Haapsalu piiskopilinnus sai muuseumiarendaja tiitli

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu piiskopilinnuse juhataja Kaire Tooming. Foto: Urmas Lauri

Täna Valgas toimunud Eesti muuseumide aastaauhindade galal sai renoveeritud Haapsalu piiskopilinnus aasta parima muuseumiarendaja tiitli.

Väikese muuseumiroti andis piiskopilinnuse juhatajale Kaire Toomingale üle kultuuriminister Tõnis Lukas.

Haapsalu piiskopilinnuse kõrval kandideerisid tiitlile Palamuse kihelkonnakooli muuseum ja Eesti sõjamuuseum soomusrongi projektiga. Haapsalu linnuse puhul tõstis žürii esile seda, et arendustööd on toonud Eesti kultuuriellu nii külastajasõbraliku tänapäevase muuseumi kui ka põneva arhitektuuriga hoone, kus 13. sajandi linnusevaremed ja moodne arhitektuur teineteist täiendavad. Põhjalikult uuenenud Haapsalu linnus on nüüd üks ligipääsetavamaid linnuseid Eestis.

Linnusenäituse puhul on lähtutud kahest põhimõttest. Esiteks on linnus ise kõige tähtsam eksponaat ja teiseks peab pealinnus olema maksimaalselt külastajaile avatud. Neid põhimõtteid järgides sündis linnusesse kaheosaline ekspositsioon, kus esimeses tutvustatakse maksimaalselt linnust ennast, teises aega ja olustikku, milles keskaegne Haapsalu piiskopilinnus funktsioneeris.

Valgas muuseumide aastaauhindade galal jagati auhindu ehk muuseumirotte kümnes kategoorias. Galaõhtu vahepaladena jagasid oma mõtteid muuseumitest ja seal leiduvast Uuemõisa algkooli lapsed.

Haapsalu piiskopilinnuse ümberehituseks algasid ettevalmistused enam kui viis aastat tagasi. Tööd algasid 2017 sügisel arheoloogiliste uuringute ja lammutamisega ning uuenenud muuseum avas uksed mullu juuni lõpus. Piiskopilinnuse renoveerimine läks maksma 5,5 miljonit eurot.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
riigimaksud
4 aastat tagasi

Tore, et võit tuli, aga maksuvõlad riigile- kuidas nendega jääb? Pole ilus meile kõigile võlgu olla.