Esiveres puhkes õide jumalakäpp

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Jumalakäpp. Foto: Rainar Kurbel
Jumalakäpp. Foto: Rainar Kurbel

Käpaliste uurimisega tegeleva MTÜ Käoraamat asutaja Rainar Kurbel pildistas 30. aprillil Lõuna-Läänemaal Esiveres õitsevat jumalakäppa.

„See on teadaolevalt Mandri-Eesti seni kõige varasem leid,” ütles Kurbel. „Olen nüüd Eestis õitsvaid orhideesid näinud aprillist oktoobrini – seitsmel erineval kalendrikuul.”

Jumalakäppa on nähtud õitsemas mandril küll mai esimestel päevadel, aga mitte kunagi aprillis. 29. aprillil õitses Saaremaal arukäpp.

„Kaks liiki meil on, jumalakäpp ja arukäpp, mis on suutelised õitsema aprillis,” ütles Kurbel. Neil on paljude teiste käpaliste ees kevaditi edumaa, sest taimede areng algab juba sügisel – nad ajavad lehed välja septembris-oktoobris.

Mulluse orhideerekordi tegi aga hoopis kuldking, mis õitses 5. mail. „Tänavu ei ole veel sinnapoolegi, et hakkaks õitsema,” ütles Kurbel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments