Vormsi kogudus tähistab kiriku taaspühitsemise 30. aastapäeva

Foto möödunudaastasest Olavipäeva tähistamisest. Meeme Veisson

Olavipäeval, 29. juulil tähistab EELK Vormsi kogudus koos kogu saarerahvaga oma iidse pühakoja püha Olavi kiriku taaspühitsemise 30. aastapäeva.

800 aastat tagasi Vormsile ehitatud kirik teenis kogudust pikkade sajandite jooksul kuni 1944. aastani, mil suurem osa põlistest elanikest lahkus sõja eest Rootsi. Pärast sõda ei lubanud nõukogude okupatsioonivõimud koguduse tegevust jätkata ega kirikus jumalateenistusi pidada. Järgnenud aastatel hoone rüüstati ning kolhoosi ajal kasutati seda heina ja vilja laona.

Pühakoja taastamine algas 1988. aasta suvel saare kristlaste eestvedamisel ja Läänemaa tollase kohaliku võimu toel.  Samuti saadi abi endistelt vormsilastelt Rootsis. Kirik taaspühitseti Olavipäeval, 29. juulil 1990.

 

Olavipäev 2020 kava

Teisipäev, 28. juulil

18 Ajaloolised filmid Vormsi kirikust Vormsi rahvamajas

23 mälestusjumalateenistus Vormsi kirikus

Kolmapäev, 29. juulil

12 Vormsi Püha Olavi kiriku taaspühitsemise pidulik jumalateenistus. Jutlustab piiskop Tiit Salumäe. Järgneb ühine supisöömine kirikuaias. Kohale on lubanud  tulla ka EV president Kersti Kaljulaid.

15  Muusikaline jumalateenistus. Esineb ansambel  Heinavanker.

17  Sviby talumuuseumis  kogukonna koosviibimine. Pärimusmuusika.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments