Galerii: esimesel palvepäeval oli kirik tühi

Tühjale saalile peetud palvust filmis Lia Salumäe. Malle-Liisa Raigla
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 9
Tühjale saalile peetud palvust filmis Lia Salumäe. Malle-Liisa Raigla

Rahvakogunemiste vältimiseks kuulutas EELK peapiiskop Urmas Viilma järgmise kolme nädala kolmapäevad ja reeded palvepäevadeks. Südapäeval kutsuvad palvusele kirikukellad.

Täna keskpäeval filmis piiskop Tiit Salumäe koos abikaasa Liaga toomkiriku kellade helinat. Video plaanis Salumäe postitada sotsiaalmeediasse. Seejärel suundus piiskop kirikusse, kus luges lühikese palvuse. Ainuke kuulaja kirikus oli Lääne Elu ajakirjanik.

Uurisin Salumäelt, kas oleks pidanud palvuse ka siis kui ma poleks tulnud. „Inglid ju ka,” vastab Salumäe. „Me ei ole kirikus mitte kunagi üksinda,” lisas ta.

Salumäe lisas, et kõik palvuse tekstid on avalikud ja inimesed võivad neid ka ise lugeda, kuid samal ajal on kiriku uksed lahti ning kes soovib ja julgeb, võib kirikusse tulla. „Meie ülesanne on ikkagi minna edasi, anda lootust ja jõudu, mitte näha kõike mustalt ja viletsalt,” ütles Salumäe.

Salumäe lisas, et inimestel pole seni olnud nii palju aega perega koos olemiseks ja koduste asjadega tegelemiseks. „See aeg võib lõpuks ka väga kasulik olla,” ütles Salumäe.

Pühapäevased jumalateenistused tulevad inimestele ETV2 vahendusel koju kätte.

Malle-Liisa Raigla fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tasuta
4 aastat tagasi

ei liiguta jumal lillegi

Postimees
4 aastat tagasi

Super Alko rahvast tulvil samal ajal…
Inimesed teavad et Alko aitab

Postimees
4 aastat tagasi

On see õige jutt et Jumal on sooneutraalne

papid
4 aastat tagasi

näljapajukil

Kohalik
4 aastat tagasi

Kas jumal hoiab meid koroona viiruse eest?

vanaema
4 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Ei hoia, sest teda pole füüsiliselt olemas

juss
4 aastat tagasi
Reply to  vanaema

Kas Jüri hoiab meid koroona viiruse eest?

Enriko
4 aastat tagasi
Reply to  vanaema

Minu vanaema sündis 20. sajandi alguses. Ristitud oli ta kindlasti, aga kirikus ei käinud. Samas elas ta tänapäeva mõistes vägagi jumalakartlikku elu. Jäi 40-selt leseks, pühendus oma 5 lapse üleskasvatamisele ilma kõrvalise abita. Ta ei klatšinud, kirunud ega surunud end kellelegi peale, kuid oli kindlasti ‘selgrooga’ inimene. Laste ja lastelaste jaoks alati olemas. Kui talt ükskord Jumala kohta küsisime, rääkis järgmise loo. l Ilmasõja aegu arenema hakanud lennundus tekitas paljudes küsimuse, kas lendurid taevas ka Jumalat näinud on? Kuna vastus oli eitav, hakanud kõikuma nii mõnegi lihtsa külainimese usk. Mispeale küsinud mu vanavanaisa kirikuõpetajalt otse, et kui Jumalat taevas pole,… Loe rohkem »

Enriko
4 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Jah, Jumal on alati püüdnud meid päästa koroonaviiruse eest. Kui hiinlased olnuks jumalakartlikud ja vagad, poleks Wuhanis olnud biorelva laboratooriumi. Või siis poleks hiinlastel kommet süüa koeri, kasse ja nahkhiiri, kes täiesti ‘juhuslikult’ Moosese loetletud söödavate loomade seast puuduvad. Kolmandaks. Kui Lääne inimesed olnuks üksteise vastu pisutki solidaarsemad, poleks kogu tööstust easy money nimel Hiina viidud ja hiinlased elaks tänini materjaalselt ja tehnika arengult nii tagasihoidlikult, et neist poleks saanud viirust levitavaid maailmaturiste (Lääne inimeste sõbralikkuse all pidasin silmas, et töökohtade loomisel ja säilitamisel peetanuks silmas eelkõige oma koduriigi elanike tööhõivet). Ja mis kõige tragikoomilisem – mäletan hästi, kuidas narriti… Loe rohkem »

Valentin
4 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Ma ei ole usklik (ka ateist mitte!), aga Enriko seisukohtadega täiesti nõus. Inimkonna praegused hädad tulenevadki tarbimisele ehitatud majandusest. Siit ka katastroofide jada, mis meid on juba tabanud ja tabab ka tulevikus.