Uuring: üle viiendiku Eesti inimestest laenab arvete tasumiseks

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Krediidihaldusteenuste ettevõtte Intrum uuringust selgub, et üle viiendiku ehk 21 protsenti Eesti inimestest võtab arvete tasumiseks laenu või kulutab ära krediitkaardi limiidi.

Seda on 12 protsenti rohkem kui aasta varasemas uuringus ning veidi vähem Euroopa keskmisest 25 protsendist. Rahaliselt kõige raskem kuu on jaanuar.

Eesti vastajatest 18 protsenti möönis, et nad peavad laenama raha isegi väikesteks ootamatuteks väljaminekuteks, nagu näiteks autoremont. Vastanutest 15 protsenti laenab summasid, mis ulatuvad kümnendikuni nende igakuisest sissetulekust, teatas Intrum.

Küsitluses osalenutest ütles 53 protsenti, et nad olid laenanud pereliikmetelt või sõpradelt, veidi üle veerandi pangast ning 16 protsenti pöördunud eraisikust laenuandja poole. Eesti naised laenavad sagedamini raha pereliikmetelt, sõpradelt ja eraisikutelt, samas kui mehed võtavad laenu pigem pangast.

„Uuringu kinnitas, et jõulud ja aastavahetus panevad inimeste finantsid proovile. Seetõttu tunnistas vastanutest 22 protsenti, et jaanuar on neile rahaliselt kõige raskem kuu, kuna kingitustele kulus planeeritust rohkem ning raha oli raske leida. Kindlasti peab seda silmas pidama järgmiste pühade eel, et hoida kulutusi endale sobivana,” ütles Intrumi Baltikumi tegevdirektor Ilva Valeika.

Intrum koostab alates 2013. aastast Euroopa tarbijate maksearuannet. Aruande aluseks on 24 Euroopa riigi 24 004 tarbija seas läbi viidud uuring, millega saab heita pilgu Euroopa tarbijate igapäevaelule, nende kulutustele ja võimele leibkonna rahaasjadega toime tulla.

Intrum on juhtiv krediidihaldusteenuste ettevõte, mis tegutseb aktiivselt 25 riigis. Ettevõttes töötab rohkem kui 8000 pühendunud spetsialisti, kes teenindavad ligi 80 000 ettevõtet üle Euroopa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments