Läänemaal käib enneolematu politseioperatsioon

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu politseijaoskonna patrull kontrollib Virtsus kõiki parvlaevale minejaid. Fotol on ametis piirkonnapolitseinik Erika Moskvina (vasakul) koos abipolitseinik Elina Laasiga. Foto: PPA
Haapsalu politseijaoskonna patrull kontrollib Virtsus kõiki parvlaevale minejaid. Fotol on ametis piirkonnapolitseinik Erika Moskvina (vasakul) koos abipolitseinik Elina Laasiga. Foto: PPA

Koos politseinikega käivad iga päev patrullis kaitseliitlased, naiskodukaitsjad ja keskkonnainspektorid, et tagada liikumispiirangutest kinnipidamine.

Haapsalu politseijuht Andrei Taratuhin ütles Lääne Elule, et kokku on neil umbes 50 politseinikku, keda graafiku järgi välja saata. „Menetlejad, patrullteenistus, abipolitseinikud,” loetles Taratuhin. Politseid abistavad keskkonnainspektorid, kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad.

Viimased kaks patrullivad koos politseinikega Virtsu ja Rohuküla sadamas. Kui esimestel päevadel oli Virtsus patrullis korraga viis inimest, siis nüüd on neli – kaks politseinikku, kaks kaitseliitlast või naiskodukaitsjat. Viimased dokumente ei kontrolli. „Kui tuleb korraga mitu masinat, siis minul on õigus anda märku peatumiseks, et politsei saaks dokumente kontrollida,” ütles naiskodukaitse Lõuna-Läänemaa jaoskonna liige Lilia Urb.

Patrullid võtavad vastu esimese parvlaeva ja saadavad ära viimase – kogu päev on kaetud. Haapsalu politsei patrulltalituse juhi Meelis Laurmanni sõnul on politseinikel kohapeal õigus otsustada, kes pääseb laevale. Patrullitakse graafiku järgi ja poole päeva kaupa. „Aeg esimesest laevast viimaseni tehakse pooleks. Kaks vahetust päevas,” ütles Taratuhin. Kui vahe väljumiste vahel on pikk, siis sõidavad politseinukd patrullima Virtsu peale ja teistesse lähikonna asulatesse – Kõmsile ja Lihulasse.

Sadamast on iga päev tagasi saadetud üks-kaks inimest, kelle minek saarele pole põhjendatud. „Esimestel päevadel rohkem, edaspidi vähem,” ütles Taratuhin.

Lubatud on kaubavedu, veosed ise aga võivad olla eriolukorras üllatavad. „Oli üks kaubaveo luba, kus ainus kaup autos oli tuhaurn,” ütles kaitseliidu Lihula üksikkompanii kaplan Meelis Malk. Liinibussid pääsevad üle, kuid on inimtühjad. „Pühapäeval minu vahetuse ajal oli üks buss, kus sõitis kaks inimest,” ütles Malk.

Kaitseliidu Läänemaa pealiku Meelis Pernitsa sõnul palus politsei kaitseliidu appi. „Malevapealikuna tegin kutse kaitseliitlastele ja naiskodukaitsjatele,” ütles Pernits.

Haapsalu politseijaoskonna välijuhi Vaima Valgu sõnul on politseil kaitseliitlastest väga palju abi olnud. „Praegu on inimestel juba selge arusaam peaministri korraldusest, keda tohib üle mere saartele lasta ja keda mitte. Alguses oli küll hästi palju segadust,” ütles Valk. Rohukülas patrulliv Valk ütles, et seal jäid keeldudesse takerdunud inimesed rahulikuks, kuid närvilisem oli õhkkond Virtsu sadamas. „Seal oli, jah, paar korda isegi sõnavahetusi teemal, et mis õigusega te mind kinni hoiate ega lase praamile minna,” ütles Valk.

Sedasorti juhtumitest antakse teada ka Pärnu staapi, et saada lõplik kinnitus, kas isikul on õigus saarele pääseda või mitte. „Praamid on praeguseks ikka peaaegu tühjad. Hiiumaa varahommikusele praamile lähevad kaubaautod, päevasel ja õhtusel ajal on mõned üksikud sõiduautod, millel on luba liikumiseks,” ütles Valk. Sõiduõiguse saab nn kaalutletud juhtudel – kui on käidud näiteks Läänemaa haiglast perekonnaliiget ära toomas. „Praeguseks on olukord sadamates rahulik. Inimesed teavad, kes saab üle ja kes ei,” ütles Valk.

Taratuhin ütles, et politsei patrullib sadamates seni, kuni eriolukord kestab. Küsimusele, kui palju lisakulutusi see politseile tekitab, Taratuhin vastust ei teadnud. „Meie kütuse- ja muid kulusid ei prognoosi ja selle pärast ei muretse. Hakkame muretsema siis, kui öeldakse, et rohkem sõita ei saa,” ütles Taratuhin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments