Aasta orhidee on valge tolmpea

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Valge tolmpea. Foto: Arto-Randel Servet / Eesti orhideekaitse klubi
Valge tolmpea. Foto: Arto-Randel Servet / Eesti orhideekaitse klubi

Eesti orhideekaitse klubi (EOKK) valis 2023. aasta orhideeks valge tolmpea.

Valge tolmpea kasvab peamiselt puisniitudel ja hõredamates loometsades. „Ta pole nii tavaline kui hallkäpp, mis levib massiliselt, kuid Hanila kandis teda ikka leidub – näiteks Laelatu puisniidul,” ütles bioloog Marje Loide. „Tolmpeal on ilusad õied. Näiteks Laelatu puisniidul näeb tolmpea õied kohe kaugelt ära,” lisas ta. EOKK teatel leidub tolmpead ka Vormsil.

Kui suurima õiega Eestis kasvav orhidee on kuldking, siis tolmpea on õie suuruse poolest teisel kohal. Loide sõnul pole tolmpea õied tiheda puntrana kobaras, vaid paiknevad hõredalt. „Tolmpea on kõrge ja graatsiline,” ütles ta. Tolmpäid on Eestis kahte liiki – lisaks valgele ka punane.

Juba 1936. aastast võttis esimene Eesti looduskaitseseadus kaitse alla kaheksa kodumaist orhideeliiki, nende seas ka valge tolmpea (sel ajal veel liiginimega pikalehine tolmpea). Praegu on kaitse all kõik Eestis kasvavad orhideeliigid. Valge tolmpea kuulub kaitsealuste liikide teise kategooriasse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments