Juhtkiri: laps peab kõhu täis saama

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu linnavalitsus käitub üleolevalt ja halvustavalt linnaelanikega, kui nimetab koduõppel laste kõhutäit toiduabiks „raskustesse sattunud” peredele. Toitu õpilastele jagas juba läinud nädalal ka Lääne-Nigula vallavalitsus: nende „toimetulekuraskustes” peredele – esialgu kümmekonnale – viidi toidukraam kenasti koju. Kõlaks nagu hästi? Kõlabki, aga ainult seni, kui ei süvene.

Haapsalus peab lapsevanem selleks, et toitu saada, esitama linnavalitsusele kirjaliku avalduse. Enne seda peab pere end tunnistama raskustesse sattunuks. Muidugi vaatab komisjon avaldused läbi, kas „raskused” on piisavalt suured. Ühesõnaga – ametnikud hindavad iga inimest nagu Lääneranna vallaski, kus on otsustatud toidupakkide asemel pakkuda „kontaktivaba abi” ehk raha.

Kas ametnikud on unustanud, et elame eriolukorras, kus koolid on teist nädalat kinni? Kas on unustanud, et Eesti riigis saavad kõik lapsed koolis viis päeva nädalas tasuta lõunat? Et tasuta lõunat ei saa ainult „raskustesse sattunud” lapsed, vaid absoluutselt kõik. Selleks on riik eraldatud raha, see on kohalike omavalitsuste eelarves olemas. See on eraldatud arvestusega, et iga laps saaks iga päev koolis kõhu korralikult täis, ja selleks ei pea ükski lapsevanem kirjutama avaldust, mille komisjon peab läbi vaatama.

Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbuse sõnul jääb see raha reservi, kuni koolid uuesti avatakse. Kui see kord juhtub, kas siis hakkavad lapsed saama mitu korda kallimat toitu? Või kui ei hakka, kuhu koolilõunaks ette nähtud raha siis pannakse? Miks sunnivad kohalikud omavalitsused lapsevanemaid paluma neile ette nähtud koolitoitu olukorras, kus absoluutselt kõik on hädas ja kõik vajavad abi? Kõigele lisaks sildistab Haapsalu linnavalitsus inimesi, nimetades neid halvustavalt raskustesse sattunuiks. See on mõtlematu ja alandav.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Häbi
3 aastat tagasi

Mõningad kodutööl ja pole võimelised lapsele suppigi keetma? Muudkui tee ja too ja mine sööda lapsukese kõht ka täis?

Postimees
3 aastat tagasi

Sügisex oleme kõik mulla all…
Pole enam kedagi.

Majaomanik
3 aastat tagasi

Kas suvevaheajal peab linnavalitsus ka kõiki lapsi toitma? Lapsevanematel võiks ikka ka mingi kohustus olla!?

Hea küsimus
3 aastat tagasi

Toiduks eraldatud raha läheb reservi. Tõesti, mille jaoks reservi? Parem kinkige peredele korralik toidupakk. Varsti ajab suppi kõrvust välja.

Heleri
3 aastat tagasi

Tallinnas nt jagatakse kõigile, kes soovivad. Asi ei ole raskustes olemises, vaid isseenda pealt näen, et üksikemana täiskoormusega kodukontoris polegi võimalik süüa iga päev teha. Lisaks kaugtööle ja ka lapse õppimisel pilgu peal hoidmisele tuleb paljudele abiks, kui toidu saab tuua selleks ette nähtud kohast ja otstarbel lapsele koju. Seni ise pole kasutanud seda võimalust, olukord nii hull pole, aga samas on päevi, kus laps on õhtuni võileibade peal, kui eelmisest õhtust midagi pole järele jäänud. Ilmselt on see mõttekoht ka teistele omavalitsustele! Ärge pange kõike raha arvele, ka aeg on praegu kodudes väga oluline faktor, eriti üksikvanemate kodus mitme… Loe rohkem »

Seebaot
3 aastat tagasi
Reply to  Heleri

Kas mõned juurvilja keema panna on tappev kohustus?

Omavalitsused
3 aastat tagasi
Reply to  Heleri

tegelevad siis inimeste mönitamisega.

Nõus
3 aastat tagasi

Nõustun juhtkirjaga! Söök peaks olema kättesaadav kõigile ja see pere, kes seda ei soovi, see sellest ka märku annab.

ema
3 aastat tagasi

Idee on ju hea, et lapsed söödetud saaks, aga antud hetkel on see väga probleemne ettevõtmine.Iga päevaga viirus laieneb.Kes söödab lapsi suvel ja koolivaheaegadel? Ilmselgelt ei taha seda praegust söötmist kõik pered,seega mõistliku majandmise pärast tuleks ikkagi nimekirjad teha.Ei maksaks raskel ajal nii tundlik olla.

koolijuts
3 aastat tagasi
Reply to  ema

Mida sa räägid? Oled ikka ema või? kui riik on kehtestanud, et õppeperioodil on kooliõpilased lõunaga kindlustatud, siis see peab nii ka olema. Ei ole kohalikul omavalitsusel õigust lastele eraldatud raha reservi kanda. Järgides sinu arusaama, siis võiks ju küsida, miks puhkusele jäädes sulle tööandja puhkuseraha maksab? Sa ju tööd sel ajal ei tee? Absurd ju?

Vana
3 aastat tagasi
Reply to  koolijuts

Tuletan meelde et meilnon eriolukord! Sellel pole loogikaga pistmist.!

memm
3 aastat tagasi
Reply to  Vana

Mis ette on nähtud ,tuleb ka käigus hoida, pole selleks vaja isegi mitte eri artiklit lehes. On kooliaeg ja koolisöök olgu kindlustatud.See kuidas lapsed selle toidu igapäevaselt saavad, on omavalitsuse korraldada. Arvan, et ka sooja toidu igapäevane valmistamine ei tohiks ülejõu käia, ega kokad, kes seda igapäevaselt koolidesse keetsid pole ju korraga haigeks jäänud.Vähem hädaldamist, rohkem tegusid . olGE KÕIK TERVED .

juss
3 aastat tagasi
Reply to  koolijuts

Vaat lõpetad kooli ära, hakkad asjadest aru saama!

koolijuts
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Vaat mina ei saa sellest aru, et miks linnavalitsus teeb loogilisest ja lihtsast asjast raketiteaduse? Teised omavalitsused võtavad koolilaste toitlustamist loomuliku jätkuna kriisiolukorras, meil siin võetakse aga seda kui suursaavutust.