Peeter Nelis: Endel Nelis 95. Haapsalu vehklemine 70

Lääne Elu

info@le.ee

Maestro Endel Nelis (vasakult teine) osaleb ise koos Leili Jostmanni (vasakult), Mart Kalda ja Tiit Jostmanniga veteranide vabariiklikul jõuproovil 1980. aastate teisel poolel. Erakogu

Peeter Nelis
vehklemistreener

70 aastat. Palju või vähe? Üks inimpõlv. Inimkonna ajaloos tibatilluke episood. Kosmilisest vaatevinklist olematu ajaühik. Konkreetse isiku jaoks sünd, surm ja kõik, mis sinna vahele mahub. Inimese isiklik universum.

Vikerraadio ,,Kauamängiv’’: ,,Aasta siis oli’’… 1950. Ilme ja Endel Nelis alustasid Haapsalus tegutsemist mitmel rindel – õpetajatena, tantsujuhendajatena, treeneritena. Uuest aastasajast ja millenniumist on kulunud 20 aastat. Haapsalust on võrsunud vehklemise maailmameistrid, Euroopa meistrid, olümpiafinalistid (8 paremat). Haapsalus on ultramoodne vehklemishall, millesarnaseid leidub vaid väga suurtes vehklemiskeskustes. Kunagi väga ammu algeliste mõõkadega (meil kadakakeppidega) alustatud kahevõitluse traditsioon on tänapäeval jõudnud elektrifitseeritud vaatemänguni, kus nüüdisaegsed musketärid demonstreerivad eeskätt Euroopas tuule tiibadesse saanud sünnilt aristokraatse spordiala finesse.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Valge Daam
2 kuud tagasi

Vehklemise vundament Eestis on Haapsalu!
Tippude tipud on võrsunud Endel Nelise elutöö tulemusena, mida jätkavad Tema Kallid-Poeg Peeter ja Tütar Helen…
Haapsalu on Vehklemise Pealinn!
Nii jäägu…