Puust ja punaseks: kes ja kuidas saartele liikuda saab

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Politseikontroll Heltermaa sadamas. Foto: Urmas Lauri

Peaministri kehtestatud liikumispiirangute alusel alustas Politsei- ja Piirivalveamet laupäeva õhtul Saaremaale, Muhumaale, Hiiumaale ning Vormsi, Kihnu ja Ruhnu saartele ja sealt ära liikuvate inimeste kontrolli.

Politsei kontrollib kõiki nii jalgsi kui autoga reisijaid Rohuküla, Heltermaa, Virtsu, Kuivastu, Munalaiu, Sõru ja Triigi sadamas.

Politsei- ja piirivalveamet on koostanud korduma kippuvatest küsimustele (KKK) vastused.

Kellele on saarte vahel liikumine lubatud ning kuidas politseinik seda hindab?

Alates 14. märtsist kehtib vabariigi valitsuskomisjoni korraldus, mis keelab suursaarte ja mandri vahelise liikumise. Üldpõhimõte on see, et lubatud on elutähtsa teenuse tagamisega seotud inimeste ja kaubavedude liikumine. Samuti on lubatud oma elukohta naasmine ehk võrulane saab saarelt ära, aga tagasi siis enam tagasi.

Valitsuskomisjoni korraldusega on liikumine lubatud

  • inimestele, kes tagavad elutähtsaid teenuseid, näiteks arstid ja kaitseliitlased või aitavad lahendada hädaolukorda
  • autojuhile, kes transpordib saartelt mandrile ja mandrilt saartele tooraineid ja kaupu;
  • inimestele, kes soovivad minna koju ehk oma elukohta.
  • erandina saavad saarelt lahkuda või sinna siseneda ka inimesed, kelle puhul politseinik teeb konkreetset olukorda hinnates kaalutletud otsuse, et liikumine on lubatud.
  • liikumispiiranguga territooriumilt meditsiinilisi proove transportivale inimesele;
  • lähisugulase matustel osalejale;
  • ühissõiduki juhile ühistransporditeenuse osutamisel.

Kus politsei saarte ja mandri vahelist liikumispiirangut kontrollib?

Eelkõige oleme väljas sadamas ja ka randumiskohtadest. Tuvastame isikuid ja sõidukeid ja kui konkreetsel inimesel on õigus saarele minna või sealt tulla, siis politseinik lubab inimesel edasi liikuda. Liikumist kontrollitakse mõlemal suunal.

Kuidas politsei kontrollib, kas ma elan saarel või mandril?

Elukoha kindlaks tegemiseks kontrollib politseinik inimese elukohta läbi e-politsei, kust näeme tema sissekirjutust ja aadresse, mis temaga varasemate kokkupuudete korral seotud. Samuti vestleme temaga. Väikesaarte kohalikud omavalitsused edastavad politseile oma saare elanike nimekirja, mille alusel saame väikesaarte elanikud saarele lubada.

Mille alusel politseinik otsustab, kas võin sõita saarele ja sealt välja?

Politseinik, kes piirangute tagamist jälgib, teeb otsuse lähtudes vabariigi valitsuskomisjoni korralduseses toodud alustest. Erandi tehes on politseinikul õigus konkreetse inimese olukorda hinnata ning teha ise otsus, kas inimene saarele lubada.

Kui mul on saarel või mandril teine elukoht, näiteks suvila, kas ma siis võin reisida?

Inimene võib reisida mandrilt saarele ja vastupidi oma põhielukohta. Ehk minna saab tagasi koju, aga mitte käia kahe elukoha vahel.

Kas ma saan käia mandril tööl?

Kui see töö ei ole seotud hädaolukorra lahendamise, meditsiiniteenuse osutamise või muu elutähtsa teenusega, siis tööle minekuks saarelt mandrile ega vastupidi liikuda ei saa. See tähendab, et näiteks arstid ja politseinikud ja muud riigi turvalisust ning inimeste tervist tagavad inimesed võivad töö asjus mandrile tulla, aga teised ei tohi.

Kas mandrile arstile tohib minna?

Arstil juurde on lubatud minna, kui inimesel kaasas arsti otsus, et ta vajab mandril või saarel arsti teenust. Kui vastuvõtte ei ole meditsiinilisel põhjusel vältimatu – näiteks tegemist on regulaarse tervisekontrolliga, siis arsti vastuvõtule minna ei saa.

Kas terve inimene saab saarelt mandrile tulla ja tagasi?

Liikumine on piiratud kõigile haigussümptomitest sõltumata.

Kas tudengid saavad saarelt mandrile tulla?

Õppetöö eesmärgil saarte ja mandri vahel liikuda ei saa. Kuna koolid on üle läinud kaguõppele, siis ei ole selline liikumine praegu ka vajalik.

Kui töötan Soomes, kuid pere ja kodu on Saaremaal, kas saan siis mandrile, et minna tööle?

Mandrilt saab Soomest tulles koju, kuid Saaremaalt ei ole võimalik lahkuda Soome tööle.

Mul on kinnisvara saarel, mis vajab hooldamist, kas pääsen paariks tunniks saarele, et seda teha, kui ma inimestega kokku ei puutu?

Saarele ei ole võimalik minna, kui see ei puuduta elutähtsa teenuse osutamist. Liikumine on keelatud sõltumata sellest, kas inimene kavatseb kellegagi kokku puutuda või mitte.

Kas liinibussid sõidavad?

Ühistransporditeenus töötab ja politsei kontrollib sellega reisivaid inimesi ehk liinibussiga saab saarte ja mandri vahel liikuda ainult inimene, kellele see on lubatud.

Kas kalapüügiks võib merele minna?

Kalapüük (ja muud tööd) on merel lubatud. Keelatud on mandri- ja saarte vahel liikumine. Kui kalur läheb merele ja tuleb samasse punkti tagasi, siis on see lubatud. Kui kalur soovib oma püüki (muud kaupa) mandrile/saarele viia, siis on see lubatud. Kaasas peab olema kaubaga seotud veosedokumendid.

Vt ka: “Galerii: politseinikud Heltermaa sadamast kedagi tagasi ei saada

ja “Video: politseinikud annavad Heltermaa sadamas saarelt lahkujaile nõu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments