Hobisünoptik Kairo Kiitsak liitus keskkonnaagentuuri sünoptikute naiskonnaga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hobisünoptik Kairo Kiitsak. Foto: erakogu

Täna alustas keskkonnaagentuuri ilmateenistuses tööd siiani edukalt hobi korras ilmateemadega tegelenud Kairo Kiitsak. Esialgu sünoptiku ametit õppima hakkav Kiitsak hakkab muuhulgas tegelema inimestele ilmastikunähtuste selgitamise ja ilmateenistuse sotsiaalmeedia sisustamise ja toimetamisega. Lääne Elule on Kiitsak selgitanud halo olemust ja tähendust.

Kairo Kiitsak on keskkonnaagentuuri tegemistega tuttav juba varasemalt, olles seal praktikal. “Loodame, et Kiitsak suudab nii keskkonna kui ilma valdkonda lähemale tuua ka nooremale generatsioonile, kes traditsiooniliste infokanalite asemel teavet rohkem nutiseadmetest ammutavad,“ ütles keskkonnaagentuuri juht Taimar Ala.

Kiitsak on lõpetanud Tartu Ülikooli geograafia eriala ning kaitsenud bakalaureusetöö ohtlike ilmastikunähtuste teemal.

„Ilma vastu tekkis mul huvi juba 12aastaselt, aastal 2010,” meenutas Kiitsak. “Sel ajal hakkasin ka esimest korda kirjutama pisikesi ilmajutukesi meediasse. Aktiivselt hakkasin ilma- ja loodusnähtuste pildistamise ja filmimisega tegelema 2013. aastal.”

Kiitsak on pälvinud tunnustusi nii Eestis kui ka mujal maailmas ning suurimaks saavutuseks on tal WMO ehk maailma meteoroloogiaorganisatsiooni fotokonkurssi võitmine 2016. aastal. 2019. aastal pääses ta samal võistlusel finaali.

“Mul on hea meel, et saan alustada tööd Eesti mõistes parimas võimalikus kohas, kus oma ilmahuvi professionaalselt arendada ja unistusi ellu viia,“ ütles Kiitsak.

Kairo Kiitsak liitub keskkonnaagentuuri sünoptikute naiskonnaga, kuhu muuhulgas kuuluvad ka paljudele nime- ja nägupidi Aktuaalse Kaamera ilmateatest tuttavad sünoptikud Taimi Paljak ja Ele Pedassaar.

Meedia kaudu edastatava ilmainfo kõrval on aga sünoptikute töös kõige olulisemaks võimalikult täpsete ilmaprognooside ja hoiatuste koostamine nii maismaa- kui merealade ja õhuruumi kohta ning teabe operatiivne edastamine, seda nii inimeste turvalisuse eest hoolt kandvatele riigiasutustele – päästeametile, häirekeskusele ja ka kohalikele omavalitsustele ning lennundus- ja laevandusettevõttetele ning ka erafirmadele, kelle töös ilm olulist rolli mängib.

Vaatlusjaamades mõõdetud ilmaandmed talletatakse ja on aluseks Eesti kliima uurijatele tulevikustsenaariumide koostamisel kui ka muude teadusala töötajaile ning tõendusmaterjaliks politseile ja kindlustusfirmadele.

Vt ka: “Halo ennustas ilmamuutust

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments