Galerii: Tiit ja Lia Salumäe tähistasid tööjuubelit

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 56
Piiskop Tiit Salumäe ja Haapsalu Jaani koguduse muusikajuht-organist Lia Salumäe on Haapsalus teeninud 45 aastat. Foto Arvo Tarmula

Pühapäeval tähistati Haapsalu toomkirikus tänujumalateenistuse ja lühikonverentsiga Tiit ja Lia Salumäe 45. ametijuubelit.

Piiskop Tiit Salumäel täitus 1. septembril 45 aastat Haapsalu koguduse õpetaja ametikohale asumisest ja Lia Salumäel 1. oktoobril sama koguduse organist-koorijuhi ametikohale asumisest.

Tänujumalateenistusel pidas jutluse EELK peapiiskop Urmas Viilma, teenistusel osalesid peapiiskop emeeritus Andres Põder, Lääne praostkonna vaimulikud ja Salumäe omaaegsed praktikandid. Muusikaliselt teenisid organistidena Lia Salumäe ja Tuuliki Jürjo ning laulis ühendkoor Lia Salumäe ja Sirje Kaasiku juhatusel.

Jumalateenistusele järgnes lühikonverents „Kirik ja Jumala armastuse sõnumi kuulutajad“, mida modereeris õpetaja Kristel Engman.

Konverentsil tegi Jüri Kuuskemaa tagasivaate Saarel-Lääne ehk Osilia piiskopkonna loomisesse 13. sajandil ja rääkis selle tänapäevagi jõudnud pärandist. Priit Rohtmets viis kuulajad tagasi 45 aasta tagusesse aega, mil Salumäed Haapsalus tööle asusid ning tutvustas konsistooriumisse saadetud aruannete põhjal tollaseid usulisi olusid Läänemaal.

Ülla Paras rääkis murrangulisest 20. sajandi algusest Haapsalu kirikuelus ning eesti ja saksa koguduse liitmisega tekkinud vastuoludest. Kaire Toominga ettekanne oli Haapsalu toomkiriku ehitusloost ja kiriku ilme muutumisest sajandite vältel.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments