerimast. Vabariiklased on selles küsimuses kahte leeri jagunenud.

Laupäeval sai demokraat Joe Biden väidetavalt kokku rohkem kui 270 presidendiks vajalikku valijameest. Trump on aga valimisi süüdistanud pettuses ja keeldunud valimistulemust aktsepteerimast. Trump on valimispettustest rääkinud juba ammu enne valimisi, kuid pole valimispettuse kohta tõendeid esitatud.

Trumpi kampaaniaorganisatsioon on algatanud mitu kohtuasja, milles väidetakse, et valimistulemus oli vale. Eksperdid on hinnanud, et kohtuprotsessidel pole eriti häid õnnestumisvõimalusi. Reutersi teatel on kohtud Michigani ja Georgia osariikides juba kohtuasjad rahuldamata jätnud.

Esmaspäeval asus USA Kongressi mõjukaim vabariiklane, Senati vabariiklaste rühma juht Mitch McConnell toetama Trumpi nõudmisi “ebaselguste” uurimiseks, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Trumpi valimistulemuse kohtus vaidlustamise projekti on teiste seas toetanud ka Trumpi pojad Donald Trump juunior (42) ja Eric Trump (36), kes on AFP teatel käivitanud kampaania rahaliste vahendite hankimiseks valimisprotsesside jaoks.

Trumpi isiklik advokaat Rudy Giuliani on omalt poolt keskendunud Pennsylvania osariigi üliolulise valimistulemuse vaidlustamisele, ütleb AFP.

Siiski on ka vabariiklasi, kes tunnistavad valimistulemust. Näiteks vabariiklaste senaatorid Susan Collins ja Ben Sasse õnnitlesid esmaspäeval Bidenit, teatas Reuters. Samuti rõhutas Collins ladusa võimuvahetuse tähtsust, et uus administratsioon saaks tegutseda jaanuaris ametisse astumise päeval.

Samuti ei ole uudistekanal Fox News, keda peetakse konservatiiviks ja Trumpi toetajaks, leidnud Trumpi väidetele valimispettuste kohta toetust. Fox News katkestas esmaspäeval Valge Maja pressiesindaja Kayleigh McEnany pressikonverentsi ülekande pärast seda, kui ta väitis, et valimistulemus on võltsitud ja ebaseaduslik, kirjutas The Washington Post.

Tundub, et Trumpil endal pole kavatsust oma seisukohta muuta, nagu oleks ta presidendiametist ilma jäetud. Ööl vastu teisipäeva postitas Trump Twitterisse rea avaldusi, milles ta ütles, et on valimised võitnud. Trump viitas oma säutsudes muu hulgas ka sellele, et ravimifirma Pfizer on olnud seotud USA presidendivalimistega manipuleerimisega.

Pfizer ja selle koostööd teinud Saksa ravimifirma Biontech teatasid esmaspäeval oma viimaste vaktsiiniuuringute paljulubavatest tulemustest. Trumpi sõnul teatati tulemustest teadlikult alles pärast valimisi, sest “Pfizeril ja teistel ”polnud “julgust” enne valimisi aru anda.

Bidenit ei lasta tegutseda

Trumpi administratsioon takistab Bidenil saamast riigipeade saadetud sõnumeid, kirjutas Sara Vainio ajalehes Helsingin Sanomat.

Rühm riigipäid on saatnud sõnumeid USA presidendivalimised võitnud Joe Bidenile, kuid Biden ei pääse neile ligi, teatasid CNN ja The Washington Post.

Välisministeerium toetab tavaliselt valimistest alates presidendivalimistel võitnud kandidaadi suhtlemist. Seekord otsustas ametis oleva presidendi Donald Trumpi administratsioon keelata Bidenile juurdepääsu välisministeeriumile ja selle teenistustele, kuna Trump ei tunnista Bideni valimisvõitu, vahendas CNN.

Bideni kampaaniameeskond on olukorrast mööda hiilinud, võttes ühendust välisjuhtidega ise. Biden on juba telefonitsi rääkinud Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ja Kanada peaministri ustin Trudeau’ga.

Trumpi administratsiooni käitumine on eriti piinlik, kuna Biden on endise asepresidendina saanud kuni oma valimisvõiduni igal ajal kasutada välisministeeriumi teenuseid. Teenused blokeeriti alles pärast seda, kui ta võitis valimised.

Kui teabe takistamine jätkub Bideni ametisseastumiseni, võib uus president alustada oma tööd ilma nõuetekohase ettevalmistuseta.


Analüüs: miks populistid vaikivad?

Trumpi kaotus viis juba ühe ministri tagasiastumiseni, kuid paljud populistlikud liidrid on vaikinud, kirjutavad kirjutavad Vesa Sirén ja Jenna Virtanen oma poliitikaanalüüsis.

President Donald Trumpi lüüasaamine on paljude Euroopa populistlike liitlaste elu rahutuks teinud. USA presidendivalimiste tulemus põhjustas esimese ministri tagasiastumise Eestis. Parempopulistliku EKRE siseminister Mart Helme pidi pärast seda, kui ta Joe Bidenit „korrumpeerunuks” sõimas ja vihjas, et valimistulemus on võltsitud, ametist lahkuma.

Paljud häälekad populistlikud liidrid on aga erakordselt vaikinud või jaganud Trumpi väiteid valimispettuste kohta. Üheks vaikijaks on olnud Prantsuse rahvusliku alliansi juht Marine Le Pen, kes oli eelmistel valimistel üks Trumpi kiiremaid õnnitlejaid.

Üks häbeneja on Itaalia Lega juht on Matteo Salvini. Endine siseminister Salvini on olnud üks Trumpi silmapaistvamaid toetajaid Euroopas, kandes muu hulgas ka Trumpi kampaania näomaski. Pärast valimisi ütles Salvini, et toetab “õigel teel olevat Trumpi”.

Suurem osa Euroopa juhtidest valisid kiiresti oma poole. Trumpile lähedane Suurbritannia peaminister Boris Johnson õnnitles Joe Bidenit, kellega EL-ist lahkunud Suurbritannia jõuab nagunii tihedatesse kaubandusläbirääkimistesse. Ungari peaminister Viktor Orbán kirjutas lõpuks õnnitluskirja ka Bidenile.

Erandiks selles seltskonnas on Sloveenia populistlik peaminister Janez Janša, kes on keeldunud oma enneaegset võidusõnumit Trumpile tagasi võtmast.

Sel aastal on aga Trumpi-suguste juhtide kõige tormilisemad otsesed valed tsenseeritud või on nende nähtavust piiratud sotsiaalmeedias ja seda on tehtud isegi otse-TV saadetes.

“Mõnikord väideti, et meedias pole enam vaja tugevat väravavahti. Nüüd on väravavalvurite roll märkimisväärselt kasvanud,” rääkis ütles doktor Johanna Vuorelma Tampere ülikoolist.

Sotsiaalmeedia on Vuorelma sõnul pigem emotsioonide kui teabe edastamine. “Emotsioon süvendab polarisatsiooni. Kui sotsiaalmeediaettevõtted leiavad sellele lahenduse, oleks muudatus märkimisväärne,” lausus Vuorelma. “Märkimisväärset osa valijatest ühendab vastuseis sisserände- ja pagulaspoliitikale, regionaalpoliitilised probleemid, vastuseis ülemaailmsele majandussüsteemile, kliimapoliitika skeptitsism ja EL-vastane meeleolu Euroopas. Kui võimuparteides pole nende küsimuste jaoks poliitilist esindatust, jäävad populistlikud parteid oma etteheidete juurde.”

See aitab populiste olukorras, kus Trump pole nende jaoks enam julgustav jõud. Iseasi, kas üle-euroopaline populistlik blokk on alles tekkimas, kui näiteks Vladimir Putini Venemaasse eri riikides populiste toetab, arutles Vuorelma.

Tõenäoliselt muutub populismi stiil. “Trump esindas jultunud, ennekuulmatut keelt ja see ei pruugi Trumpi järel enam nii ahvatlev tunduda,” mõtiskles Vuorelma. “Stiililiselt läheme salongisõbralikumas suunas: laiema avalikkusega suheldes räägime koodikeeles ridade vahel vastavalt normidele ja oma publikule.”

Vuorelma sõnul oli selle eeskujulikuks näiteks põhisoomlaste parteijuhi Jussi Halla-Aho õnnitlused, kui Sanna Marin sai Soome peaministriks. “Laiem üldsus oskas seda õigesti lugeda, kuid popkorni-naeratus muutis sõnumi irooniliseks, vastupidiseks sellele, millest see rääkis põhitoetajatele,” selgitas Vuorelma.

Esialgsetel andmetel kogus Joe Biden enam kui 4,5 miljonit häält rohkem kui Trump. Vuorelma sõnul on huvitav näha, kas tema sõnad ühtsusest muutuvad ka tegudeks.

„Kui võimulolijad kasutavad ühtsuskõnet ainult oma toetajate huvide esindamiseks, jääb vajadus kanaldada muid huve näiteks populistide kaudu. See oli Barack Obama ajastu probleem: ta rääkis kenasti lootusest ja kogukonnast, kuid oli palju inimesi, kes ei tundnud, et asjad edenevad,” arutles Vuorelma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ema
3 aastat tagasi

Trump pole kaotanud, miks levitate valeuudiseid???

Pealkiri on eksitav
3 aastat tagasi

Mingit kaost USA-s ei ole, vaid toimub kaebuste menetlemine ja mõnes kohas ka häälte ülelugemine. Võimalik, et kaebused jõuavad välja Ülemkohtusse. Valimistulemust kinnitatud ei ole, see toimub 14.dets. valimiskogu poolt.

Pravda
3 aastat tagasi

Lugu on valesid täis, puhas vasak-populistide propaganda. Loomulikult on Fox esitanud avalikkusele tõendeid võltsimistest ja samuti Giuliani jpt, peavool eitab aga kõike. Kõik kahtlused mida vabariiklased enne valimisi hoiatasid, on õigeks osutunud.

Pravdale
3 aastat tagasi
Reply to  Pravda

Mida sa lahmid tühja. Kui on kahtlused siis neid tuleb uurida ja asi selgeks teha. Tuimalt väita, et valimispettus on toimunud ja tegelikult võitis valimised Trump näitab AINULT RUMALUST. Eesti populistlik natsipartei (loe EKRE) süüdistab ka koguaeg kõiges kõiki, see on puhas populistide taktiga, millel alus puudub.

Pravda
3 aastat tagasi
Reply to  Pravdale

Kui nimetad EKRE-t ”natsiparteiks”, siis pead arvestama kohtukutsega.

karnäu on populist
3 aastat tagasi
Reply to  Pravdale

Keegi peale Trumpi enda pole väitnud, et Trump võitis valimised, vaid toimuvad pettuste uurimised. Vasak-populistid süüdistavad kogu aeg konservatiive, see on puhas populistide taktika tähelepanu nende oma sigadustelt kõrvale juhtida.

Parandus
3 aastat tagasi

BIDEN väitis, meedia vahendusel, et tema võitis. Trump on kahtlused kohtusse andnud, juba esimesed võidud saanud, DOJ (justiitsministeerium?) uurib jne.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Pravdale

Oot-oot! Väidad, et ‘see on puhas populistide taktika, millel alus puudub’?Kahjuks ei puudu, vaid isegi Eesti neomarksistid julgevad avalikult väita, et nemad sõjas konservatiividega vahendeid ei vali. Kaja Kallasest alustades, Mary Krossi, kui juriidiliselt tunnustatud lausvaletajaga lõpetades. Ka USA-st on sama retoorikat kostnud ning arvestades seda, et sealne valimissüsteem ei nõua valijalt isegi isikut tõendavat dokumenti (said valida ka 10-20 aastat tagasi surnud kodanikud) või et vabariiklastest vaatlejaid on korduvalt jaoskondadest välja tõrjutud, pole küll alust eeldada, et demokraatide pooldajad on aumehed. Lisaks on nad samasugused tänavamäratsejad nagu Eestis pronksiöölased, tõestades, et põhimõtteliselt vihkavad Vana Maailma korrastatust, seaduste ja reeglite… Loe rohkem »

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Ses osas on eelkommijal ‘Pravdale’ õigus, et kohtulikult valimispettusi tõestada ongi sama raske (hoolimata kaudsetest tõenditest) nagu Al Capone vangi panna. Selleks pidanuks iga pettuste tunnistaja kõrval seisma väljaõppinud advokaat, kes teda juhendanuks tõendeid kohtukõlbulikuna talletama. Loomult ausad inimesed ise ei tule kõige pealegi. Või kui tulevad, pole neil Sorose raha advokaadi kinnimaksmiseks.

Tartust
3 aastat tagasi
Reply to  Pravdale

Kas Tunne Kelam, kes väidab, et valimistel esines võltsimisi ja on ka faktid olemas, samuti VALETAB NAGU VANA HELME VÕI? No mis me nüüd siis Tunne Kelamiga teeme? Paneme pokri või, et laimab AMEERIKA DEMOKRAATLIKKE VALIMISI!

Tartust
3 aastat tagasi

Kui sõna on Vaba siis miks minu kommentaar on kustutatud? Kas ma valetasin, kui ütlesin, et meie praegune president ütles Eesti 10000 valijate esindajate kohta et I Hate them! Ma vihkan neid! Kas ma valetan praegu või on see fakt? Ja te tulete siia rääkima, kuidas Helme ja Trump käituvad! Missugune silmakirjalikkus!

Tartust
3 aastat tagasi
Reply to  Tartust

Vabandust 100000 valijat

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Tartust

Inglise keele õppimine tuleb kasuks!

teadmiseks
3 aastat tagasi

Soome Helsingin Sanomat on enam-vähem sama mis Eesti Päevaleht. Kallutatus ja enesetsensuur. Iltalehti ja Ilta-Sanomat sarnanevad kollasele Õhtulehele.

Ja nagu alati
3 aastat tagasi

on just sellised propagandistlikud solgitoru-artiklid lugemiseks tasuta!

???
3 aastat tagasi

Trump ei ole kaotanud, Biden ei ole võitnud. Hääli veel loetakse, mingeid ametlikke tulemusi teatatud ei ole. See, kui LE, MSM ning vasakpoolsed poliitikud “tulemusi” teerulliga välja üritavad hõigata vaid kinnitab fakti, et tegelikult kardetakse tulemusi ära oodata.

to???
3 aastat tagasi
Reply to  ???

Vaatasin Solovjovi saadet vene kanalilt,sama jutt,nüüd on see artikliks siin vormistatud.

Mees
3 aastat tagasi
Reply to  ???

Aitäh, Lääne Elu ja Urmas, valgustustöö jätkamise eest. Ega meil muud võimalust pole, kui rääkida tõtt ja ainult tõtt.

Majaomanik
3 aastat tagasi

Miks laimatakse selle artikliga meie suuremat liitlast? Tuleb kokku kutsuda riikiaitsenõukogu! Kuidas saab olla sellises riigis nagu USA kaos??

Heinz
3 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Mis puutub siia meie riigikaitsenõukogu? Soovime jälle vibutada näppu meie ülelahe naabri suunal, kelle jüngrid soovivad avaldada oma arvamust. Suukorvistamise soov? Naljanumber…