Läänemaa metsa tulevad peegelklaasist hotellitoad

Roosta lähedal Rooslepas avab Ööd Hötels oktoobris kaks peegelmajas asuvat hotellituba.

„Ise nimetame neid hotellitubadeks, mitte majadeks,” ütles majasid valmistava ettevõtte Ööd Hotel asutaja ja tegevjuht Andreas Tiik.

20ruutmeetrised hotellitoad on kolmest küljest kaetud peegelklaasiga nii, et maja sulandub ümbritsevasse keskkonda. Niiviisi peegeldav maja võib looduses jalutajale jääda ka täiesti märkamatuks. „See on ka eesmärk – ta ei lõika ümbritsevasse sisse, vaid sulandub,” ütles Tiik.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
khmm..
3 aastat tagasi

eks nad hakkavad muretsema siis, kui esimene põder sellest aknast sisse lendab

Tiina
3 aastat tagasi

Enne kui hakata kiirelt süüdistama (tootjast vallavalitsuseni) uurige asja. Muidugi oleks ajakirjanik võinud ka tõhusamat tööd teha ja uurida asja, küsimus on ju loogiline.
Selle hotellitoa loojad on mõelnud ka lindudele, olen kuulnud nende intervjuud sel teemal ja ka kodulehel on kirjas:
Tõsi ta on, et linnud ei oska tihti aknaid ega peegleid ära tunda ja võivad seeläbi endale viga teha.Selleks, et seda ei juhtuks, kasutame ÖÖD majadel ▫️ UV kilekleebiseid. Need kleepsud peegeldavad ultraviolettvalgust, mida linnud näevad, aga inimesed mitte. Kui valgus peegeldub, saavad linnud aru, et teel on objekt ja nad muudavad suunda. 🕊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Andrus
3 aastat tagasi
Reply to  Tiina

UV kilekleebistest ei piisa kokkupõrgete vältimiseks. See ei ole piisav meede. Sellisel kujul ehitised ei peaks olema lubatud. On vaja lisameetmeid, mis ka tegelikult lindude elusid päästavad.

vaatleja
3 aastat tagasi

Linnud toovad väga raha sisse, kuna neil pole rahakotti.

Metskapten
3 aastat tagasi

Kus põõsas on nüüd peidus linnukaitsjad, keskkonnaameti ametnikud ja igat masti järelvalvajad, kes peaksid sellistele värd projektidele vastu seisma. Tule taevas appi! Sulandub loodusesse! Uskumatu nõmedus ja imestame, et meie metsadest linnud kaovad ning vallavõim kiidab takka.

Kaia
3 aastat tagasi
Reply to  Metskapten

Ära muretse, me oleme juba siin. Küll aga pole me kõikvõimsad, et igast sigadust kohe märgata ja blokeerida.

kodanik
3 aastat tagasi

Linnulaibad ilmselt ikka üsnagi “lõikavad sisse”

Rea Raus
3 aastat tagasi

Ornitoloogid on korduvalt tõstatanud küsimust, et linnud lendavad vastu suuri klaaspindu, eriti kui tegemist peegelpindadega. Kui idee mõte oleks looduslähedusega seotud, siis tuleks sellised asjad teadlaste ja spetsialistidega läbi arutada. Pigem oleks teadlikule turistile väga kurb vaatepilt, kui keset puutumatut loodust pakutakse talle majutusvõimalust majja, mille seinte ääres on hukkunud linnulaibad.

Tont
3 aastat tagasi

A kus on nüüd need nn. Rohelised ? 🤑 Paari akvaariumihai pärast nurjati Dirhami akvaarium ja vabaajakeskus, aga klaasmaju metsa teha on ok ? Müüdavad hinged.

Jaan Kohalik
3 aastat tagasi

Antud metsas on väga suur öösorri pesitsusala, varasemalt tapsid neid Dirhami restoranist lahkujad oma autodega nüüd saab ühe tapamaja veel.

Kilu
3 aastat tagasi

Väga halb mõte. Linnud ei saa aru, et seal on sein ja lendavad vastu peeglit end surnuks. Keskkonnaamet ja ka omavalitsus ei tohiks sellist asja metsa lubada. Mida on lindude kaitseks teha planeeritud?

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Kilu

Arvatavasti raha ainult huvitab, mitte mingid linnud.

Vanamoodne
3 aastat tagasi

Klassikaline moodus linde peeglisse lendamast säästa on paigaldada peegelklaasidele röövlinnusiluetid. Võite muidugi päris-spetsialistidelt üle küsida.

ka
3 aastat tagasi
Reply to  Vanamoodne

paarkümmend madalat tuulikut peletavad linnud sealt ära

Vanamoodne
3 aastat tagasi
Reply to  ka

Mis mõttes? Ise tulid selle peale, et linnud on vaja põhimõtteliselt metsast eemale peletada? Või oled pikka viha pidav hiidtuulikute pooldaja ja ironiseerid, kuna vist on kunagi LE kommentaariumis pakutud energiaärikate hiidtuulikute asemele rohkem väiketuulikuid, mis sinu silmis võrduvad hakklihamasinate ja linnupeletajatena? Aga ehk leidub siiski tuulikutüüpe, mis linde ei tapa (kasvõi tavaline jahuveski, mida rahvusromantiliselt koos pääsukestega kujutatakse)? Röövlinnusiluettidega klaasitud terassi nägin aga Hiiumaal ühes loodushuviliste keskuses. Lisaks oli sinna, klaaspinnast väljapoole, riputatud vanu kalavõrke. Loodusesõbrad peaksid ehk teadma, mida nad teevad? Lihtsam olnuks muidugi klaasseinad ehitamata jätta aga ju oli neid mingil põhjusel hädasti vaja. Kas Roosleppa on… Loe rohkem »

kraaks
3 aastat tagasi
Reply to  Vanamoodne

mis nendel lindudel sinna metsa enam asja , mets on nüüd koduks rmk-le