Liia Hänni avab Haapsalus põhiseaduse 100. sünnipäevale pühendatud loengusarja

Haapsalu raamatukogu tähistab saja aasta täitumist esimese Eesti põhiseaduse vastuvõtmisest loengusarjaga, mille avab 11. veebruaril ühiskonnateadlane Liia Hänni loenguga Eesti põhiseaduse ajaloost.

Samuti on Hänni lubanud Haapsalus anda ülevaate praeguse põhiseaduse tegemisest, milles ta ise osaline oli.

Asutav kogu võttis põhiseaduse vastu 15. juunil 1920 ja see jõustus sama aasta 21. detsembril. „Me ei mõtle sellele kuigi tihti, ent tegelikult on just põhiseaduses sätestatud põhiõigused, vabadused ja kohustused need, mis annavad raami meie elu kujundavatele tähtsatele tegemistele ja ettevõtmistele – õpingutele ja tööelule, igaühe eneseteostusele, aga ka suhetele kaaskodanike ja lähedastega,” on justiitsministeerium sõnastanud teema-aasta sisu.

Seetõttu tähistab justiitsministeerium 2020. aastat põhiseaduse aastana, et tutvustada tavapärasest põhjalikumalt ja mitmekülgsemalt inimeste põhiõigusi. Oma panuse loodab sellesse anda ka Haapsalu raamatukogu läbi terve aasta kestva loengusarjaga, mille raames tutvustame Haapsalu linna elanikele põhiseadust, selle erinevad tahke ja ajalugu.

Hänni on lõpetanud Tartu ülikooli füüsika eriala. Peale ülikooli lõpetamist töötas ta 20 aastat Tartu observatooriumis astrofüüsikuna. Ta teadusliku karjääri katkestas lülitumine poliitikasse ja valimine 1990. aastal nii ülemnõukogu kui ka Eesti kongressi saadikuks.

Hänni on tegelnud süvitsi Eesti riigi taastamise küsimustega, olles vastavate töörühmade liige ning põhiseaduse assamblee redaktsioonitoimkonna esimees. Ta on valitud mitme riigikogu koosseisu liikmeks. Aastatel 1992 – 1995 oli ta omandireformi läbiviimise eest vastutav minister.

Sel aastal esineb iga kuu, välja arvatud kolm suvekuud, Haapsalu raamatukogus üks ekspert. Pärast Hännit on märtsis esinema tulemas Lääne ringkonnaprokurör Indrek Kalda, kes tutvustab huvilistele prokuratuuri tööd. Jooksvalt on eesmärk kaasata projekti ka tegevpoliitikuid.

Liia Hänni esineb Haapsalu raamatukogu lugemissaalis teisipäeval, 11. veebruaril kell 17. Üritus on kõigile huvilistele tasuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments