Galerii: politseinikud Heltermaa sadamast kedagi tagasi ei saada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 36
Politseinik Tõnis Saarnak küsis saarelt lahkujailt, ei kas neil on ikka kõik vajaminev kaasas nng ega nad ärasõitu hoopis ära jätta ei kavatse. Foto: Urmas Lauri

Peaministri kehtestatud liikumispiirangute alusel alustas politsei- ja piirivalveamet eile õhtul Saaremaale, Muhumaale, Hiiumaale ning Vormsi, Kihnu ja Ruhnu saartele ja sealt ära liikuvate inimeste kontrolli.

Heltermaal olid täna päeval kontrolli teostamas politseiníkud Vahur Pihlamägi ja Tõnis Saarnak. Kolmas politseinik istus oli autos, tema sisestas saabuvate autode numbrid otsingusse ning edastas autot kontrollinud politseiníkule tasutaandmed.

“Liiklus on hõre, tavaliselt on sel kellaajal plats täis,” nentis Saarnak.

Saarnak küsis saarelt lahkujailt, ei kas neil on ikka kõik vajaminev kaasas ning ega nad ärasõitu hoopis ära jätta ei kavatse.

Mercedese pisibussis olnud seltskond otsa ringi pöörata ei kavasenud.

“Siis on kahjuks niimoodi, et kaks nädalat kindlasti Hiiumaale ei saa,” ütles Saarnak. Meeste hulgast nurinat ei kostunud.

“Oleme siin üle Eesti – Ida-Virumaalt ja Mulgimaalt,” tutvustas roolis istunud mees ja lisas: “Minu suvekodu on siin.”

Mõneks ajaks seltskond enam Hiiumaale ei saa. “Jah. Oleme arvestanud sellega,” nentisid mehed. “Kas suvel saab?” küsis tagapingil istunud mees.

Saarelesõidu piirangu vastu polnud meestel midagi. “See on ju vajalik, elame üle,” oldi ühel meelel.

Saarnaki sõnul on neidki, kes sadamas otsa ringi pööravad, otsustavad Hiiumaale jääda. Üks Soomes töötav mees pidas tükk aega tee servas isekeskis aru, mida teha ning lülkkas käigu sisse ning sõitis kodupoole tagasi. Tema töö ilmselt kannatas sellist otsust.

“Elan ikka siin, aga töötan Soomes,” ütles teine mees. Politseinik soovitas tal mõelda, kas kõik vajalik on tal kodust kaasa võetud, sest kes teab, millal ta jälle koju pääseb. Kuigi saareelanikele kojusõidul takistusi ei tehta, pole ju selge, milliseks kujuneb Soome ja Eesti vaheline liikus.

“Ei seda tea, kui pikalt Soome lahti on. Aga siia ma ka jääda ei saa, töö on Soomes,” nentis tööle ruttav mees.

“Ma ei oska midagi muud ütelda, kui hoidke tervist,” soovitas Saarnak.

Ka järgmise auto juht sai politseinikult kinnitust selle kohta, et vähemalt kaks nädalat tema kui mandriinimene saarele ei sa.

“Sellepärast me käisimegi sel nädalavahetusel ära,” polnud mees kuuldust löödud.

Politsei kontrollib kõiki nii jalgsi kui autoga reisijaid Rohuküla, Heltermaa, Virtsu, Kuivastu, Munalaiu, Sõru ja Triigi sadamas.

„Kontrollime reisijaid vabariigi valitsuskomisjoni otsusest lähtuvalt ning saartele või sealt ära lubame liikuda vaid selleks õigust omavatel inimestel. Seda kõike selle nimel, et tõkestada viiruse levikut Eestis,“ ütles Lääne prefekt Kaido Kõplas.

„Palume kõigilt mõistvat suhtumist, sest praegu on oluline igaühe panus inimeste tervena hoidmisel,“ lisas Kõplas.

Liikumispiiranguga territooriumid

  • Kaitsmaks saarte elanikke koroonaviiruse eest, kehtivad Hiiumaa, Saaremaa, Muhumaa, Vormsi, Kihnu ja Ruhnu saartele liikumispiirangud. Otsus hakkab kehtima kohe ja liikumispiirang kehtib esialgu kaks nädalat, pärast mida otsustab eriolukorra juht koos valitsuskomisjoniga, kas kehtivaid piiranguid on vaja pikendada.
  • Sinna territooriumidele on lubatud reisida üksnes saartel alalist elukohta omavatel inimestel. Teised inimesed piirkonda minna ei tohi. Seal praegu viibijad saavad koju pöörduda. Samamoodi ei või saarte elanikud enda saartelt liikumispiirangu ajal lahkuda, välja arvatud otsuses sätestatud erandid.
  • Liikumispiirangute väljakuulutamisel saartel toetus eriolukorra juht ka sealsete omavalitsuste soovile.
  • Piirang ei kohandu kaubaveole ja elutähtsate teenuste osutamisele.
  • Lähikontakti vältimiseks peavad reisijad jääma parvlaeva lahtisel autotekil autosse või bussi. Reisijateveo piiranguid peavad oma töös arvestama: TS Laevad OÜ, AS Kihnu Veeteed, JSC aviation company Transaviabaltika ja Diamond Sky. Täpsemad juhised annab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.
  • Saarte elanikud saavad vajaliku lisainformatsiooni enda kohaliku omavalitsuse infokanalitest. Piirang kehtib kuni korralduse muutmiseni, piirangute pikendamise vajadust hinnatakse iga kahe nädala järel.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
misasja
4 aastat tagasi

mis mõte sellel asjal siis on, kui tagasi ei saadeta!?