Haapsalu jagas 160 lapsele toidupakke

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu algkooli kokk Piret Kirs tegi eile koos kolleegidega 200 toidupakki koduõppel lastele. Ülle Kariler

Haapsalu linnavalitsus ja Lääne-Nigula vallavalitsus jagavad koduõppel kooliõpilaste peredele toiduabi, Lääneranna vallavalitsus annab rahalist toetust.

Haapsalu koolide kokad koostasid eile 200 toidupakki, neist 160 leidsid reedel paari tunni jooksul tee kodudesse, ülejäänud jäävad tulevat reedet ootama.

„Väga hea pakk on,” ütles Haapsalu põhikooli kokk Ülle Kariler. „Pakis ei ole ninni-nänni, on purgisupid, mida lapsed koolis väga armastavad.”

Ühte paberkotti mahtus kolm purgisuppi (frikadellisupp, seljanka ja hapukapsaborš), viis kiirputru ja suur pakk neljaviljakrõbuskeid. Kariler arvas, et koolilaps saab sellest viiel päeval hommiku- ja lõunaeine. Õhtusöögi eest peab hoolitsema lapsevanem, nii nagu tavalisel koolipäeval. „Kui hommikul putru süüa ja lõunaks suppi, saab kõhu täis,” ütles Kariler.

Toiduraha ootel

„Selleks, et toiduabi saada, peab lapsevanem või eestkostja esitama kirjaliku avalduse Haapsalu linnavalitsusele või koolile,” selgitas Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus.

Haapsalu põhikooli direktori Anne Mahoni sõnul tuli eelmisel nädalal aselinnapea Kaja Rootarelt ja haridusnõunik Mari-Epp Tähelt kiri palvega selgitada välja, millised pered vajavad toiduabi. „Esimene nimekiri on linnavalitsusele antud. Kui soovijaid tuleb juurde, edastame need linnavalitsusele,” selgitas Mahoni.

Koolilt linnavalitsusele edastatud nimekirja abivajajatest vaatab üle ja kinnitab sotsiaalkomisjon. „Aitame praegu neid, kes on avalduse esitanud või kes on toetuse saajad olnud juba varem,” ütles Parbus.

Toidupakke on plaanis jagada üks kord nädalas. Kooli juurde oli tellitud ka turvafirma töötaja. „Et inimesed hoiaksid omavahel piisavat distantsi,” selgitas Parbus.

Kuna kogu olukorra põhjuseks olev koroonaviirus alles võtab hoogu, kaalub linnavalitsus võimalust, et järgmisel korral viiakse toidupakid inimestele hoopis kulleriga kohale.

See raha, mis on linnaeelarves ette nähtud sooja koolitoidu pakkumisele, jääb Parbusel sõnul praegu reservi. „Kuni koolid jälle avatakse,” märkis ta.

Lihula pakub abi

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et nende vallas hakati toimetulekuraskustega kooliõpilaste peredele toiduaineid koju viima kohe, kui eriolukord kehtestati. „Kõik pered helistati läbi; kes soovisid, need said,” ütles Lõhmus.

Abi jagab sotsiaalhoolekande osakond. Toiduabi on saanud kümme peret. Sihtgrupp on Lõhmuse sõnul tegelikult suurem, kuid veel kümme päeva tagasi polnud keegi rohkem abi palunud. „Nüüd on aeg edasi läinud, osa inimesi on töötuks jäänud ja otsustasime uue uuringu teha – kas abisoovijaid on juurde tulnud,” selgitas Lõhmus.

Kõik Lääne-Nigula valla koolid said palve selgitada e-kooli vahendusel välja, kui suur oleks vajadus toidupakkide järele. „Kõik koolid on seda valmis pakkuma,” ütles Lõhmus. Lääneranna vallavalitsus palus eelmisel nädalal kõigi koolide direktoritel edastada lastevanematele järgnev teade: „Kui mõnel perel tekib probleeme või raskusi majandusliku olukorraga, IT-lahendustega või toitlustamisega, palume pöörduda nende murede lahendamiseks Lääneranna valla sotsiaalosakonna ametnike poole.”

Lääneranna vallavalitsuse pressiesindaja Kristina Kukk ütles, et teadet levitati ka sotsiaalmeediakanalites, meililistides ja allasutuste juhtide seas.

„Mõned abivajajad on ka pöördunud ja nendega on tegeletud personaalselt. Eraldi toidupakkide jagamist Lääneranna vallavalitsus ei poolda, sest selline tegevus suurendab riski levitada koroonaviirust,” selgitas Kukk.

Koolilapsed on 16. märtsist koduõppel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina
3 aastat tagasi

müts maha nende kokkade ees.

Valdo
3 aastat tagasi

Kurb, et lapsed peavad tühja kõhtu kannatama. Samas on ka tänapäeval väga palju õpitud abitust. Tean ka seda, et tühi kõht on kõige parem kokk.
Edu Teile

Paras susserdamine ja ebapädevuse tipp
3 aastat tagasi

„Selleks, et toiduabi saada …” ???
Millega on tegelikult tegemist?

nii on
3 aastat tagasi

Kus linnas supist juttu, seal tuleb ikka “supivaras” meelde. 😋👵 Aga jah ega meie koolitoitu ei taha lapsed ka koolis.

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  nii on

mis koolitoidul siis häda on niiväga!? Üks hakkab klassis pirtsutama, teised järele ja kes sööb see on l.ll. Tasuks jälgida selliste asjade ilmnemist ja selgitada põhjus, miks ei söö koolis üldse. Ei usu, et täielikku paska pakutakse. Seda on aastatega jälgitud ja tagasiside põhjal võib arvata, et nooruse eputamine enamuses on selle “probleemi” nimi.

näiteks
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Minu lapsed tulevad tihti koju, kõhud tühjad ja tõesti ütlevad,et koolis toit ei olnud hea. Ju nad siis eputavad, aga kodus seda eputamist ei ole ja saavad lihtsate roogadega kõhu täis.

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  näiteks

See on teile kompliment järelikult, teete kodus maitsvat sööki, mis kooli poolt pakutava üle lööb. Mul sama jama tegelikult, aga ei usu, et kooli söök süüa ei kõlba üldse.

Nimi
3 aastat tagasi
Reply to  näiteks

Minu lapsed küll kiidavad. Laps kes kodus pudru ei söö, hakkas koolis hommikuti sööma pudru. Lapsed on kodudes ära hellitatud Hesburgeri, pitsadega, magusa rämpsuga.

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Nimi

pudru putru…
Lapsevanem suht lühikest aega kooliharidusega maiustanud?
Diktsioon ka segasevõitu…
Lauaviinast?

Maakas
3 aastat tagasi
Reply to  näiteks

No siis ikka ei olnud see kõht piisavalt tühi. Tänapäeva lapsed ei teagi, mida tegelikult tähendab tühi kõht. Ei usu, et koolis pakutakse toitu, mis süüa ei kõlba. Lapsevanemad ise on oma võsukesed ära rikkunud ja sageli tehakse kodus mitu erinevat toitu, sest lapsuke ei söö seda või teist. Minu lapsed sõid küll seda, mida anti ja ei hakanud mina neile eraldi toitu tegema. Kui ei sobinud olid söömata niikaua kuni hakkas maitsema. Nüüd, suurte inimestena, söövad nad praktiliselt kõike ega vingu toidu kallal.

....
3 aastat tagasi
Reply to  näiteks

See oleneb ka koolist ja kokast, olen ka kuulnud et osades koolides pidi toit mitte maitsev olema.
Õnneks minu laste koolis on väga maitsev toit.

Maakas
3 aastat tagasi

Minu arvates on see kohutav, et tänapäeval ei suuda lapsevanemad ise oma lapsi toita. Meil pole ju sõjaaeg!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Mõni on invaliidiks jäänud ja meie riigis neile eraldatud toetus on nutma ajav lihtsalt, mõnedele maitseb viin liiga palju. Olukordi on erinevaid, ega keegi laiskusest lapsi toitmata ei jäta. Kohutav on see muidugi, ei tea kui paljud toetavad kartuli ja porgandi ja lihaga jne läänemaal. Loodan, et paljud ikka.

Mõte
3 aastat tagasi

Üks asi jahmatas küll koka väites, kas lastele pakutakse tõesti koolis purgisuppe ja kokk on olemas?!

Purgisupp
3 aastat tagasi
Reply to  Mõte

Loeme seda selle mõttega, et laste lemmiksupid on borš, frikadellisupp jne.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Mõte

Purgisupid on täiesti normaalsed!

HPK töötaja
3 aastat tagasi

Lugupeetud Lääne Elu,antud üritusest võtsid osa mitte ainult HPK ja HLA peakokag,tänusõnad on ära teeninud kõik HPK ja HLA töötajad,kes osalesid nimetatud projektis.

Huvitav
3 aastat tagasi

kas mõni vanem veel tööl ka käib või keedavad kõik kodus lastele suppi? Lõpuks ei taha ükski laps suppi näha. Ma ei tea, kuidas see jagamine eriolukorras käib, aga kevadel vajavad lapsed ikka enim vitamiini, puuvilja jms. Ja ilmselt just sellisest toidukraamist vähekindlustatutel puudus on.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Leidsid ikka koha viriseda!? Midagi tehakse, vaja kohe maha teha. Nagu refi erakondlane riigikogus.

Elanik
3 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Ära virise nii palju, muudkui nõuaks aga, mine poodi ja osta puuvilu.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Keegi ei keela eeskuju näitamast!