Hiiumaale lisandus kolm koroovaviirusse nakatunut, üle Eesti 70

Foto: Pixabay

27.-28. märtsil tehti üle Eesti kokku enam 1200 koroonaviiruse tuvastamise testi tulemuse, millest 6 protsenti ehk 70 analüüsi osutusid positiivseks.

Läänemaale uusi positiivse testitulemuse andnuid ei lisandunud, küll aga lisandus Hiiumaale kolm positiivse koroonatesti andnut.

Ööpäevaga tuli enim uusi koroonaviiruse juhte juurde Saaremaal (34), Harjumaal (18), Lääne-Virumaal (4), Pärnumaal (4) ja Hiiumaal (3). Ida-Virumaal lisandus kaks uut positiivset juhtu ning Jõgevamaal, Järvamaal, Viljandimaal, Võrumaal ja Valgamaal üks juht.

Kokku on Eestis tehtud enam kui 9300 koroonaviiruse testi, millest 640 on osutunud positiivseks. Enim nakatunuid on analüüside tulemuste kohaselt vanusegrupis 60 eluaastat ja vanemad (29%) ning vanusegrupis 40-49 eluaastat (22%). Vanusegrupis 50-59 eluaastat on testide põhjal nakatunuid 20% ja vanusegrupis 30-39 eluaastat 17%.
Alates üleeilsest hakkas terviseamet testimise tulemusi avaldama terviseinfosüsteemi (TIS) andmetele tuginedes. Terviseamet ei saanud varem terviseinfosüsteemist selliseid päringuid teha, TIS-i kasutamise vajaduse tingis nii mitme labori testimisvõimekuse teke kui erasektori partneri kaasamine.

Eileõhtuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 48 patsienti, 10 intensiivravil olevat inimest on kriitilises seisus. Haigusest on tervenenud 20 inimest ning surnud 1.

Koroonaviiruse riskirühma kuuluvad krooniliste haigustega ja vanemaealised inimesed. Riskirühmade kaitseks soovitab terviseamet:

  • Rangelt on keelatud külastused hooldekodudesse, sest see seab ohtu hoolealuste tervise.
  • Inimeste vahel kontaktide vähendamine on väga oluline, sest teisiti ei ole võimalik haiguse levikut piirata.
  • Samuti tuleb lähinädalatel vältida hooldekodu elanike liikumist hooldekodude vahel ning hoiduda uute elanike vastu võtmisest. Hooldusvajadusega eakate puhul tuleb pöörduda elukohajärgse kohaliku omavalitsuse poole vajalike kodus osutatavate teenuste saamiseks.
  • Terviseamet, sotsiaalministeerium ja sotsiaalkindlustusamet on välja töötanud juhise, kuidas käituda nakkuskahtlusega kliendi või töötajaga hoolekandeasutuses. Juhis on saadetud kõikidele hoolekandeasutustele. Sotsiaalkindlusamet on hooldekodudega pidevas kontaktis ja valmis juhtumipõhiselt olukorrale reageerima.
  • Viimastel nädalatel on sotsiaalkindlustusamet koostöös terviseametiga aktiivselt tegelenud hooldekodude teavitamisega ja selgitamisega, et hügieeninõuete järgimine on nakatumise ennetamisel määrava tähtsusega. Iga teenuseosutaja vastutus on tagada, et kõik soovitused ja meetmed oleksid maksimaalselt rakendatud.

Seoses riigis välja kuulutatud eriolukorraga kehtib kõigis sotsiaalhoolekandeasutustes, haiglates ja kinnipidamisasutustes külastuskeeld, esialgu 1. maini 2020, kui valitsus ei otsusta teisiti.

Eile peatas terviseamet COVID-19 nakkuse leviku vältimiseks plaanilise ravi väljaspool riiklikku haiglavõrku. Eraraviasutused ja hambaravikliinikud jätkavad ainult vältimatu abi pakkumist. Plaaniline ravitegevus peatatakse, et tõkestada nakkuse levikut ning hoida kokku isikukaitsevahendeid. Juba alustatud plaanilise ravi lõpuleviimise otsustab arst koos patsiendiga, hinnates eraldi iga üksikut juhtu. Kindlasti tuleb lõpuni viia selline plaaniline tegevus, mille katkestamine seaks ohtu inimese tervise.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt ja terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Väinolt
3 aastat tagasi

Mina võtan eeskuju Hiinast .Tellisin maskid.
Insta shop.ee -Piiramata koguses saadaval

Postimees
3 aastat tagasi

See on inimkonna lõpu algus…

Enriko
3 aastat tagasi

Läänemaal elab 20 000 elanikku, Saaremaal 33 000. Asustustihedus on kummaski maakonnas 11,3 inimest ruutkilomeetril. Meil nagu polekski Covid-19 nakatunuid, Saaremaal on 28.03 seisuga 218 koroonapositiivset. Kas on juhtunud ime (meie kasuks!) või petab statistika? Mingi pildi annaks see, kui kõik Läänemaa külmetusnähtudega kojujäänud end perearstile üles annaks ja saadud andmeid võrrelda varasemate aastate külmetushaiguste statistikaga Läänemaal. Teisalt jälle ei pidavat enamik (oli see 80%?)koroonaviirusse nakatunuist eriti tervise üle kurtma, põevad kergelt või ei märka üldse midagi. Aga mingi ülevaate ehk ikka saaks.

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Kusjuures.. Muhu, Orissaare, Sõrve.. Suht eraldatud…
Meil Haapsalus tihedam läbikäimine…
Maski mitte keegi ei kanna, sest pole kusagilt osta…
Kui laus testida… Nagu roolijoodik uid, et kõik liikuvad olendid pannakse nn. Puhuma….
Jaaa… tuhanded…

Nimi
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

On ainult aja küsimus, millal Haapsallu see tõbi saabub, kui võhivõõrastele teisest eesti otsast kortereid renditakse kuni kaheks ööks. Kui soojamaa reisile ei saa, siis minnakse mõne eesti linnaga tutvuma. Kas korteri rentija ise sellest aru ei saa, et see pole hetkel eriti ohutu? Üürigu oma korter paariks kuuks välja siis või veel pikemalt.
Õnneks on Saaremaa lukus. Aga kes annab garantii, et pealinnast või Tartust tulev turist ei ole nakatunud.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Sa ikka uudiseid loed, ikka tead, mis kolhoosi saarlased koos itaallastega korraldasid?

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Muidugi tean. Aga vastukaaluks küsin, kas sa ise usuksid, et kui Saaremaal võrkpallipidu poleks toimunud, piirdunuks Eesti koroonanakatunute hulk tänini kümnekonna harjumaalasega? Mina ei usu, sest isegi mitteametlikel andmetel olen kuulnud 3-4-st Itaalias puhanud läänlasest. Äkki keegi neist testimata turistidesti on samuti tervisest pakatav viirusekandja, kes tähistas rahvarikkalt juubelit või tantsis tantsutrennis ‘kaks sammu sissepoole, kaks sammu väljapoole – vaa-he-tuus! Aga noh, intensiivravisse pole läänlasi koroonasümptomitega kuuldavasti viidud. Mis annab lootust, et meil supernakatajat pole olnud. Juhuslikult on meid päästnud ka suure spordipeo ja turismiürituste puudumine kevadhooajal. Rõhutan: juhuslikult, sest hr. linnapea poleks neile kindlasti kätt ette pannud. Tegelikult tulnuks… Loe rohkem »

Reede
3 aastat tagasi

Neljapäeval oli Läänemaalt testitavaid seitse.

???
3 aastat tagasi

Huvitav, kui palju Läänemaal viimasel nädalal testituid üldse on?

ikka saladus
3 aastat tagasi
Reply to  ???

Pole inimest, pole probleemi.
Tänapäevaselt, pole teste, pole viirust/nakatanuid.