Tumepunane neiuvaip puhkes teist korda õide

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Tumepunane neiuvaip. Rainar Kurbel

Läänemaal kahes kohas õitseb tumepunana neiuvaip, mille tavapärane õitsemisaeg on kaks kuud varem – jaanipäevast juuli keskpaigani.

Käpaliste uurimisega tegeleva MTÜ Käoraamat asutaja Rainar Kurbeli sõnul ei ole seda Eestis varem nähtud. „Ei ole teada ka kogu Euroopast,” lisas Kurbel.

Kurbel leidis õide puhkenud tumepunase neiuvaiba 7. septembril Vihterpalu-Nõva kandist ja Koluverest. Tegemist on uute võrsetega, mis õitsevad. „Eriskummaline loodusviperus, mida esineb üliharva,” märkis Kurbel.

Sügiseks teist korda õide läinud õunapuid ja anemoone on varemgi nähtud, samuti sinililli jaanuaris. Käpaliste puhul seda aga naljalt ei juhtu. Kurbeli sõnul on september-oktoober käpaliste vaatlemiseks isegi põnevam kui kevad. „Kui kevad algab alati jumalakäpa või arukäpaga, siis sügisel ei ole kunagi kindel, kes on viimane õitseja,” ütles Kurbel. Mullu leidis ta oktoobris soo-neiuvaiba ja kunagi õitses oktoobris ka öövilge.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments