Kasari luhta kerkis üle aastakümnete kuhjalava

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 28

Fotod Kaire Reiljan

Üle poole sajandi tagasi võis Kasari luhas näha kummalisi vaiadest ja vitstest moodustisi – kuhjalavasid. Ühel septembri lõpu pühapäeval tuldi Kelu küla alla kokku, et taas selline lava ehitada.

„Kohalikud ütlesid, et neil on kaks vaenlast – üks on Vigala mees ja teine Matsalu mees. Kes need võiksid olla?” uuris Matsalu rahvuspargi kultuuripärandi spetsialist Krista Kallavus Kasari luhta kuhjalava ehitamiseks kokkutulnutelt. Rahva seast kõlanud pakkumise, et ju see vaenlane vesi oli, kiitis Kallavus heaks. Võis juhtuda, et kui hein oli maha niidetud ja kuivaks saanud, tuli Matsalu mees ehk läänetormid, mis surusid vee Kasari jõkke tagasi ja jõgi ujutas heinamaa üle. Või tuli Vigala mees – Vigala kandist alguse saav Kasari jõgi oli rohke vihma tõttu nii palju toitu saanud, et ei jõudnud Matsalu lahe kitsast suudmest roostiku vahelt end lahte pressida ja ujutas luha üle. „Vesi rikkus suure vaevaga tehtud töö ära,” ütles Kallavus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ivar
1 aasta tagasi

Väga tubli tegu.