Piirsalu elanikud sõdivad kahel rindel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Piirsalu külavanem Lea Lai kaardiga, millel on tähistatud Enefit Greeni tuulikute püstitamise kava. Foto: Urmas Lauri

Piirsalu külavanem Lea Lai näitab kaarti, millele on kantud ka Enefit Greeni tuulikute tarvis ostetud maatükid. Foto Urmas Lauri

Piirsalu elanikke häirib lisaks küla külje alla planeeritavale võimalikule tuulepargile ka juba olemas olev kaitseväe harjutusala ning kaitseliidu lasketiir.

Risti ja naaberkülade elanikud on Lääne-Nigula vallavolikogu liikmetele juba saatnud 208 allkirjaga avaliku kirja, milles juhitakse tähelepanu, et Enefit Greeni kavandatav 290 meetri kõrguste tuulikutega Risti tuulepark kahjustaks elukeskkonda.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enriko
3 aastat tagasi

Omateada panin siia eile lingi uuringust, mis näib kinnitavat hiigeltuulikute, akukeemia masstootmise jm. übermõõdus ökohulluse kahjulikkust. Võib olla toimetusele lihtsalt ei meeldi lingid, või ei meeldinud konkreetne portaal. Seepärast guugeldage ise “Uuring: roheenergia soodustab kliimamuutusi, hävitab elurikkust ja teeb vaesed vaesemaks” (Objektiiv). Omalt poolt soovin energiatarbimise kasvatamise asemel otsida mooduseid selle vähendamiseks.Väiketuulikud, mõnekilovatised personaalsed päikesejaamad muudaks elu ka kriisiajal vähem haavatavaks. Info edastamiseks energiat jätkub, valgustus oleks olemas. Kõige lihtsam on säästmist alustada ahiküttest, jalakäimise või jalgratta eelistamisest autole. Kaitseks ilmastiku eest on tänapäeval uskumatult tõhus ja mugav riietus. Kallis küll aga hiljem leiba ei küsi.

Nipernaadi
3 aastat tagasi

Loll ei ole see kes küsib vaid see kes iga asja peale noogutab. Tuulikuärikad tahavad oma äri ajada ja neil on selleks õigus, aga kui sellega kaasneb häma ja elukeskonna räige kahjustamine, siis tuleb pidurit tõmmata ja tundub, et vallavalitsus just nii ka toimis. Igatahes kogukonnakesksed kodanikualgatused on kiitmist väärt ja kui me ise oma elukeskkonda ei kujunda, siis kes seda meie eest ikka teeb?

ehh
3 aastat tagasi

peaasi, et mitte minu hoovi, aa elektrit ja riigikaitset tahaks tegelikult küll, aga mina olen eriline, las teised lubavad enda hoovi selliseid asju

Nipernaadi
3 aastat tagasi
Reply to  ehh

Aga miks peab üldse hoovi? Ei pea, kuskile hoovi ei pea püstitama 290 meetri kõrguseid tuulikuid!

Paigaldagu merre võ leidku sobiv koht ja kaugus elukoeskonnast eemal. Madalsageduste mõju ei tasu alahinnata ja tervis on meil kõigil üks ja see on kõige kallim vara millega kaubelda ei tohi!

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Nipernaadi

Eestimaa on liiga väike pindalalt, et ilma kedagi segamata üldse tuuleparki rajada. Mõelgu midagi muud välja ja aatomijaamad oleks lahendus, aga miks sellega aktiivselt ei tegeleta?

miku
3 aastat tagasi

probleem on ju selles et tuulepark pole rahva omand ja tahab rahva elukekkonna arvelt rikastuda. Kui see tuulepark oleks kohaliku rahva omand, aitaks neil toa soojaks kütta ja tooks läbi elektri müügi leiva lauale siis sellist vastuseisu ju ei oleks. Nii et tuulepargi omanikud võiksid sellele mõelda kuidas asju nii korraldada. Selle 200 või isegi 400 maja soojaks kütmine on ju naljaraha selle kõrval mis sealt saadavast elektri müügist saadakse.

mati
3 aastat tagasi
Reply to  miku

täpselt nii Enefit Greeni on ju teile äri plaani ilusti lauapele lahti kirjutanud. Saatke see Enefit Greeni pikalt ja tehk ise see tuulepark ära. See raha on ju euroopa rohemajanduse strateegias olemas. See Lea Lai ja Neeme Suur võtku nüüd jalakesed kõhualt välja seal ja kirjutagu see projekt kokku. Mida ta käib seal nutuvõru ümber suu tegutsema tuleb hakata.

arvaja
3 aastat tagasi

tõeline tunnustus Lea Laiale,kes on julgenud vastu astuda nn. vallajuhtidest kõiketeadjatele Suurele ja lõhmusele, kes iga keha rakuga annavad teada, et mida nad teevad ja ütlevad on inimestele hea. No ei ole küll. Mõlemad mehed saavad hiigelsuurt palka ( võiksid vallarahvale avaldada) Suur istub peale valla palga veel riigi palgal, selle eest võiks oma rahva eest seista, mitte anda vallarahvale mõista, et rahvas ei tea asjast midagi. Soovime Leale jõudu ja tarmukust juba pikalt ette planeeritud meie looduskeskkonna häivatamist soovivate projektide tagasi lükkamisel.Muide Läänemaal toimetab Imatra, mis on Soome ettevõte, sellepärast ongi meil enamasti vool olemas, Hiiumaal on EE ja… Loe rohkem »

meenub
3 aastat tagasi
Reply to  arvaja

kuidas saamatu suur läänemaad tükeldas ja maad võõrale maakonnale kinkis

Sass
3 aastat tagasi
Reply to  meenub

Rumal oled kui arvad et tema süül Läänemaa ära tükeldati

Enn
3 aastat tagasi
Reply to  arvaja

Kõlab nagu Jüri Oti jutt

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Kes see rahvas siis tegelikult on-harimatu pööbel kellele peab kogu aeg heaolu ja hoolitsust peale suruma sest nad ei saa aru mis neile hea on!

hehh
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

kujutad sa ette ja ongi nii, vähemalt vallaisade arvates 🙂 ükskõik mis teemal nende poole pöörduda, tuleb vastus, et ärge segage, meie teame, mis teile hea on

Impeerium
3 aastat tagasi
Reply to  hehh

Palun mõni konkreetne näide.

hehh
3 aastat tagasi
Reply to  Impeerium

ei ole ajalehe kommentaariumi teema, aga mulle on vähemalt 3 erinevat vallaametnikku vastanud stiilis “kui ei meeldi, võib alati mujale minna; pole vaja kirjutada, me teame isegi, mis olukord on või lausa isalikku õpetust jaganud teemal, kelle poole ja mis küsimustes tohib pöörduda”

Siim
3 aastat tagasi
Reply to  hehh

No sellist üldist jura, et keegi olla midagi kuskil öelnud ei maksa siin küll kirjutada. Kes ja mida ütles ja paraku kui soovisite ebareaalset asja siis pole ju ametnik süüdi vaid teie ise.

rahvast
3 aastat tagasi

näiline hoolimine kestab vaid 2 nädalat enne kohalikke valimisi, edasi juba teised mured, uus ametiauto , kõrge tasu, preemiad, munitsipaalturism, onupojapoliitika, toiduahela kindlustamine , administreerimisvahendite kasutamine oma grupi huvides. mis on muutunud vene ajast, midagi- rahva tahte peale sülitatakse edasi

halvad valikud
3 aastat tagasi
Reply to  rahvast

Paraku on raske ka tasakaalu leida, sest rahva tahe pole MITTE KUSAGIL selline, et palun ehitage meile tuulepark või kaitseväe harjutusala. Ometi ei pääseta neist, neid lihtsalt on vaja.

K.S.
3 aastat tagasi
Reply to  halvad valikud

Kuidas ja milleks on seda tuuleparki vaja? Seda enam, et kui on tuult siis EE kliendid istuvad reeglina pimedas…

10points
3 aastat tagasi
Reply to  K.S.

nii on

kiituseks
3 aastat tagasi
Reply to  K.S.

Reeglina? Kindlasti mitte. Läänemaa võrguliinid on ühed turvalisemad, katkestusi on ikka harva. Liinid on hooldatud, mõnikord muidugi üht-teist juhtub, aga reeglina küll siin pimedas ei istuta.

K.S.
3 aastat tagasi
Reply to  kiituseks

Kirjutasin ju et pimedas istuvad EE(eleringi) kliendid ja selles et meil siin katkestusi pole Eleringi kiita….

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  K.S.

aa miks sa kirjutad siis eleringi, kui seda siinkandis pole!?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  K.S.

jah milleks, parem oleks tselluloositehas ehitada, inimesed saaks koduhoovi kõrval kohe tööd.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  halvad valikud

Kui homme selgub, et kohe kindlasti-kindlasti tuleb Eestisse hoopis väike keskkonnasõbralik tuumajaam ehitada, on loodusmaastik Piirsalus juba tuulikupargiga pöördumatult hävitatud. Samas on Eestis suuri maaalasid, kus mets, muld ja puhas vesi on tänaseks hävinud niikuinii ja kust viimsed elanikud (keskkonna rikkumise teostajad) on Tallinna või välismaale pagenud ning tuulikupargi vastu protestijaid lihtsalt ei leidu.