Jaak Aab: kinnistes avalikes ruumides peab maski kandmine olema kohustuslik

BNS

Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Arvo Tarmula
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Arvo Tarmula

Riigihalduse minister Jaak Aab tegi valitsusele ettepaneku kehtestada eriolukorra lõpuni nõue, et avalikes kinnistes ruumides tuleb kanda näomaski.

Valitsus kaalub avada järk-järgult muuseumid, kaubanduskeskused, teatud osas koolid ja teised asutused. Seda üksnes 2+2 liikumispiirangut ja teisi nakkuse leviku tõkestamise tingimusi järgides.

“Maski kandmise kohustus on eriti aktuaalne perioodil, kui hakatakse COVID-19 eriolukorra meetmeid leevendama. Mitmed riigid kohustavad piirangute leevendamisel kandma avalikes ruumides näomaski või –katet. Kusjuures lubatud on nii kirurgilised maskid, muud näomaskid kui ka isetehtud maskid,” ütles Aab.

Peaminister Jüri Ratas ütles neljapäeval, et valitsus arutab Aabi ettepanekut juba neljapäeval või hiljemalt reedel.

Peaministri sõnul võiks maskikandmise kohustus puudutada ka kaubanduskeskuste külastajaid juhul, kui kaubanduseskused lubatakse taas avada. Maskide hankimine võiks valitsusjuhi sõnul olla iga inimese enda vastutusel.

Aab sõnas, et selline nõue ja praktika väljendavad kindlasti ühiskonna solidaarset pingutust viiruse leviku tõkestamisel. Eelkõige kaitseb see teisi inimesi, aga päris suurel määral ka maskikandjat ennast. „Minu hinnangul on maski kandmine igapäevaselt võimalik. Kohalikel omavalitsustel, haiglatel, hoolekande- ja riigiasutustel on tänaseks vähemalt ühe kuu varu isikukaitsevahendeid. Kauplustes ja apteekides on erinevad maskid vabalt kättesaadavad ning kuna pakkumine lähinädalatel kasvab, siis loodetavasti langevad ka maskide hinnad,“ lisas Aab.

Tema sõnul tuleks eelistada kirurgilist kaitsemaski, kuid on olemas ka teisi variante. „Kui hoitakse piisavalt vahemaad avalikes kohtades, sobivad ka teised näokatted.“

Islandi näitel selgus, et 60 protsenti inimesi põevad koroonaviirust ilma sümptomiteta. „Seepärast võime me kõik olla potentsiaalsed viirusekandjad. Ohtu viirust levitada vähendavad sotsiaalse distantseerumise nõuded, aga ka maskide kandmine,“ ütles Aab. „Loodan, et ka pärast koroonaviiruse kadumist peame normiks viiruste perioodil kaitsemaskide kandmist.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
3 aastat tagasi

Tuttav oli ostnud apteegist maske. Ütles, et võimatu kanda, sest pole õhku mida hingata.

Roheline
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Ja meditsiinipersonal töötab niimoodi päevad läbi!

kohustus moevooluna
3 aastat tagasi

Ja kanda lubatakse igasugust maski. Korduvalt välja öelduna need tegelikult ei kaitse või mõnikord ka öelduna, et NATUKE ikka kaitseb. Kas on siis vahet, saan ma 10 patsilli või 7 patsilli? Haigestun ma siis kergemalt? No ei usu, samuti ei usu ma ka, et igasugusest maskist tolku on.

Ko & Roona
3 aastat tagasi

Mask ei kaitse mitte sind, vaid teisi. Seda peamiselt juhul, kui oled asümptomaatiline ehk kannad endas haigust ise seda teadmata.

Kindlust pole
3 aastat tagasi
Reply to  Ko & Roona

Teisi ei kaitse IGASUGUNE mask samuti mitte. Teles just praegu nägin, Helme võtab põuetaskust kägardatud maski, paneb ette ja üsna kindlalt topib selle pärast kaameraid jälle tasku. Järgmine kord sama , tule taevas appi ja ta ei ole ainuke taoline.

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  Kindlust pole

Veidi siiski kaitseb teisi ka igasugune mask. Sisu selles, et nakatanu ei puhu viirusepilve meetrite kaugusele laiali.

Riikonvalmis
3 aastat tagasi

Tähtis minister ütles kord: “Tervel inimesel ei ole mingit mõtet ega vajadust maski kanda. Teatud olukordades võib see isegi olla kahjulik tegevus. ” Maskid olla ennekõike vajalikud tervishoiutöötajaile ja juba nakatunud inimestele.
Mina küll ei ole nõus sellega, et mind sunnitakse end avalikus kinnises ruumis end maskiga ohtu seadma.

kust algab tõde
3 aastat tagasi
Reply to  Riikonvalmis

Aab vaadaku kõigepealt tõele näkku,sest pooled neist ülitähtsaks formuleeritud lennukivastas käinud ministri tähtsündusest on praakmaskid ja hea kui tolmu kinni natuke võtavad. Nüüd siis mõeldakse välja maskikandmiskohustust, sest rahvas lihtsalt ei osta neid väheefektiivseid hirmkalleid paberitükikesi. No mõelda vaid hind 0.70 v. 096(apothekas eile) ,kui peres 4 inimest ja mask on ühekordseks kasutamiseks ,siis 0.70×4 on pea 3 eurot ja nii iga päev, siis kuus on 100 eurot
Nii,et nagu siin eespool keegi mainis et üks minister nimetas seda kahjulikuks tegevuseks ,siis tuleb tõdeda ,et 100 eurot kaotada ja teadmata kas maskist õiget kasu ongi peab arvama tõesti kahjulikuks