Igor Taro: Valgevene kroonika: meeleavalduste 29. päev

Lääne Elu

info@le.ee

Minskis hakkas rahvas pühapäeval kell 14 kogunema traditsioonilisele ühtsuse marsile. Tuleb märkida, et selle sündmuse hoog pole nädalatega sugugi raugenud. Hinnanguliselt saabus nii varasematel nädalatel kui ka nüüd Võitjate prospektile Aljaksandr Lukašenka tööresidentsi lähistele Iseseisvuse palee ette kuni 200 000 inimest. Iseseisvuspalee kõrvalt võis mööda Võitjate prospekti läbi kõndida paar Tallinna lauluväljaku täit inimesi.

Rahvamass oli veninud väga pikaks kolonniks ning suur osa inimesi kõndis lihtsalt kuni miilitsa poolt seatud tõkkeni ja seejärel sealt tagasi. Kogu selle aja oli piiramisrõnga ees näha siiski muljetavaldavat rahvakogunemist.

Inimesed käitusid viisakalt. Miilitsa takistusliini ette oli seekord lahti rullitud okastraat.

Valgevene siseministeerium hakkas juba hommikust peale inimesi hoiatama, et keegi ei läheks meeleavaldustele, sest need on keelatud. Sadade tuhandete inimeste kõrvad jäid hoiatustele kurdiks. Suleti viis südalinna metroojaama ja paigaldati tõkkeid inimeste võimalikele liikumissuundadele. Iseseisvuse prospektil seisid täisvarustuses märulimiilitsa võitlejad algul nii, et inimesed said neist läbi kõndida, vahel otsiti kedagi läbi.

Kella 15 ja 18 vahel kadus Valgevene pealinnas mobiilse interneti kasutamise võimalus. Õigupoolest oli see piiratud kõige madalamale kiirusele – EDGE ja 2G, nii et midagi pildilist eriti alla või üles laadida ei saanud. Mobiilioperaatorid teavitasid kliente, et seda tehti „volitatud ametiasutuste” korraldusel.

Laupäeval selgus, et presidendikandidaat Svetlana Tihhanovskaja usaldusisik ning rahvusliku koordinatsiooninõukogu liige Olga Kovalkova on riigist lahkunud veidratel asjaoludel. Kovalkova oli enne seda miilitsa poolt kinni peetud. Poola jõudes ütles ta, et ta tassiti kinnipidamiskohast autosse, pandi kott pähe ning viidi piiriületuspunkti. Öeldi, et kui ta üle piiri ei lähe, siis jääb väga pikaks ajaks „istuma”. Tõenäoliselt püüab võim sedapidi vabaneda kõigist, kes võiksid opositsioonilisele liikumisele mingeid juhiseid anda.

Pühapäeval sõitis mööda Minskit tuletõrje torntõstuk. Algul püüti selle abil võtta maha elamukompleksi Kaskad tornmajade vahele tõmmatud valge-puna-valget lippu, kuid elanikud tulid seda aktsiooni häirima. Siis üritati võtta väiksemaid lippe rõdudelt. Kokku viis miilits pühapäeval trellide taha üle 200 inimese.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz