Hannes Rumm: EL tippkohtumine: Jüri Ratas 1:1, Martin Helme 0:3

Hannes Rumm. Foto: Arvo Tarmula

Tänavuse aasta kõige enam Eesti elu mõjutanud otsus on eelmisel teisipäeval Euroopa Liidu ülemkogul sõlmitud kokkulepe, mille rahaline väärtus on 1,8 triljonit eurot ja mille kaudne mõju meie turvatunde suurendamisel on veel hinnalisem.

Kuna kõigis EL riikides mõõdetakse tippkohtumiste tulemust selle järgi, mida nende peaminister võitis või kaotas, kasutan sama võtet.
Jüri Ratas võitis Brüsselist ühe kõige väärtuslikuma poliitilise punkti oma praeguse valitsusjuhi-aja vältel. Täiesti põhjendatult luges peaminister pärast ülemkogu uhkusega ette pika nimekirja saavutustest. Äsja EKRE esimeheks saanud Martin Helmele võib ülemkogus otsustatud plasti maksustamine ja võimalik digimaks tähendada juba kolmandat oma väravasse lastud palli kolme esimese esimeheks oldud nädala vältel.

Aga kõigest järjekorras. Kahjuks kehtis meie avalikus ruumis euroliidu ajaloolise otsuse puhul vana halb põhimõte, mille kohaselt 75 000 eurot > 1,824 triljonit eurot. See tähendab, et ajakirjanduses ja sotsiaalmeedias tegeleti Martin Helme ja Tanel Kiige sõjaga mõne MTÜ rahastamise üle palju põhjalikumalt kui meie elu päriselt mõjutava euroliidu otsusega. Muidugi võib väita, et väiksel mittetulundusühingute toetamiseks kuluval summal on sümboolne tähendus. See tähendus on tõesti summast suurem, aga Euroopa Liidu võimel teha raske kriisi ajal pöördelisi rahanduspoliitilisi otsuseid on sadu kordi suurem sümboolne väärtus. Ei taha mõeldagi, millise majandusliku tagasilöögi oleks terve Euroopa saanud, kui poleks suudetud korralikule kokkuleppele jõuda.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
3 aastat tagasi

” See tähendab, et ajakirjanduses ja sotsiaalmeedias tegeleti Martin Helme ja Tanel Kiige sõjaga mõne MTÜ rahastamise üle palju põhjalikumalt kui meie elu päriselt mõjutava euroliidu otsusega. “Mis toob meile kui aborigeenidele järkjärgult suureneva maksukoormuse !

Kellele
3 aastat tagasi

see lehenupp möeldud on. Lihtsalt pole sönu.

Ants
3 aastat tagasi

Karnau ja Rumm, kaks Mart Kadastiku alias Jaak Kaljo töö väärilised jätkajad.

Mnjah
3 aastat tagasi

Lihtsalt paneb imestama, et antud teemast arusaamisega on raskusi nii roolijoodikutel, ajakirjandusel, poliitikutel kui ka tavalistel inimestel. Võrreldes välismeediaga puudub meil avalikkusele suunatud korralik analüüs, et mis antud nõusolek riigile ja eestlastele tegelikult kaasa toob. Äkki LE teeb otsa lahti ja laseb pädevatel isikutel sellest kirjutada, aga samas teades peatoimetaja suundumusi siis on see vist välistatud. Inimlik lollus on see, mis meid hukutab.

Agu
3 aastat tagasi

Söö s…

Vana roolijoodik
3 aastat tagasi

jälle ära panemas…

tase
3 aastat tagasi

Ühte lauset tead rääkida, ei enamat. Päris hale.

No aga
3 aastat tagasi
Reply to  tase

Kirjutas midagi valesti või?

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  No aga

Kas valesti või õigest, aga ebaseadusliku rahastamise ülistamist saab endale lubada ainult äärmiselt ebaadekvaatne inimene.

redis
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

palun ärge avaldage enam selle roolijoodiku loba. Kindlasti on asjalikumaid krjutajaid

Jah
3 aastat tagasi
Reply to  redis

Vot õige!!!

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  tase

Tohoh, päris huvitav! Kas kurjtegijat peab siis mitme lausega kommenteerima? Maailmas on asjad ikka päris käest ära.