0

Galerii: Vormsi tähistab Olavipäeva

Esimese tähistamisepäeva lõpetas jumalateenistus. Meeme Veisson

Täna, Olavipäeval tähistab Vormsi püha Olavi kiriku taaspühitsemise 30. aastapäeva.

800 aastat tagasi Vormsile ehitatud kirik teenis kogudust pikkade sajandite jooksul kuni 1944. aastani, mil suurem osa põlistest elanikest lahkus sõja eest Rootsi. Pärast sõda ei lubanud nõukogude okupatsioonivõimud koguduse tegevust jätkata ega kirikus jumalateenistusi pidada. Järgnenud aastatel hoone rüüstati ning kolhoosi ajal kasutati seda heina ja vilja laona.

Pühakoja taastamine algas 1988. aasta suvel saare kristlaste eestvedamisel ja Läänemaa tollase kohaliku võimu toel.  Samuti saadi abi endistelt vormsilastelt Rootsis. Kirik taaspühitseti Olavipäeval, 29. juulil 1990.

Olavipäeva pidustused algasid eile ajalooliste filmide vaatamisega. Vormsilane Meeme Veissoni sõnul oli filmilõike vaatamas 40 inimese ringis. Erinevaid kaadreid Vormsi kirikust oli alates aastast 1937. Nendele filmilõikudele oli talletatud see, kuidas võõrvõimud saarele tulid ja kirikuvarasid äraviisid. Samuti oli filmilõike sellest, kuidas 1980. aastate lõpul hakkas saarerahvas kirikut taastama. „Oli väga haruldasi kaadreid erakogudest,” ütles Veisson.

Pärast paaritunnist filmilõikude vaatamist jagasid ka kohaletulnud oma mälestusi.

Õhtu jätkus piduliku jumalateenistusega, mis oli nii eesti kui ka rootsi keeles. Jumalateenistus lõppes käiguga surnuaeda, mis oli küünlaid täis. „See on visuaalselt väga ilus,“ lisas Veisson.

Pidustused jätkuvad täna kell 12 kui algab kiriku taaspühitsemise pidulik jumalateenistus, kus jutlustab Tiit Salumäe. Sellele järgneb traditsiooniline supisöömine kirikuaias. Kell 15 algab ansambli Heinavanker kontsert ning õhtul on Sviby talumuuseumis kogukonna päev.

Täna võtab Vormsi pidustustest osa ka president Kersti Kaljulaid.

Fotod: Meeme Veisson

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz