Kas 13aastased võivad maasikaid korjata?

Lääne Elu

info@le.ee

Läänemaa maasikapõldudel rühmasid mullu ukrainlased, tänavu nad siia ei pääse. Eduard Laur

Lugeja küsib: kas võin oma talusse võtta suveks tööle alaealisi põllutöödele – korjama marju (maasikaid, vaarikaid, musti ja punaseid sõstraid), köögiviljapeenraid rohima ja suve lõpu poole ka vilju korjama?

Üldiselt on loetletud tööd ehk marjade ja köögiviljade korjamine sobilikud 13aastastele ja vanematele lastele. Läbi tuleb vaid mõtelda, kuidas tööd teha ning kes tõstab marju täis kaste või ämbreid.

Maasikate korjamine on lastele lubatud, kui marju korjatakse käsitsi. Masinkorjamine, kus töötaja lamab kõhuli lavatsil ja korjab marju, ei ole alaealistele sobilik, sest koormab liigselt kaela- ja seljalihaseid.

Alla 16aastased ei tohi üle viiekiloseid marjaämbreid või -kaste tõsta. 15–16aastased tohivad raskusi tõsta juhul, kui see töö ei ole pidev. Teisaldustöö sobilikkust aitab hinnata Riigi Teatajas ilmunud „Juhend terviseriski hindamiseks raskuste käsitsi teisaldamisel”. Tuleb arvestada, et tõstmistöö ei moodustaks põhiosa tööajast ehk et ei tehtaks üle poole tööajast.

Põllu- ja aiatööde tegemisel kuumadel suvepäevadel jälgige, et töötajatel oleks piisavalt joogivett ning nad ei viibiks päikese käes ilma peakatteta. Kui töötaja ei soovi kanda tööl pikkade varrukatega särki ega pikki pükse, siis tuleb kasutada päikesekaitsekreemi. Tuleb teha piisavalt puhkepause varjus ja võimalusel jahedamas ruumis.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
4 aastat tagasi

Õmmis vene ajal tõstsime heinapakke, siiani kõik elus!

2. kodanik
4 aastat tagasi

Loomulikult võib, kui ta on ukrainlane.