Arstid: elame üks päev korraga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Tõnis Siir. Foto: Arvo Tarmula
Tõnis Siir. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siiri ja ravijuht Kai Tennisbergi sõnul tuleb kõigil iga päev valmis olla kiirreageerimiseks muutustele, mida dikteerivad valitsus ja terviseamet.

„Me elame praegu üks päev korraga – iga hetk võib tulla uusi juhiseid,” ütles Siir.
„Täpselt nii ongi,” kinnitas Tennisberg.

Kolmapäeval võttis haiglajuhid kukalt kratsima vastukäiv info, mida valitsusliikmed ja terviseamet andsid meedia vahendusel koroonatestide kohta. Peaminister Jüri Ratas lubas, et juba selle nädala lõpus hakatakse tegema tuhat testi päevas, terviseameti Martin Kadai aga kinnitas, et keskendutakse ainult riskirühmadele ja andis korralduse lõpetada drive-in testide tegemise Kuressaare haigla juures. Siir tunnistas, et olukord on segane arstidegi jaoks. Siiski loodetakse, et nädala lõpuks on pilt juba selgem.

Läänemaa haigla monitoorib Siiri sõnul koos PERHiga pidevalt olukorda, plaanilisi vastuvõtte ja operatsioone vähendatakse, kus võimalik. „Sest me peame jääma püsti, kui olukord eskaleerub. Me ju ei tea, kas see on alles päris algus või hakkab keskpaik kätte jõudma,” märkis Siir.

Tennisbergi päevarutiini kuulub vastuvõtule registreeritud patsientide läbi helistamine ja välja selgitamine, kui palju nende muredest saab telefoni teel ära lahendada. Mõnikord piisab ka retsepti väljastamisest. „Aga see on väga individuaalne – kui vaja, siis kutsume ikkagi protseduuridele või analüüse tegema,” kinnitas Tennisberg.

Koroonaviirus on ka teise külje alt haigla tegevust mõjutanud – mitu eriarsti on praegu karantiinis. „Üks silmaarst saabus välismaalt, mis tähendab, et talle rakendub automaatselt kahe nädala pikkune karantiin,” ütles Tennisberg.
„Me seadsime sisse videosilla – õde võtab patsiendid vastu, mõõdab silmarõhku ja teeb muid vajalikke toiminguid. Doktor ja õde suhtlevad omavahel ning patsientidega ja väga palju olukordi saabki sel viisil lahendatud. Ükski vastuvõtt pole praegu ära jäänud,” rääkis Tennisberg. Karantiinis on ka silmaarsti samuti arstist abikaasa.
Karantiinis on ka kaks günekoloogi, kes käivad Läänemaa haiglas vastuvõtte tegemas Tallinnast. Kellelgi neist arstidest pole koroonaviirust tuvastatud.

Kas ja kui palju Haapsalus ja Läänemaal on koroonaviirusesse nakatunuid, ei tahtnud Tennisberg spekuleerima hakata. „Aga ei maksa olla ka liialt sinisilmne. Peske käsi ja käituge vastutustundlikult,” ütles Tennisberg.

Tõnis Siiri sõnul on väga oluline säilitada rahu ja kaine mõistus. „Kui jääte haigeks, olge kaks nädalat kodus ja ravige ennast. See ei pruugi olla COVID-19, aga ka gripist ja muudest hingamisteede viirushaigustest tuleb ennast terveks ravida. Peamine on mitte teisi nakatada. Ärge käige haigena ringi! Kui vaja, helistage perearstile,” soovitas Siir.

Kui mõnel Haapsalu või Läänemaa inimesel tuvastatakse koroonaviirus ja ta vajab haiglaravi, viiakse ta Tallinnasse Merimetsa haiglasse. Sel põhjusel ei seata Läänemaa haigla juures üles ka triaažitelki. „Seda ei ole vaja, kuna ükski nakatunud inimene ei peaks üldse meie maja lähedusse sattuma,” selgitas Tennisberg.

Jätkuvalt ei lasta haiglapatsientide juurde ka ühtegi külalist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
murelik
4 aastat tagasi

Haigla tahab kriisi tingimustes hakata peaarsti vahetama. Kas on ikka õige ajastus?
Uus luud, mis tuuakse Tallinnast, ei pruugi kriisi tingimustes operatiivse juhtimisega hakkama saada, kõik on uus.
Las kriis läheb mööda, siis jõuab vahetada küll.

Habe
4 aastat tagasi

Kas meie krematooriumitel ikka võimsust jagub?