Nõva koolis valitseb korralagedus

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool. Foto Eduard Laur

Nõva kool. Foto Eduard Laur

Kui Nõva kool ei suuda sügiseks puudusi kõrvaldada, võib haridusministeerium koolilt tegevusloa ära võtta.

Mais Nõva kooli kontrollinud haridusministeeriumi ametnikud leidsid suure hulga eksimusi, mis on nii tõsised, et kooli võib oodata sulgemine.

Lähiajajal tuleb Nõval lõpetada tähtajatud töölepingud seitsme õpetajaga ja kuulutada välja konkursid uute leidmiseks. Üle 60 protsendi Nõva kooli õpetatest ei vasta kvalifikatsioonile, kooli õppekava ei ole kooskõlas riiklikuga, dokumendid on täiesti korrast ära.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
110 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Põhimõtteliselt
3 aastat tagasi

pole oluline, kas õpsiks on saunamees või akadeemik, oluline on saadud teadmised ja oskused. Seda hinnata on lihtne: tuleb testida lapsi seoses õppekavas ettenähtuga. On tulemus üle keskmise, on asjad suurepärased, on keskmine (40…60%), siis on asjad õpetamisega korras. Ja alles tulemus alla 40% paneks häirekella lööma, mis aines on pudujäägid ja saab siis õpsi turja karata. Olgu ta siis või magister või doktor.

kohustuslik
3 aastat tagasi

Mis te arvate,miks praegune direktor sinna toolile topiti.Peaks juba kõigile selge olema,et juba aastaid on käinud tegevus kooli sulgemise suunas.Ja ega õpetajate kvalifikatsiooni teema pole ka nii must-valge.Paljuski on küsimus seaduste tõlgendamises.Ehk,kui vaja siis vastab nõuetele aga kui vaja kellegist lahti saada,siis annab leida mõni põhjus miks ei vasta.

to mõtlik
3 aastat tagasi

Asjalik arvamus, aga pisut sinisilmne. Kõik teised on süüdi, mitte Lõhmus, mitte Suur, mitte Ojamäe, mitte Kallas- nende arust on süüdi inimesed ja lapsed, kes peavad tagasi astuma ja ära minema, nemad jäävad ja annavad lubadusi ja kraabivad raha väiksest kogukonnast ära- Rahumägi lausa varastas suure summa, mida siis veel valla koolile jääb? Põrsakari, kellel küüned ainult enda poole muud ei oskagi öelda

Mõtlik
3 aastat tagasi

Hea tava järgi võiks keegi vastutuse võtta – kooli pidaja vallavalitsus, osavallavolikogu, osavallavanem, hoolekogu esimees ja direktor ise? Kus on lubadused ja nende täitmine:vallavalitsuse ja ettevõtjate kaasaaitamineaitame kooli arendusele jne. kõik, mida aastate jooksul LE vahendusel lugeda oleme saanud? Meile aga kajastatakse aeglast ja järjekindlat (-pidevat) hukule määratust. Lapsevanemad süüdi ( vt allpool olevaid kommentaare). Neil oleks ammu soovi korral olnud võimalus oma lapsed teise kooli panna. Nad uskusid kooli ja usaldasid oma lapsed ja nende haridustee õpetajate hoolde. Koolil oli ju arengukava, kas see ei muutunud ühinemise käigus suure valla arengukava üheks osaks. Mis on lahti, et väike vald… Loe rohkem »

Riina
3 aastat tagasi
Reply to  Mõtlik

Vähegi au-ja häbitunnet omav inimene lahkuks ise.

suhtekorraldaja
3 aastat tagasi

Kaldun arvama, et Nõva Kooli suurimaks murekohaks on õpetajate ja direktori vaheline koostöö puudumine,millest ka suurem osa probleeme tekkinud on.
Täna töötab Nõva Koolis ka ju üks endine direktor,kelle ajal kool ikkagi normaalselt toimis ja dokumentatsioon korras oli. Mis põhjusel täna ametis olev direktor eelmiselt nõu ja abi küsida ei saa?

tahaks teada
3 aastat tagasi

Mis neid 60% kvalifikatsioonita õpetajaid siis kõik need aastad takistas, et nõutud kursustel ära ei suudetud käia?

hea küsimus
3 aastat tagasi
Reply to  tahaks teada

Samas seisus oldi õpetajatega ka 2015a järelelvalve ajal. Miks seda siis juba probleemiks ei peetud? Nüüd on puudulik kvalifikatsioon nii suureks takistuseks, et pane või kool kinni.

xyz
3 aastat tagasi
Reply to  tahaks teada

Vallavalitsuse viimase 3 aasta “keeniusdirektorid” on ilma konkursita tööle võtnud tuttavaid, tänuvõlglasi jms. oma jopesid õppenõukogusse õigel kohal kätt tõstma, vallavalitsuse täielikul teadmisel ning heakskiidul. 30% nimetatud probleemist on sellisel viisil tekitatud.

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  xyz

ära aja laimu!

tõsi
3 aastat tagasi
Reply to  xyz

Nii ta paraku on jah. Avalik saladus nagu öeldakse.

kohustuslik
3 aastat tagasi
Reply to  tahaks teada

Äkki on kursustel ka käidud aga nüüd selgub ootamatult,et ei kõlba ikka oma kohale.

Aphrodite
3 aastat tagasi

Jube lihtne on inimest risti lüüa. Pole see õiend nüüd nii must-valge(direktor paha paha, ülejäänud vaid head) midagi. Olen nõus, probleeme on palju, aga dokumendist ei selgu, millised probleemid on alguse saanud praeguse direktori ametis oldud aja jooksul ja millised on tekkinud ammu enne seda. Kooli suurim probleem – õpetajate puudulik kvalifikatsioon(mis võibki saada kooli kirstunaelaks)- ei ole tekkinud viimase 2 aasta jooksul.

Hephaistos
3 aastat tagasi
Reply to  Aphrodite

See teema on siin juba olnud.
“2018. aastast Nõva kooli juhtinud Peeter Kallas ütles Lääne Elule, et teadis tähtajatutest lepingutest, aga ei tegelenud nendega.”
Seega on ikka direktor paha paha.
Ja muide, lugeda ja loetus aru saada on kaks erinevat asja. Probleem on selles, kuidas lepingud on sõlmitud.

Imbi
3 aastat tagasi

Järelevalve saata kõikidesse Lääne-Nigula valla koolidesse. Väga raske uskuda, et sellist korralagedust vaid ühes koolis näha võib.

Järelevalve
3 aastat tagasi
Reply to  Imbi

saata köikidesse eesti vallavalitsustesse. Väga raske uskuda, et sellist korralagedust vaid koolides näha vöib.

Hea kool
3 aastat tagasi

See, et õpetajad ei vasta nõuetele, kehtib paljude Eestimaa koolide kohta. Mujal on tööle vormistamine lihtsalt õieti lahendatud. Nõva koolist saavad õpilased hea hariduse ning siiani pole neil olnud mingit probleemi edasi õppima minekul. Õpilased on saavutanud häid kohti olümpiaadidel. Kooli probleemid algavad isegi mitte direktorist vaid vallavalitsusest ja volikogust. Oleks aeg võtta vastutus!

Vallavalitsused
3 aastat tagasi
Reply to  Hea kool

ja volikogud koosnevad endisest kolhoosiaegsest nomenklatuurist ja nende järeltulijatest. Sekka ka järeltulijaid lüpsjatelt ja traktoristidelt ja muudelt lihttöölistelt. Ûhesönaga muu eriala esindajatest. Miks on nad pandud sundseisu Eestis: haridust juhtima?
Koolid tagasi riigile. Haridusega tegelgu selle eriala inimesed.

Täpsustused
3 aastat tagasi

Nõva kooli hoolekogu esimees on – Neeme Väli !?

Pöördumise Neeme Suurele kauaaegse direktori vallandamiseks allkirjastasid : Enn Laansoo, Deiw Rahumägi, Aivar Oruste, Maire Koppelmaa, Neeme Väli – ükski neist ei ole Nõva kooliga eriliselt seotud või lapsevanem.
See oli kõikide hädade ja kogukonna lõhestumise algus Nõval.

Häbi peaks tundma ka praegused volikogu liikmed Nõvalt- Heinleht ja Oruste, kes on igati sellele kaasa aidanud. Häbi on lugeda volikogu protokolli, kus teised pärivad aru ja kaitsevad Nõvat. Heinleht on vait ja Oruste ajab sellist valet ja hala suust välja, et ….ajab oksele.

eks ta ole
3 aastat tagasi
Reply to  Täpsustused

juba see näitab suundumuse ära, et hoolekogu esimees on kooli pidaja esindaja hoolekogus. kui oli vaja, tehti vallas ka määrus sobivaks …

hehh
3 aastat tagasi
Reply to  Täpsustused

sugugi ei tohiks ära unustada ka meie tublit volikogu esimeest, tolleaegset maavanemat, kes ulatas oma abikäe ja leidis siis 2017 Virve Tautsi asemele igati tubli ja väärilise kt Andres Liivi.
see õnnetu mees ei julgenud koolimajas ollagi, vaid käis töö ajal vallamajas istumas, ei suutnud ta läbi saada ei laste ega õpetajatega …
tollest ajast ka selline markantne juhtum – pärast poolt aastat töötamist oli siis direktori kt-l vaja minna õpilaskodusse pabereid viima, aga selleks et õiget kohta üles leida, pidi kõrvalasuvast katlamajast teed küsima 😀

irw
3 aastat tagasi
Reply to  hehh

😀 😀 😀

parandused
3 aastat tagasi
Reply to  Täpsustused

Just-just ja hoolekogu liikmed Katri Must, Ivo Karindi ja Risto Kaasik!? No tule taevas appi!

Anna abi
3 aastat tagasi
Reply to  parandused

Ja kommentaari mõte oli mis? Ei ühtegi argumenti, ei mingit sisu. Äkki arutaks näiteks Paide õhusaaste üle?

abi
3 aastat tagasi
Reply to  Anna abi

No siis on ta ju sama, mis sellele eelnenud kommentaar. Võiks järsku arutada Oru hooldekodu üle?

tühi liiv ja väli
3 aastat tagasi
Reply to  abi

Ja jätkub sama asjatute sõnede ritta panemine oponendi poolt.
Esimeses kommentaaris on selgelt välja toodud isikud ja nende tegemised või tegemata jätmised. Võrdlus on seega täielik jama. Äkki võtame ja arutame siiski Paide õhusaastet edasi, näiteks 1993 augustis?

Mustamine
3 aastat tagasi

Ei saa aru, välja toodud on vaht ja tühjad sõnad, kuni jõutakse oksendamiseni. Arutada võib muidugi kõike, miks ka mitte meditsiiniasutuste külastamist.

igav liiv ja tühi väli
3 aastat tagasi
Reply to  Mustamine

Hea teada, pihta panin.
Kus on vaht esimeses kommentaaris?
5 isikut kirjutasid kaebekirja maavanemale? On nii?
2 Nõvalt pärit volikogu liiget, mida on nad volikogus Nõva heaks teinud?
Kuidagi kaitsnud ei ole nad kooli küll.
Ja see on vaht ning tühjad sõnad?