Keskkonnaamet avalikustas Matsalu rahvuspargi kaitsekorra kavandi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Matsalu linnuriik meelitab igal aastal tuhandeid inimesi ja palju rohkem rändlinde, sest pakub neile rahulikku peatuspaika. Arvo Tarmula
Matsalu linnuriik meelitab igal aastal tuhandeid inimesi ja palju rohkem rändlinde, sest pakub neile rahulikku peatuspaika. Arvo Tarmula

Keskkonnaamet teatas, et Matsalu rahvuspargi uue kaitsekorra ehk kaitse-eeskirja kavandiga saab saab tutvuda ja ettepanekuid esitada 12. novembrist 2020 kuni 8. veebruarini 2021.

„Praegu on väga tähtis koondada kõigilt asjaosalistelt ettepanekuid ja teadmisi, mida põhjalikult kaaluda ja võimalusel arvesse võtta. Oluline on see, et kõik saaksid soovi korral kavandile oma ettepanekuid esitada,“ toonitas keskkonnaameti kaitse planeerimise spetsialist Kätlin Kurg.

Võrreldes kehtiva kaitse-eeskirjaga on uude reeglistikku planeeritud nii mõnedki muudatused. Näiteks on plaanis muuta Matsalu rahvuspargis jahipidamise, kalastamise, ehitamise ja liikumispiirangute korda. Kohati lähevad sätted rangemaks, mõneti leebemaks, mõned seni kehtinud reeglid sätestatakse selgemini.Näiteks on plaanis lubada jahipidamine vaid juhul, kui see aitab vähendada ulukikahjustusi, ohtu kaitse-eesmärkidele, või inimese elule. Samas ei peaks enam keskkonnaametiga kooskõlastama väike-ehitiste õuealale ehitamist, millega ei kaasne ehitusteatise või ehitusloa esitamise kohustus. Sellised õueala-ehitised on näiteks puukuur, väliköök, saun ja garaaž.

Muuhulgas korrigeeritakse rahvuspargi välis- ja kaitsevööndite piire. Välispiirikaks suuremat plaanitud muudatust on Haeska hoiuala liitmine rahvuspargi juurde ning Kirbla asula nõukogude ajal ehitatud valdavalt paneelmajadega külakeskuse välja arvamine. „Kuna Kirbla asula selles osas pole kultuuriväärtusi säilinud, on mõistlik see ala rahvuspargi territooriumilt välja arvata. Seevastu Haeska hoiuala on oluline äärmiselt ohustatud väike-laukhane rändepeatuspaik,“ ütles Kurg. „Kui Haeska hoiuala on rahvuspargi koosseisus, saame ohustatud liiki tõhusamalt kaitsta.”

Kaitsekorra kavandit saab lugeda keskkonnaameti kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments